10 sätt Artificiell Intelligens kommer att förändra ditt liv

Vi står mitt i en tid som kan vara en av historiens viktigaste. En brytpunkt som mänskligheten sällan skådat – det som sker nu är verkligen exceptionellt.

Men lika förvånansvärt är hur tyst det är från politiker och traditionella media. Kanske bygger det på okunskap, rädsla eller att man helt enkelt inte har svaren. Framtidsutopin har vi sett i serier som Westworld eller filmer som Blade Runner. Så, vad är det som sker, och hur kommer det att påverka oss?

Allt som kan bli uppkopplat - blir uppkopplat

Precis allt som kan bli uppkopplat, blir det. Vi pratar om allt ifrån bilar till kläder och vitvaror. Idag är drygt 4 miljarder människor uppkopplade på drygt 15 miljarder enheter. Innan 2025 beräknas det handla om minst 75 miljarder uppkopplade enheter.

Fenomenet beskrivs som Internet of Things (IoT), och det som uppkopplas skapar en enorm mängd data. Varje swipe, delning, sökning och ”like” lagras – här gäller det att köpa data eller digitala tumavtryck för att kunna läsa av viktig information om mänskligt beteende. Data är den nya oljan med ett enormt stort värde om man bara vet hur den ska processas.

Det är genom liknelsen med olja som vi kan förstå Microsofts köp av Linkedin för 238 miljarder eller Facebooks köp av WhatsApp för 139 miljarder kr. Det är inte tekniken eller plattformen de är ute efter utan data, dvs oljan, om tusentals människor.

Det skapas enorma mängder data

Idag skapas 2.5 triljon (!) bit av data varje dag. Data som ingen människa kan processa, men som maskiner klarar av. När du tar all data, programmerar instruktion och slår ihop det med teknik så skapar du supersmarta datorer. Väv in kodning kring ”mänskliga” element, så har du Artificiell Intelligens.

För att förstå detta vill kan vi exemplifiera med en läkare, ett akademiskt tungt yrke som kräver många år av studier. Att bli en allmänläkare kräver minst sju års studier med extremt många lästimmar och tentor. En superdator kan läsa in all den kunskap som en elev tillskansar sig under hela studieperioden, plus allt det som någonsin forskats och skrivits om inom lärarstudier – på bara en sekund. Därtill har nog den där eleven antagligen glömt bort en del saker kort efter tentan, men det gör inte datorn.

Vår hjärna kan inte processa som en dator

Människan hjärna är helt enkelt inte nog utvecklad för att processa så stor mängd information, då vi som varelse är mer känslomässigt betingade. Det som händer är alltså följande:

  • Allt blir uppkopplat
  • Data äter upp världen
  • AI äter upp data

I vår tid finns det två läger. Ett med Elon Musk i spetsen, som säger att superdatorn kommer att ta över världen och kan förgöra mänskligheten. Det andra lägret med Mark Zuckerberg, som menar att vi istället kommer att jobba tillsammans med datorerna för att skapa en bättre framtid.

Oavsett var du står i frågan, så ser jag tio områden där AI kommer att förändra våra liv.


INNOVATION AND BUSINESS GROWTH - 5 DAGAR

Lär dig innovera för tillväxt på ett strukturerat sätt i företag och team


1. Färre skärmar och mer röststyrning

Vi ser det redan i våra liv. Ett exempel är Siri; en smart dator du kan ställa frågor till och få svar direkt. I framtiden blir det en oslagbar assistent som planerar, påminner och ligger steget före. Snart kommer vi inte behöva skärmar längre - vi kommer att prata med Siri eller Alexia.

2. Repetitiva uppgifter försvinner

All form av repetitiva jobb kommer att försvinna på grund av AI. Från chatbotar som löser kundtjänstärenden, till mer komplexa uppgifter som schemaläggning som x. ai. AI frigör helt enkelt mer tid för människan att vara kreativ och innovativ.

3. Alltmer personalisering

Med data kommer en djupare förståelse för vad varje kund vill ha, och när de vill ha det. Här pratar vi inte om vad du kan tänkas vilja köpa hos en e-handlare – utan att atmosfären med dess ljus, ljud och luft anpassas efter just dig i ett rum som du äntrar.

4. Automation

Kanske den mest självklara. Från robotar som bygger eller paketerar ett lager för e-handlare till självkörande bilar. Tänk bara tanken att barn som föds idag troligen aldrig kommer att behöva ta körkort. Arbetsmarknaden kommer att ändra skifte till det icke-digitala, och det maskiner inte kan idag behärska.

5. Tidseffektivitet

AI kommer att bespara oss en massa tid genom att utföra uppgifter, samla data och ge underlag till beslut på ett mycket effektivare sätt än vad vi människor kan.

6. AI + människa = sant

Ett stort skifte vi har framför oss är att gå ifrån användandet av mjukvaror till att jobba tillsammans med mjukvaran som en teammedlem. Vi pratar om allt ifrån en del av ett projektteam till en styrelse. Eller, som Alibabas grundare Jack Ma sa, kanske t. o.m. en framtida VD?

7. Ökad produktivitet

AI kommer att ha samma påverkan på den digitala revolutionen som elektricitet hade för den industriella revolutionen. Som människa kommer vi att gå ifrån många av de administrativa uppgifter som idag tar mycket av vår tid, och istället verka i en värld där vi har en robot som levererar.

8. Livskvalitén kommer att öka markant

AI kommer att revolutionera vår värld fundamentalt genom allt ifrån smartare energiförbrukning, smartare sjukvård och längre hälsa till teknologi som förbättrar livsvillkoren avsevärt för u-länder.

9. Frågor om etik blir allt viktigare

Vad får en robot göra och inte göra? Var går gränsen, eller snarare var drar vi den? Här måste vi som människor tänka till och storbolagen har ett stort ansvar. Mer om det här.

10. En värld där ingen någonsin mer behöver jobba?

Kommer verkligheten i framtiden att bli som i de filmer och serier vi sett? Kommer vi att sitta och övervaka robotar som uträttar våra före detta jobb i en värld med medborgarlön, hubotar och robotskatt? Är det Musk eller Zuckerberg som har rätt?

Oavsett vem så väntar oss en värld där sociala system och infrastruktur i grunden kommer att förändras.

Arash

Arash Gilan är medgrundare och VD för fullservicebyrån inom digital marknadsföring Viva Media. Arash är även medförfattare till bästsäljare och handboken inom digitalisering Get Digital – or die trying.


LÄS VÅRA SENASTE ARTIKLAR

Här delar vi kunskap och nyheter!