Från en dröm till en annan - en resa i sig!

Hej, jag har sagt det tidigare, men det tål att upprepas, jag träffar otroligt många spännande människor i mitt jobb!

I detta inlägg får ni möta Marvin Pastor som snart är Diplomerad Marknadsekonom på IHM. Jag kom i kontakt med Marvin när jag träffade Modou George för ett tag sedan då de arbetar på ett spännande projekt tillsammans som de ville att jag skulle titta på (hoppas få återkomma om detta). Det blev ett jättebra möte, där Modou och Marvin presenterade sina tankar.

Killarna har ett enormt driv och är väldigt målmedvetna, så jag bokade ett möte med Marvin för att få höra lite mer om vem han är och vad han tänker om framtiden. Resultatet kommer här, hoppas ni blir inspirerade!

– Kul att ses igen Marvin, kan vi få lite bakgrundsfakta i korthet om dig?

– Absolut! Jag är 25 år, född och delvis uppvuxen i Paris med min pappa som är från Martinique, min mamma från Stockholm och min syster Kim. Flyttade till Sverige när jag var åtta år och jag älskar försäljning, fotboll, affärs- och organisationsutveckling om vi ska hålla det lite kort. Jag har ytterligare en syster som heter Joanna, kan tilläggas.

– Så dina första skolår gick du i Paris, hur skiljde det sig från när du började skolan i Stockholm?

– Då jag började på Lycée Français på Stora Essingen, när vi flyttade till Sverige, så var skillnaden inte speciellt stor. Skolan följer det franska skolsystemet och man kan minst sagt säga att disciplin och hårt arbete ligger i fokus. Den största skillnaden skedde egentligen när jag övergick från franska skolan till Bromma Gymnasiums sam/ekonomiska program med specialidrott fotboll. Inom det svenska skolsystemet är det större fokus på eget ansvar och det är långt ifrån lika långa skoldagar. Denna skillnad var nödvändig då jag satsade så starkt på fotbollen och nu i efterhand anser jag att kombinationen av dessa två skolsystem var bra för mig; jag hade fått lära mig struktur men även utvecklat min kreativa sida.

– Du satsade på att bli något stort inom fotbollen?

– Ja, min pappa som tidigare varit en duktig fotbollsspelare var en stor förebild i unga år (tillsammans med min idol Ronaldo från Brasilien). Vi spelade en hel del redan när jag bodde i Paris och jag minns även att pappa ofta tittade på fotboll. Min dröm var som för många andra att bli fotbollsproffs och det vore kul att veta hur många timmar man spenderat med en boll vid fötterna. I Sverige spelade jag i Hammarby under 7 år, Juniorallsvenskan med Vasalund och Enskede samt A-lagsfotboll i bl. a. Tyresö FF.

– Känner du att du lärt dig något av det utöver själva spelet?

– Extremt mycket! Fotboll är en lagsport vilket innebär att man behöver lära sig att samarbeta med andra människor, och det är idag en grundvärdering för mig inom mitt jobb! Det är dock viktigt att ta ett individuellt ansvar för sina prestationer, vilket gett mig en stor förmåga att sätta upp tydliga mål och en stark vilja att jobba på min personliga utveckling. I övrigt vill jag påstå att jag fortfarande är en dålig förlorare och en vinnarskalle, vilket man bl. a. fostras till i de bästa ungdomslagen, på gott och ont. Idrottsbakgrunden har personligen hjälpt mig enormt mycket men jag tror tyvärr att det idag finns många före detta idrottsmän och kvinnor som besitter dessa egenskaper, men som inte fått möjligheten att applicera det i karriären och på arbetsmarknaden.

– Berätta mer!

