1100 ungdomar får hjälp via Läxhjälpen

”Vi tycker att Läxhjälpen gör ett riktigt bra arbete med ungdomarna för att stimulera intresset för studier och erbjuda hjälp för dem som inte kan få det hemma. För IHM är det självklart att hjälpa till så fler får möjlighet att klara sin skolgång” säger Åse Henell, marknadschef på IHM.

18 600 av Sveriges elever nådde inte högskolebehörighet förra året, och det är nästan var femte elev (18%). Stiftelsen Läxhjälpen arbetar för att fler ska bli godkända genom att stötta på ett professionellt och genomtänkt sätt. Här får de hjälp att klara sig i kärnämnena, men det är långt ifrån allt. Läxhjälparna är också dörröppnare för alla möjligheter som finns, för elever som aldrig har varit i city förut, eller som tror att man måste vara rik för att plugga på högskolan.

Nominerade på Faktum-galan

Vi talar med verksamhetschef Henrik Szabo och passar på att gratulera till nomineringen i kategorin Årets utbildningsinsats på årets Faktum-gala.

- Ni startade upp verksamheten 2007 och finns nu i 43 skolor, där i snitt bara 60 % av avgångseleverna når gymnasiebehörighet. Hur många fler skolor bedömer du att det finns i Sverige som skulle behöva ert stöd?

- Det var en bra fråga! Historiskt har skolor med låga resultat varit koncentrerade till socio-ekonomiskt utsatta områden i storstadsregionerna, men nu förekommer de i praktiskt taget hela landet, även i glesbygd. Så behovet är stort!

- Hur många elever kan ni hjälpa i dagsläget?

- I dag har vi 1 100 elever, men vårt program som skulle kunna hjälpa många fler. Sannolikheten är stor att du klarar det när du går läxhjälpsprogrammet.

Långsiktighet och personlig omtanke

- Läxhjälparna är universitets- och högskolestudenter som får utbildning hos er för att kunna stötta på bästa sätt. Kan du berätta något om metodiken?

- Metoden är ett läxhjälpsprogram med kontinuitet och långsiktighet. Vi skriver samarbetsavtal med skolorna, och de elever som får hjälp väljs ut av sina lärare för att de ligger på gränsen till att inte klara sina betyg. Hos oss får eleven en och samma läxhjälpare under en längre period, och de skriver kontrakt, där eleven lovar att göra sitt bästa. De träffas 2x3 timmar per vecka, och etablerar en personlig relation. Om eleven uteblir, kontaktar läxhjälparen och undrar varför. De visar att de bryr sig. Läxhjälparna får utbildning av oss och ofta är det deras första jobb och en bra referens för dem när de ska söka sig vidare i arbetslivet.

- Vad tror du är orsaken till att ni är så framgångsrika?

- Jag tror framgången ligger i långsiktigheten och kontinuiteten, att vi riktar stödet och att vi gör det ”by the book” – precis så som forskningen säger att man bör göra. Det är gratis för eleverna och för skolan, och det är viktigt. Och vi ger eleverna mer än bara läxhjälp, de får personliga nätverk och kunskap om samhället. Vi öppnar dörrar och visar på vilka möjligheter som faktiskt finns. Eleverna jobbar på även under lovet, och då får de till exempel skriva CV och söka sommarjobb.

- Tack Henrik! Vi håller tummarna för er på Faktum-galan.

På IHM har vi beslutat oss för att stödja Läxhjälpen, genom julgåva och genom att sälja tygkassar i våra receptioner, där 25 kr oavkortat går till deras verksamhet. Välkommen in och handla om du har vägarna förbi!