Beware of Revolution 2.0

Idag flyttar jag in i min nya lägenhet som ligger precis vid Nilens vatten, mitt i de centrala delarna av Kairo.

Det finns ett känt egyptiskt ordspråk om Nilen som lyder; ”Den som en gång har smakat på Nilens vatten, återvänder alltid.”

Så sant sagt, för här sitter jag nu, mittemot Nilen, inte för första gången och inte heller för sista hoppas jag. Härifrån har jag en utsikt över många kända platser och byggnader i denna väldigt stora stad. Viktigast att nämna, förutom alla nattklubbar och lyxhotell är definitivt Tahrir.

Bara fem minuter härifrån ligger det torg som för snart ett år sedan hade hela världens blickar vänt mot sig, även kallat för Frihetstorget. Det var på bron nedanför mitt hus som vattenkanoner riktades mot en kämpande folkmassa av demonstranter under revolutionens tider. Idag flyter dock trafiken på bron på som vanligt och det är svårt att tro att något så hemskt bara skedde nedanför huset mitt.

Den 25 januari är det exakt ett år sedan Egypten tog sin frihet tillbaka av den störtade presidenten Mubarak och hans kompanjoner. Ordet frihet i detta sammanhang kan dock diskuteras, då många fortfarande är upprörda och missnöjda med revolutionens effekt på styret av landet. Den Egyptiska revolutionen må ha sina för- och nackdelar, men personligen får det mig att tänka ett steg djupare.

Hur kan något som vi i Sverige knappt respekterar, värderas så högt i ett annat land? Något så självklart som demokrati, yttrandefrihet och jämställdhet. Sorgligt nog så kämpar flera människor just för denna rätt i flera länder runt om i världen, men mest chockerande är att det sker i modern tid. Det sker nu.

Så nästa gång du får hem ditt röstkort eller skickar in en insändare till Metro om hur idiotiska politiker vi har, tänk då på värdet av det du är på väg att göra. Tänk på hur många miljoner människor som är beredda att ge livet för det du gör, något så simpelt som att framföra en åsikt.