8 tips för att stänga av jobbet på helgen

Har du svårt att koppla bort jobbet på helgen? Du är inte ensam om det. Här följer åtta tips på hur du kan balansera din tankekraft under helgerna - så inte jobbet tar energi när du i själva verket vill återsamla dina krafter.

Har vi svårt att sluta tänka på jobbet även när det blivit lördag, hjälper det sällan att bara säga till oss själva att skärpa oss och omedelbart sluta upp med det.

Nej, istället, gör något konkret för att stänga arbetsveckan på fredag eftermiddag (senast) så kommer du att känna dig mer ledig när du är ledig. Här kommer åtta idéer på vad du kan göra.

TIPS 1:

Motivera för dig själv varför du vill koppla bort jobbet på helgen. Skriv gärna ned det och spara undan. Du har nytta av dina egna kloka ord till dig själv när du frestas att ändå "lösa några saker" som en kollega mailat dig om på lördag förmiddag. Det är lätt att ryckas med, men bara för att dina kollegor arbetar också sent på helgkvällarna, behöver du inte göra det.

TIPS 2:

Arbetar du hela eller större delen av din tid på ett hemmakontor, hyr ett kontorsrum någon annanstans istället. Om det inte är görbart, stäng dörren om hemmakontoret när du slutar på fredag och håll den stängd under hela helgen. (Jovisst, behöver du hämta något därinne, får du öppna den ett ögonblick.) Jobbet blir "instängt" där inne och du kan konkret och till och med rent fysiskt hindra dig själv från att jobba när du egentligen inte vill det.

TIPS 3:

Skaffa dig en privat mobil istället för att använda jobbmobilen också privat. Då kan du stänga av jobbmobilen och ändå vara nåbar för dina privata kontakter.

Vad är du nyfiken på?

Här hittar du prova-på-lektioner, seminarier, föreläsningar och nätverksträffar. Kunskap vi vill sprida vidare helt enkelt!

https://www.ihm.se/globalassets/bloggbilder/tjej_blue_bakground.jpg

Prova på IHM

Webinaren/provlektionerna som du kan ladda ner är inspelade av en lärare som själv jobbar inom respektive område och ger dig en inblick i de utmaningar och lösningar som marknadsförare, ekonomer, ledare och andra ställs inför. Du får även en bra känsla för delar av innehållet i våra utbildningar.

Visa webinar att ladda ner
https://www.ihm.se/globalassets/bloggbilder/jobbar_hemma_cafe.jpg

Guida dig själv rätt

IHM:s guider i affärskunskap ger dig aktuella verktyg och modeller som snabbt ger dig konkreta tips som kan hjälpa till att vägleda dig och din verksamhet redan idag.

Visa guider att ladda ner

TIPS 4:

Se till att din att göra-lista är komplett, så du kan vila i att allt du behöver komma ihåg nästa vecka står på listan. Du behöver inte gå och tänka på det på söndagen för att inte missa det i veckan.

TIPS 5:

Bestäm dig för ett sätt att snabbt notera bort det du ändå kommer på på ledigheten, så det finns lättillgängligt när du behöver det när du är tillbaka på jobbet på måndag. Skriv på en lapp som du lägger i din portabla inkorg i väskan, eller maila till din jobbmail.

TIPS 6:

Ring inga samtal på vägen hem på fredag eftermiddag, utan låt hemfärden utgöra övergången mellan arbete och fritid, under vilken du lämnar jobbet och jobbveckan bakom dig.

TIPS 7:

Ställ inte in ditt mailprogram på dina privata datorer och andra digitala enheter så att du kan kolla din jobbmail på dem. Belöna dig själv generöst den första helgen du klarat att inte en enda gång kolla jobbmailen mellan fredag kl 17:00 och måndag kl 8:00.

TIPS 8:

Om du ändå går och tänker på jobbet, tillåt dig göra det. Sätt dig tio minuter framför ett blankt blad och skriv ned allt du går och tänker på. Lägg bladet i din portabla inkorg och släpp jobbet till dess du märker att du går och tänker på det igen.


David Stiernholm