Talarskolan #3: Bemästra din nervositet!

De flesta skådespelare erkänner öppet att de har rampfeber inför varje scenframträdande, men de visar inte att de är nervösa. Nervositeten känns mer i dig än den syns inför andra.

Det krävs mod att acceptera att du rodnar, svettas, fryser, blir tom i huvudet – allt är normala känslor. Det kan vara stenåldershjärnan i oss som reagerar på att vi är ensamma ”utanför flocken”.

Försök att stå emot impulsen att flacka med blicken, att gå omkring oroligt, att prata för snabbt. Gå närmare åhörarna, då ser du tryggare ut. Fäst blicken i andras ögon, då blir du trygg.

Oavsett hur rädd du är, gäller det att komma ihåg att det inte föreligger något egentligt hot. Måttlig nervositet är en tillgång och ingenting farligt. Åhörarna har överseende med och glömmer eventuella förskräckligheter om du är kunnig i ditt ämne, om du har förberett dig väl och om du följer din ”röda tråd”.

Börja med en konstpaus!

Gå långsamt fram till din talarplats i centrum mitt framför åhörarna. Låt dem titta på dig och titta på dem. Stå tungt med tyngden i båda benen. Motstå impulsen att rusa fram och börja anförandet innan du står i allas blickpunkt. Du inleder alltså med en konstpaus!

Tänk positivt och var väl förberedd på din inledning och avslutning. Dessa båda ska gärna tangera varandra och du ska kunna dem utantill. Titta aldrig i ditt manus i början och i slutet.

Om du inte har förberett och planerat din presentation – avstå då från att tala. Ett oförberett anförande är en förolämpning mot lyssnarna och även orätt mot dig själv.

Tänk på ditt varumärke!

Räta på ryggen och slappna av i axlarna. Luta huvudet naturligt framåt så att du kan titta rakt fram på åhörarna. Undvik om du kan att ställa dig bakom ett bord eller en talarstol. Det är mycket bättre för helheten om du visar hela ditt kroppsspråk så tydligt som möjligt.

Klä dig efter presentationens art och så som det känns bekvämt för dig. Anpassa dig efter målgruppen, men vårda ditt varumärke genom att vara klädd aningen mer än vardagligt. Medvetenheten om din klädsel avslöjar också din inställning till och din respekt för åhörarna.

Tänk på att människor lägger märke till dina skor, kläder och frisyr. Du får inte en andra chans att göra ett första intryck!

Orden ljuger men kroppen talar sanning – eller gör den?

Det handlar som man brukar säga inte så mycket om vad du säger, utan HUR du säger det. Forskare menar att det vi säger till varandra handlar väldigt lite om ordens själva innebörd.

Tonfallet och betoningen är viktigare, och framförallt kroppsspråket, gesterna, det vill säga hur vi säger det kommunicerar den egentliga innebörden. Skaka på huvudet samtidigt som du svarar ja på en fråga och du kommer att göra folk väldigt förvirrade…

Vi lyssnar till exempel på hur fort en person pratar, om hon eller han stakar sig, och vi bedömer deras hållning, hand- och huvudrörelser samt ögon när en människa säger någonting för att bedöma trovärdigheten i det som sägs.

Så om du ger två olika budskap – ett med orden och ett med kroppsspråket , så kommer man att tolka kroppsspråket och inte analysera vad du säger.

Fler tips från Magister Fällman hittar du här.

Barbro Fällman utbildar och föreläser på svenska, engelska, franska och italienska och har skrivit 12 böcker om retorik. Sedan 1995 driver hon Retorikcentrum i Sverige, som också delar ut Stora Retorikpriset.