Alla pratar rörligt content, men är det rätt?

Det kan inte ha undgått någon som jobbar med kommunikation att man de senaste åren lyft upp film som räddaren i alla möjliga nödiga sammanhang.

Den här produkten säljer inte – gör en film! Vi behöver fler deltagare – gör en film! Det är alldeles för få som tycker som vi – gör en film!

Jag har absolut inte något emot rörligt content, konsumerar ganska mycket, om det är bra, men hur ofta är det bra? 80 % av alla filmer som ligger på YouTube har mindre än tusen visningar! Det borde vara en fingervisning om hur det står till med kvalitén.

Så varför pratar alla om att vi måste ha in mer rörligt i kommunikationen?

Jag skulle säga att det främst är av tre anledningar:

De yngre generationernas flitiga tittande på YouTube. Flitigt är snarare en underdrift, jag skulle säga att en del är helt uppslukade. Här bör man dock fråga sig vad de tittar på och hur det påverkar mitt/ditt sätt att kommunicera.

Fascinationen över antal ”Gilla” och tittarsiffror på de filmer som lyckas få en viral effekt. Främst då kattfilmer, ramla-och-slå-sig-filmer, pranks och filmer när Trump gör en rolig min. Men väldigt sällan filmer som kan kopplas till ett varumärke, än mindre något säljutlösande, men de finns.

Facebook! Facebook har under några år proklamerat stort om hur effektivt det är med film via Facebook så det måste ju vara sant – vi gör en film!

Varför slår då Facebook på den stora trumman?

En av de stora anledningarna, enligt mig, är naturligtvis konkurrensen mellan Facebook och Google. Google äger sedan 2006 YouTube och där konsumeras, enligt Brightcoves undersökning 2016, hälften av allt rörligt på nätet. Endast 36 % konsumeras via Facebook och 14 % på övriga. Facebooks intresse i detta handlar då om att bli den ledande plattformen för att fortsätta att vara en av de stora kanalerna för marknadsföring. För…

…alla undersökningar visar på att vi konsumenter har en fortsatt ökning av vårt tittande på rörligt, främst via mobilen. Slår man ut tittandet i USA över hela befolkningen så konsumerar de ca 60 minuter om dagen, året runt. I Tyskland är motsvarande siffra 44 minuter med en fortsatt prognos uppåt.

Cisco spår att 80 % av all internettrafik vi konsumerar år 2019 kommer att vara video.

Men vad tittar vi på?

Brightcoves undersökning 2016 med 5.500 svarande, 18 år och uppåt, i UK, Frankrike, Tyskland, USA och Australien visar en spännande topp-3:

  • 56 % anger att de tittar på musikvideos.
  • 53 % anger att de tittar på material som användarna själva gjort.
  • 52 % anger att de tittar på filmtrailers.

Så, musik- och filmbranschen ligger bra till.

Samtidigt anger 44 % av amerikanarna att de kommer att titta på mer ”Så-här-gör-du-filmer” i framtiden. Här öppnar sig en möjlighet för en del branscher. Men…

…nästan 80 % av de tillfrågade anser också att rörligt är det enklaste sättet att lära känna ett varumärke, på gott och ont. För när varumärkesfilmerna är dåliga enligt konsumenten, säger 33 % av de tillfrågade att de väljer att titta mindre på content från det varumärket, 29 % anger att de förmodligen inte kommer att handla där och hela 20 % säger att de kommer att avråda andra från att handla där. Så…

…om ni nu har fått för er att jag inte gillar rörligt på nätet så har ni fel. Jag vill bara att man slutar slänga ihop en film och tror att det löser situationen. Man måste, som i alla andra fall, använda sig av professionella människor som gör idé, manus, film, ljud och klipp och då behövs det också tid och en hyfsad budget. För meningen är ju i slutänden att vi ska skapa någon form av positivt resultat med vår insats, eller hur!

Till sist några fakta att ta med sig när det är dags för nästa film:

Får du väldigt höga visningssiffror på Facebook bör du ta i beaktande att de mäter 3-sekundersvisningar och väldigt få lyckas skapa en relation på 3 sekunder.

  • 80 % av de som ser film på Twitter säger sig titta 30 sekunder eller mindre.
    Facebook säger att den ideala längden är 15 sekunder och att 40 % av publiken tittar till slutet om filmen är kortare än 16 sekunder, är filmen upp mot 30 sekunder så faller siffran till 18 %
  • 53,8 % av alla visningar på YouTube är mellan 16 sekunder och upp till 2 minuter.
    Lägger du en YouTubelänk på Facebook så når den i snitt 13 % av dina följare, tankar du upp samma film på Facebook så når du 22 %. Här ser vi tydligt vilket konkurrensförhållande som råder.
  • Över hälften av allt på YouTube konsumeras via mobilen.

Hoppas ni fick lite tankar kring ert fortsatta arbete med film och kommentera gärna så vi får en dialog kring detta, för jag ser gärna mer på film, bra sådan!

Aludd - Content strategist & creator för små och stora företag.

p.s. Facebook har nu över åtta miljarder visningar per dag medan Snapchat har tio miljarder visningar per dag. Anledningen till att Snapchat inte kommer med bland de stora drakarna är att marknadsandel mäts i antal tittade minuter och Snapchat har väldigt många korta visningar. Kanske något att fundera kring också!