Hårdsälj på Afrikanska

Kvinnorna hävde sig in genom bilfönstret. Sex armar med bananklasar i händerna och en kakofoni av hårdsälj på Swahili. Min son tog fotot från baksätet. Det blev tyst i och med att vår guide Vincent betalade en av kvinnorna och tog en klase.

När vi senare körde genom några byar ber Vincent oss att dra upp rutorna, ifall vi skulle behöva stanna vid något hinder. Annars är risken stor att bilen stormas av gatuförsäljare som står längs vägen. De inte bara hårdsäljer utan kan helt resolut lämpa in sina varor genom bilrutorna, för att därefter kräva betalning för gjord leverans. I det läget är förhandlingsläget något begränsat för den bilande turisten. Det kan bli en dyr affär.

Vår guide berättade även om gatusäljarnas behovsanalys. De svarar ja på allt vad köparen frågar efter, sedan ger de vad de råkar ha och kräver betalt för det. Han ville själv köpa ett stycke rött Massajtyg. Det blev ett blått med kommentaren – It’s good for you. Krängsälj verkar vara världens mest spridda säljteknik, från afrikanska Massajer till svenska mobiloperatörer. Det funkar bra för turister på genomresa, men inte om man vill skapa långa kundrelationer.

Mer om hårdsälj för dig som är vetgirig: Full smed gillrar säljfälla för barn.