– Jag är idag extremt tacksam för att mina föräldrar alltid stöttat mig i fotbollen men även lagt stor vikt på skolan och uppfostran. De har alltid varit måna om att jag bör ha en plan B om någonting skulle hända, och därför började jag studera ”Sports Management” och Ekonomi på Universitet. Efter 1,5 år tog jag en paus och började jobba som lärarassistent, samtidigt som jag fortsatte drömma om proffslivet. När en fraktur i foten var ett faktum hade jag tack vare studierna upptäckt ett nytt spår. Jag hade lagt ner mycket tid på att nå min dröm men när jag insåg att det pga skadan skulle bli svårt att komma tillbaka, så hade jag ett annat spår att hoppa in i, till stor del tack vare mina föräldrar. Många ungdomar har tyvärr inte detta privilegium eller dessa resurser, och risken är att de drabbas av förvirring vilket kan leda en in i fel spår. Tack vare mina närstående fick jag hjälp att tänka på vart alla dessa träningstimmar kunde omfördelas. Jag flyttade målbilden och såg fotbollen som en framtida hobby. Jag gick från att ha en dröm till en annan!

– Och hur kom du att använda den tiden?

– Jag har alltid gillat människor och försäljning. Jag började därför på Compricer som försäkringsförmedlare, och efter goda resultat fick jag möjligheten att starta upp en avdelning på Advisa. Tiden som affärsutvecklare på Advisa var väldigt lärorik men gav mig framförallt en rejäl tankeställare. Jag träffade många drivna och kompetenta personer, vilket var utvecklande, och jag trivdes i min nya roll men insåg att jag fortfarande hade mycket att lära! Nya benämningar, nya arbetssätt och jag spenderade många timmar på Google om jag ska vara ärlig.

– Du hade fått upp ögonen för affärsvärlden men hade en utmaning framför dig, vad gör du då?

– Med tanke på min vinnarskalle och stundtals dåliga tålamod bestämde jag mig för att göra något åt situationen. En långsiktig plan och ett tydligt mål var nödvändigt. Det målet blev att på sikt jobba som managementkonsult, men vägen dit var inte definierad. I dialog med min dåvarande chef försökte vi att finna någon utbildning eller kurs som kunde hjälpa mig på vägen. Jag hörde mig för i mitt nätverk och med tanke på att jag inte ville kliva på heltidsstudier, så landade valet på IHM Business School.

– Nu har du varit här i över 2 år och är snart Diplomerad Marknadsekonom på IHM, hur startade den resan?

– Jag hade hört mycket gott om IHM och var bl. a. där och träffade en rådgivare. Känslan var bra redan då, och både pappa i Paris och mamma, som driver en resebyrå för företagsresor i Stockholm, jublade. Första delen är Business Management och jag var helt salig redan efter första lektionen, endorfinerna rusade i hela kroppen, det kändes som jag kunde springa ett Marathon. Jag hade hittat rätt.

– Vad var det som gjorde Business Management så rätt?

– Alla som läser till Marknadsekonom måste börja med IHM Business Management. I klassen var det individer på olika nivåer, inom olika branscher med olika erfarenheter, vilket skapade goda diskussioner och ett kunskapsutbyte. Det är här man får ett helikopterperspektiv på hela affären, förståelse för de viktigaste pelarna i en organisation och affärsspråket. Det skapade möjligheter för mig att diskutera med företagsledare i näringslivet, och jag slapp nu spendera lika mycket tid på Google!

– Delkurs nummer två kunde du välja och det blev IHM Business Finance. Vad skulle du säga att du lärde dig då, i stora drag?

– Jag lärde mig ekonomistyrning och hur ekonomin är en central del som påverkar alla delar av en organisation. Allt från investeringskalkyler till kassaflödesanalyser. Till viss del påminde det mig om ekonomistudierna på Universitetet, men jag hade nu möjlighet att relatera kunskapen till min vardag och kunde använda den i praktiken.

– Sedan var det dags för IHM Verksamhetsstyrning, varför?

– Jag har alltid gillat att leda och hjälpa andra människor att utvecklas. En organisation är sammanslagning av flera individer som gemensamt strävar mot en vision och ska skapa mål utifrån kundvärde. För att uppnå mitt personliga mål som managementkonsult kändes verksamhetsstyrning som det självklara alternativet, och det var nu jag lärde mig processkartläggning, Performance Management och effektivisering av organisationer. Precis i linje med mina ambitioner och som vanligt på IHM så jobbar handledarna med dessa frågor dagligen ute i näringslivet.

– Och nu har du bytt jobb och är i slutskedet av examensarbetet, berätta!

