Nu är vi igång på riktigt!

När jag kom till kongresshallen imorse strax innan kl 8 såg det ut som jag minns incheckningshallen på Arlanda en måndag morgon:

Långa köer i rulltrapporna av alla människor som skulle ta sig till stora hallen för årets första General Session. Gemensamt för många av oss i kön var Starbucks påsen med kaffe och croissant, hellre 'frukost 2 go' än att gå upp ännu tidigare för en ordentlig hotellfrukost. Väl inne i hallen fylldes de 9000 platserna snabbt. 3 gigantiska videoskärmar bakom scenen med bildspel om ASTD och uppiggande musik gjorde att tröttheten försvann ganska fort. Alla rycktes med i energin och förväntningarna var på topp inför dagen!

Det övergripande temat för den första gemensamma föreläsningen var Change. I sin introduktion delgav Tony Bingham, President & CEO för ASTD, en aktuell syn på förändring generellt. Att förändringar sker konstant och fort vet vi, nu har förändringstakten ökad till extremt fort och oförutsägbar. Enligt ASTD's statistik lyckas enbart 25% av alla förändringsinitiativ. En anledning till detta är att vi ofta inte hinner slutföra en förändring innan nästa inträffar. En annan anledning är att de som skall genomföra förändringsarbetet (ledarna) ofta saknar kompetensen att göra det. Förändringsarbete handlar idag om djupgående och konstant pågående processer med syfte att transformera tanke- och beteendemönster. Det handlar om att få organisationen att äga förändringsarbetet, istället för att bli drabbad av det. Där spelar tränings- och utbildningsfunktionen en nyckelroll - eller snarare 'borde' spela, eftersom funktionen i de flesta organisationer inte agera strategiska samarbetspartner för topledningen utan snarare leverantör av kurser. I en intervju sa CEO'n för Samsung bl a: "Change always begins with me. I encourage the people in my organisation to live change daily. Basically this means to change everything but their family!”

Efterföljande Keynote Speaker, Arianna Huffington, CEO The Huffington Post, gav sin syn på vad som krävs för att framgångsrikt leda förändringsarbete. 4 stöttepelare stod överst på hennes lista:1) Att må bra och ta hand om sig själv genom tillräckligt med sömn en stunds inre stillhet varje dag (meditation, yoga, bön, etc)2) Visdom, som är något annat än intelligens. Visdom har en vision och kan tydligt identifiera orsakerna till potentiella störningsfaktorer. 3) Förundran, ödmjukhet och tacksamhet inför ett större sammanhang som vi alla är en del utav. 4) Att ge som är genvägen till lycka. Att stänga av alla digitala manicker i alla fall nattetid och förvisa mobiltelefoner och dylikt ur sovrummet (skaffa en hederlig väckarklocka!) var ett handfast tips för att börja förändra det egna beteendet. Vad är det första vi gör när vi vaknar och mobilen ligger på sängbordet? Kolla mail, statusuppdateringar på sociala medier, etc... Mao starta dagen med att ta in bruset och låta oss påverkas av omvärlden istället för att fundera på hur vi vill påverka världen just idag. Hm.... Tydligen har Volkswagen i Tyskland nyligen gett alla sina chefer mobiltelefoner som stänger av sig automatiskt kl 18 på kvällen och startar igen kl 7 på morgonen!

Innehållsmässigt inget revolutionerande nytt direkt, men framfört på ett mycket underhållande sätt. Jag upplever dessutom att föreläsningen bekräftade en trend som blir allt tydligare: mycket av den österländska filosofin och dess verktyg börjar få fotfäste i vår företagsvärld på allvar.

Show me the money! Moving from impact to ROI.

Vilken bra titel! Fick mig så klart att tänka på favoritscenen ur filmen med Tom Cruise, ni vet: ... I can't hear you? .... What did you say? ..... Louder! ... SHOW ME THE MONEEEEYYY! Yeah! Valde föreläsningen enbart pga av den. Det visade sig vara en 90 minuters high speed crash course i metodology, matte och statistik, framförd på snabbaste Engelska. Men Patti Phillips från ROI Institute hade ett glasklart budskap och det blev en kanonbra upplevelse - trots att mina AHA! ögonblick oftast kom ca 3 minuter efter att de andra hade sina. (Bordsgrannen log överseende och förklarade igen...) Jag var helt slut efter genomgången ungefär som efter ett hårt träningspass, men nu har jag verkligen fått en bra överblick över hur en framgångsrik ROI process kan se ut och framförallt fått insikt i när det är lämpligt resp. olämpligt att på allvar mäta ROI. Handfast dokumentation dessutom. Super!

Räddarna i nöden - med världens tålamod!

Jag vet inte hur många Ask Me! volontärer som cirkulerar i kongresscentrat hela dagen - men tur att de finns! Annars hade jag aldrig hittat alla föreläsningsrum i tid. Thanks guys!

Häftiga konstverk i taket! Lägg märke till cyklarna i bakgrunden!