”Det känns så rätt. Det är detta som jag vill göra!”

Som två-åring stod Alexandra Breding på ett par skridskor för första gången. Konståkningen tog sedan all hennes tid och det var inte lätt att hinna med skolan.

Drygt tjugo år gammal och ett VM-guld senare kände hon att hon stod vid ett vägskäl i livet. Vad skulle hon göra nu? Valet föll på YH-utbildningen Konceptutvecklare Event & Besöksnäring, och hon är i skrivande stund ute på sin första LIA på Gothia Towers i Göteborg.

Alexandra började tidigt med konståkning och har hunnit med såväl juniorlandslaget som seniorlandslaget, där man tog hem ett VM-guld i teamåkning 2012. Konståkning på elitnivå kräver sitt, både i tid och pengar och säsongen 2013 bestämde hon sig för att sluta tävla.

– Jag var trött på att resa och vara borta hemifrån långa perioder, och sedan var det även en ekonomisk fråga. Det är en dyr sport och det går inte att kräva att föräldrar ska ställa upp och betala för en hur länge som helst. Jag ville stå på egna ben och ”bli vuxen”. I och med VM-guldet kände jag också att jag hade nått ett mål och det var dags att göra något annat.

Frågan var bara vad? Alexandra var sugen på att plugga vidare. Men eftersom skolan hade varit svår att hinna med tidigare, då allt fokus låg på konståkningen, behövde hon läsa till ämnen på Komvux. Väl där insåg hon att de kreativa ämnen som hon läst under tiden på Katrinelunds elitidrottsgymnasium inte räknades för att få ett slutbetyg på Komvux.

Det som Alexandra först trodde handlade om några få hundra poäng växte till över tusen poäng. Det var en kämpig tid, men hon fixade slutbetyget och började kika runt bland olika skolor. När hon såg utbildningen Konceptutvecklare Event och Besöksnäring på IHM blev hon direkt intresserad. Och flera saker var avgörande när hon bestämde sig för att skicka in sin ansökan.

– Jag visste inte riktigt av jag ville med livet men hade hunnit jobba lite med event och sälj och kände att jag gillar det. Så det som främst lockade var att utbildningen är så bred inom sälj och marknad. Man kan gå i många olika riktningar och jobba i flera olika branscher när man är klar. Utbildningen på IHM var dessutom helt ny här i Göteborg, och jag gillar att vara först med något. Slutligen var även orten avgörande eftersom jag ville läsa en utbildning i samma stad där jag har min sambo och övriga familj. Och efter en dryg termin så känns det så rätt. Det är detta jag vill göra.

Alexandra berättar vidare att till skillnad mot gymnasiet där hon kände att skolan var mer av ett måste, så går hon på IHM Yrkeshögskola för att hon vill gå här och för att hon vill utvecklas. Något hon känner att hon delar med övriga deltagare.

– Det är en helt annan dynamik i klassen, alla är här för att de vill lära och har ett driv. Man lär sig av varandra och utbyter erfarenheter. Vi är i olika åldrar, med olika bakgrund, och har olika mål. Det är berikande att träffa olika personligheter och få höra om deras målsättningar och utmaningar.

Själva beskriver sig Gothia Towers som Sveriges bästa mötesplats, med hotell, upplevelser och möten mitt i Göteborg. Det låter som en härlig plats att få göra sin praktik på, så hur hamnar man här?

– Hm, ja det var en ren tillfällighet. Egentligen är jag en person som gillar att vara förberedd och planera i god tid. Men det kändes så overkligt att vi skulle ut på LIA, så när det väl var dags var jag ute i sista minuten och hade inget klart. Det var faktiskt en klasskompis till mig som fick den här praktikplatsen (något som jag var en smula avis på), men när hon blev erbjuden en annan plats som passade henne bättre bad jag henne att rekommendera mig till handledaren på Gothia. Jag fick komma på intervju och fick platsen!

Alexandra tillhör avdelningen Corporate sales under sin praktikperiod. Här har hon fått förmånen att jobba med alla i teamet, som består av åtta personer, och varit med vid kundbesök, externa möten och event som anordnas på Gothia. Därtill har Alexandra tillsammans med en annan praktikant, Henrik, fått rodda ett internt företagshälsoprojekt:

– I samarbete med företaget Tappa kör Gothia en stegutmaning bland medarbetarna. Utmaningen går ut på att ”gå runt i koncernen”. För att göra det roligare kan man visuellt följa hur långt man har kommit via en app på mobilen. Här fick jag och Henrik uppdraget att göra olika informationsfilmer för respektive avdelning. Så när man har nått en viss nivå kan man se en film om den delen inom koncernen.

Filmerna gjordes via mobilen och har mött positiv respons.

– Det har varit jätteroligt att få tilliten och få ta fullt ansvar för ett projekt. Det var också en möjlighet att lära känna folk och knyta nya kontakter.

Nu är Alexandra i slutfasen av sin LIA-period, vad har hon för tankar framåt?

– Jag har lärt mig så otroligt mycket och fått en bred kunskap. Det har hjälpt mig att få klarhet i att det är det här jag vill göra. Nu har jag fått arbeta med sälj och marknad och nästa LIA skulle jag vilja få arbeta mer med eventområdet.

– Vis av erfarenhet har jag lärt mig att vara ute i god tid och passade faktiskt på att fråga redan nu om jag kunde få göra nästa LIA här på Gothia igen, fast denna gång inom eventdelen. Och fick ja! Så till hösten kommer jag bland annat att få jobba med Gothias 100-års fest och Jill Johnsons nya show.

Och konståkningen då? Har skridskorna helt lagts på hyllan?

– Nja, jag tävlar inte längre men är med i en del isshower. Exempelvis är jag med i Jul på Lisebergs föreställningar. Så här långt har det gått bra att kombinera en del konståkning med jobb och studier.

Foto: Christer Larsson

Läs mer om YH-utbildningen Konceptutvecklare Event & Besöksnäring