”Business Management är fantastisk på att skaka om tankarna”

Catrin Rappe är en av alla duktiga handledare på IHM Business Management och vi träffar henne för att få reda på lite mer om vad man kan förvänta sig av utbildningen.

Men först lite om Catrin.

Catrin är 45 år, gift och 2 barn, kommer ursprungligen från Ockelbo, en av Sveriges minsta kommuner, men bor nu i Göteborg. Hade drömmar om att bli artist och var som 13-åring Ockelbos representant i den ungdomskör som sjöng på Olof Palmes begravning. Fortsatte sitt artisteri som guide på Sunwing men slutade när stämbanden gav upp. Så…

…då blev det en magisterexamen i ekonomi och psykologistudier med fokus på ledarskap istället. Anställdes år 2000 som webbredaktör på managementbolaget Claesson & Partners men fick ganska snart jobba med ekonomi- och verksamhetsstyrning istället. Sedan tre år tillbaka så driver hon egna företaget Move 4 Change, grupp-, individ- och affärsutveckling för företag, dessutom är hon instruktör på SATS i HotMOJOYoga, Bodybalance och Spinning.

Det var en snabbgenomgång av dig Catrin och nu ska vi prata lite om Business Management på IHM som du är handledare på. Jag får ofta höra av tidigare elever att den är så bra, men vad är det som är så bra enligt dig?

– Hej, ja det var verkligen ett koncentrat av mitt liv :-) Business Management är så bra för att man lär sig att förstå mekanismerna bakom affären och vokabulären så att man kan bidra på riktigt i diskussionerna. Det tror jag är det värde jag hör nämnas oftast från tidigare deltagare.

Och vilka är deltagarna?

– Oj, väldigt spritt både i ålder och bakgrund. Det som brukar förena är ambitionen och en stor del av upplevelsen av utbildningen grundar sig i de diskussioner som uppstår just för att det är så olika ingångar. Det är många aha-upplevelser under utbildningen och det känns ofta som man i början av terminen möter 28 fågelholkar, men pengen brukar snabbt ramla ner. Där kommer min bakgrund med psykologi och ledarskapsutveckling också väl till pass när man ska coacha 28 olika individer med olika bakgrund, och det brukar gå bra!

Kan du ge några exempel på diskussioner som uppstår?

– Nja, vi är väldigt noga med att det som pratas om i klassrummet inte kommer vidare. Men ett exempel som jag skulle kunna ge, för att det nu är realitet, är företaget Garden Glory. Det var en av deltagarna som hade en idé om att man borde kunna förgylla sin vardag i trädgården med vackra vattenslangar m. m. det blev väldigt bra diskussioner och hon utvecklade sina tankar på ett bra sätt och idag har hon förverkligat ett spännande företag. Här var det väldigt bra diskussioner kring volym kontra exklusivitet som engagerade hela klassen.

Business management-utbildningen är fantastisk på att skaka om tankarna, och väldigt många upplever att deras självförtroende stärks i processerna vilket gör att de väldigt snabbt blir till stora tillgångar i sina respektive företag.

Ditt företag Move 4 Change går bra och ändå lägger du en hel del tid på IHM?

– Ja, det har blivit en hel del tid på Business Management och även på det slutliga diplomeringsgrundande business caset. Men det är så häftigt att se människor utvecklas under relativt kort tid, jag älskar det. Det är också väldigt utvecklande för mig att få möta så många olika typer av individer, jag gillar att stimulera, inspirera och öka förståelsen för ekonomi som symbolspråk. För mig är det perfekt att kombinera min vanliga affärsverksamhet med mitt jobb på IHM.

I Göteborg, till skillnad mot Stockholm och Malmö, är det bara en tjej bland alla handledare vid examination och det är du. Har du några reflektioner kring det?

– Jag har faktiskt inte reflekterat över det innan men så borde det inte vara. Att jag inte har tänkt på det så mycket på IHM beror nog på att klimatet är väldigt bra oss handledare emellan men det finns nog flera tjejer som borde ta plats här. Tittar man generellt så har vi kvinnor ofta bra betyg och vi är fler till antalet så det borde inte vara svårt att öka jämställdheten i alla bolag, det ska inte vara något annat än kompetens som styr. Att vi har en historia där männen haft all makt i affärsvärlden är naturligtvis det som bromsar, men i takt med att unga tjejer och killar får fler och fler kvinnliga föredömen att förhålla sig till så är jag övertygad om att det kommer att jämna ut sig inom snar framtid, det gäller att vi fortsätter att kämpa.

Jag träffade för några år sedan Meg Tivéus, en väldigt framgångsrik affärskvinna, som kom ut på marknaden många år tidigare än dig och jag minns hur hon pratade om hur männen försökte isolera henne genom bland annat bastubad, vad tänker du kring det?

– Jag har också mött det men tror att det ofta beror på invanda beteenden och obetänksamhet. Det här är något som man måste våga prata om och ibland rör det ju sig om någon form av dold och omedveten maktstruktur som definitivt inte hör hemma i Sverige 2017.

När jag ser eleverna på Business Management utbildningen, som oftast är ganska jämt fördelade mellan könen, så ser jag också hur bra alla samarbetar och verkligen tar vara på varandras erfarenheter och ser olikheter som en styrka. Det här gäller på många plan och är en bra grund att ta vidare med sig ut i sitt arbetsliv. Och det gör de, kunskaper och insikter förvärvas och kan appliceras redan från dag ett i elevernas yrkesliv.

Då säger jag tack till dig och lycka till med allt!

– Tack själv!