Är du Uppkopplad eller avkopplad?
Det var långt innan de sociala mediernas tillkomst, vi hade knappt en dator på skrivbordet. Idag tillbringar vi i snitt 75 min på facebook visar undersökningar. (jag har aldrig träffat någon visserligen, de flesta verkar bara titta in en kort tid någon gång i veckan.....). Facebook är då bara en av alla digitala mötesplatser.
De flesta verkar idag lida av tidsbrist, precis som för 20 år sedan, och de stressrelaterade sjukdomarna ökar och vi sover allt sämre. Det får mig att tänka på Bodil Jönssons bok "Tio tankar om tid" som kom för 14 år sedan. Då blev vi störda 13 ggr i timmen. Idag blir vi avbrutna 37ggr i snitt i timmen.
Vi har alla 24h om dygnet, 168h i veckan och 8760h om året. Det och att vi alla skall dö är det enda som är rättvist här i världen. Då kan vi ju inbilla oss hela livet att vi har tidsbrist eller så kan vi inbilla oss att vi har gott om tid. Eller hur?
Den kultur vi nu håller på att skapa på arbetsplatser och i privatlivet går tvärtemot hur våra hjärnor och kroppar är konstruerade. Detta gör att våra hjärnor svämmar över och stressen ökar. Den ständiga nåbarheten har ett pris. I många organisationer är det en "självklarhet" att svara på mail på kvällar, helger och numer även på semstrar. Det är redan en kultur utan att någon ifrågasätter idiotin!
Om du inte ifrågasätter ett beslut blir det snabbt en norm och vi tror det är normalt. Att jobbmailen i telefonen ex är flexibelt. Är det inte så att den ständiga nåbarheten blir ett stängsel istället för frihet? Jag vet inte hur många chefer jag träffat som suttit med mailen under semestern den här sommaren. "-Ja du vet om jag inte svarar på dett får jag inte göra annat första veckan jag kommer tillbaka. Sedan förväntas det av mig att svara också lägger de till.
En kultur som sagt. Kommer du ihåg för 15 år sedan när brevbäraren fortfarande kom en gång om dagen på fm? 4-5 brev som var spännande att öppna. Inte sprang någon till kopiatorn och kopierade upp alla breven till alla kollegorna då? Ingen tog hem breven och öppnade dem på kvällarna och ingen sparade på sig ett gäng för att öppna dem på söndagskvällen........
En kultur är en gemensam handling av oss människor i grupp. Om vi gör oss ständigt nåbara kommer vi att skicka mail/sms etc dygnet runt. Vi behöver tydliga regler för uppkopplingen om vi menar allvar med att arbeta i en effektiv organisation. Men vi kanske hellre blir bekräftade än är effektiva? Om en organisation har en dålig feedbackkultur så skapar det mer bekräftelse behov via sociala medier. I grund och botten bär altid ledarskapet och den ytterst ansvariga ledaren ansvaret för vilken kultur som råder i företaget.
Enligt min uppfattning så skiljer sig bra och dåliga ledare genom de som agerar och inte agerar. Bra ledare tar sitt ansvar och skapar de regler och riktlinjer som behövs för att hantera den ständiga uppkopplingen. Här finns ett lysande exempel på Volkswagen där ingen har åtkomst till mailen på kvällar och helger. Det företaget verkar fungera alldeles utmärkt ändå!
De ledare som inte väljer att agera skapar organisationer med mejlbävningar, genom uteblivna riktlinjer och förväntningar kommer alla skapa sina egna regler runt mail, sociala medier och telefon.
Idag är det vardagsmat att vi kunder, leverantörer eller samarbetspartners inte får svar vare sig på telefon eller mail av ledande funktioner i företag. Jag tror inte någon ytterst ansvarig skulle se det som en framgångsrik strategi. De jag har pratat med om detta beskriver det som en överlevnadsstrategi. Det är inte ovanligt att dessa människor sitter 80% av sin arbetstid i möten och har uppemot 200 mail per dag att hantera. Det här kan aldrig vara någon annans ansvar än den yttersta ledarens ansvar att ta tag i detta. Om inte skapas en kultur där medarbetarna sakta men säkert bränner ut sig i alla ändar.
De bra ledarna skapar även en kultur som står för öppenhet, trygghet och där feedback är en naturlig del av vardagen.
Jag återkommer om detta ämne under hösten! Kommentera gärna hur du upplever den ständiga uppkopplingen och din nårbarhet!
Stay gr8
Micke, mötesevangelist