– Det stämmer, jag har nu börjat som konsult på Ramböll Management Consulting AB. Jag jobbar på avdelningen Survey där vi hjälper företagsledare på ledningsnivå att fatta hållbara beslut baserat på undersökningar, analys & utvärderingsarbete. I Norden är vi drygt 120 specialister och på den svenska avdelningen är vi i en oerhörd tillväxtfas. Det känns jättespännande att vara med och utveckla avdelningen och samtidigt ha kommit en bit mot mitt långsiktiga mål. Och examensarbetet är i full gång!

– Grattis, kan du berätta lite om examensarbetet!

– Vår grupp gör ett Business Case och strategiarbete för ett produktvarumärke inom ett av världens största mejeriföretag. Att avsätta 8 månader för att kartlägga nuläget och sätta en strategi mot det önskade läget har varit väldigt omfattande men framförallt extremt lärorikt. Vi har under denna period haft nytta av stora delar av den nya kunskap som vi fått på IHM och haft möjlighet att applicera den i ett skarpt case, mer än så kan jag tyvärr inte säga. Men den här terminen med examensarbete är sjukt rolig, och det är nu alla bitar äntligen faller på plats. Alla kunskaper man tillskansat sig gifter sig nu och blir en helhet.

– Låter enormt spännande och hoppas vi kan höra mer om vad företaget tyckte om ert arbete längre fram. Du har under de här åren bytt jobb vad har du lärt dig?

– Jag befinner mig i en utvecklingsfas och har under de senaste åren haft möjlighet att jobba i lite olika roller, på olika företag, i olika branscher, vilket har varit väldigt lärorikt. Jag har kommit i kontakt med många nya och extremt kompetenta människor som jag lärt mig enormt mycket utav. Kombinationen av att få in massa ny kunskap via IHM och träffa fantastiska kollegor och personer, har inte bara gett mig massor med nya insikter utan även enormt mycket inspiration. Utan detta hade jag aldrig fått möjligheten att vara en del av Ramböll. Mina mentorer ska även de ha ett stort tack och har verkligen bidragit och spelat en stor roll i min utveckling. Tidigare drevs jag bara av att uppnå ett mål, nu älskar jag även resan dit. Jag råder verkligen alla individer att skaffa en mentor!

– Du pratade innan om att du gillar att leda, vad är det som lockar i ledarskapet?

– Oj, det här kan vi prata länge om, men i korthet skulle jag säga att den största drivkraften är utveckling. Och bortsett från min personliga utveckling, som jag tidigare nämnt, så brinner jag för att hjälpa företag och andra människor att utvecklas för att komma närmare sina mål. Ledarskap har alltid varit en naturlig del av mig, även under min tid som fotbollsspelare, men jag har mycket mer att lära på den fronten. Därför läser jag en hel del böcker, som bl. a. favoriten, ”Good to Great”.

– Till sist, du är även modell på agenturen MIKAs i Stockholm, hur ligger det med i planen?

– Det stämmer. Det började som en rolig grej för att tjäna lite extra pengar vid sidan av fotbollen och studierna. Under en period var det lite intensivare och jag fick möta spännande människor i helt andra miljöer än vad affärsvärlden erbjuder. Nu är det näst intill omöjligt att få in det i kalendern och det är viktigt att vara konsekvent och behålla fokus, när det kommer till IHM och Ramböll.

– Då ska du ha stort tack Marvin och lycka till med allt!

– Tack själv, vi ses snart igen och pratar om projektet.

På vägen hem funderar jag på det här med språk. Jag frågade Marvin om han känner sig fransk eller svensk? Han svarade frensk, med övervikt mot svensk. I den diskussionen så växlar han över ett tag och pratar franska, han får en helt annan rytm och tonalitet än när han pratar svenska, så är det naturligtvis om man är hemma i båda världarna, och det är klart att det gäller både i fotbollsvärlden och affärsvärlden också. Kan du inte språket ordentligt, så blir du utanför, antingen för att du själv drar dig tillbaka eller för att du inte förstår alla de du möter i respektive värld. Detta är något som han känner att han utvecklat under sin tid på IHM, och han kan nu kommunicera på samma våglängd som de andra i hans omgivning. En mycket spännande och inspirerande kille som jag gärna träffar igen. Hoppas ni haft nöje av denna intervju!

Aludd