Gör tvärtom i sommar!

Semestern är en utmärkt tid för att skaka liv i din kreativitet och öka din kapacitet - en tid som ger dig möjlighet att stärka din personliga förändringsförmåga.

Här är tipsen som gör dig till en helare människa och skickligare yrkesperson.

Ligger ett gäng lediga, lata dagar framför dig? Så bra.

Då har du chansen att rucka lite på invanda beteenden, bli av med gammalt ”bagage” som ligger och skräpar i hjärnkontoret, justera föreställningar om dig själv och tänja en smula på det du tror begränsar dig.

Modern hjärnforskning och neuropsykologi visar att vi är fast i våra tankemönster. Synapserna är liksom cementerade. De tankar du tänker i dag är till 95 % samma tankar som du tänkte igår. Och samma tankar tänker du i morgon. Snacka om begränsningar och ”invanda hjulspår”.

För att tänka nytt måste vi tvinga tanken att gå en annan väg och forcera synapserna att koppla ihop sig på nya sätt. Tänk om vi lyckas förnya våra nya tankar med någon eller några procent – vad skulle inte det betyda för vår kreativitet, vår innovationsförmåga och vår attityd till förändringar?

Här kommer några enkla (och till synes lite banala) tips på hur du kan ”trimmar” dig själv, din tanke och ditt beteende.

  • Gör tvärtom.
  • Gör något du inte tror att du vågar.
  • Lär dig något nytt.
  • Var tyst.
  • Lek.
  • kapa.

Gör tvärtom.

Vi är slavar under våra rutiner och vår autopilot. När gjorde du något annorlunda i din vardag? Testa att bara göra tvärtom. Ta en ”vanlig” dag och vänd upp och ner på den. Använd din fantasi.

Kliv ur sängen på andra sidan. Drick te i stället för kaffe. Eller kaffe i stället för te.

Sätt dig på ”fel” sida matbordet när du käkar frukost. Eller sitt i soffan. Eller ligg i badkaret.

Ät glass till frukost. Eller nåt annat du inte brukar.

Ta cykeln i stället för bilen, eller promenera. Ta en helt annan väg. Gå vilse.

Gör något du inte tror att du vågar.

När det kittlar i magen, adrenalinet bubblar och du inte är riktigt säker på hur det ska gå. Läskigt och läbbigt, ja – men en seger efteråt. Jag menar nu inte att du ska utsätta dig för några stora risker, men något som utmanar dig och får dig att tänka ” … är det verkligen på riktigt att JAG gör detta…?!” Ut ur komfortzonen, helt enkelt.

Vi utmanas ju av olika saker. Bara du vet vad som tänjer dina gränser: Är det bergsklättring, bungyjump, yoga, stå på scen, hålla i en orm, gå i tång i Västerhavet ..? Själv har jag testat eskimårullning med kajak – fy bubblan! Höghöjdshinderbana – också läskigt, men gav mersmak.

I år är det bland annat hopp från högsta trampolinen (8 meter) på Mollösunds badplats som är mitt mål.

Lär dig något nytt.

Inom vissa områden är vi hemtama och flyhänta, i andra är vi helt ”lost”. Ta dig an ett område där du faktiskt kan öka din kompetens och kapacitet och utmana ditt självförtroende. När man väl fått kläm på något man väjt för länge = de små grå hjärncellerna skuttar till. Varför ringer jag alltid till äldste sonen när internetuppkopplingen strular? Och induktionshällen – den nya och så fiffiga – varför lär jag mig inte hur den funkar?

Well, i sommar är det dags att bli självständig.

Var tyst.

Jag älskar visserligen att samtala med människor – inte minst om sommaren när de flesta är avslappnade och har lite mer tid. Men att ta ett dygn (minst) för sig själv under semestern ger såväl kropp som själ och tanke lite extra ”space”.

Kör iväg familjen – eller kör iväg dig själv. Nu är det bara du. Ingen mobil. Ingen radio och ingen tv. Ingen tidning eller bok. Ingen klocka. Bara du.

Gör det du vill. Sov om du behöver. Ät när du vill. Och vad du vill. Glo tills du tröttnar.

När ingen ställer några krav och du inte har någon att kommunicera med så kan du i lugn och ro ägna tiden åt att vända och vrida på frågor du bär, känslor du brottas med och beslut du kanske vill fatta.

Själv kommer jag i år att be mina nära att släppa av mig på en ö i det yttersta havsbandet. Allt som behövs är ett gasolkök, lite kaffe och käk, en sovsäck och en baddräkt. Bara jag, havet och Bohusläns varma klippor. (För mig kvalar det här dessutom in på ”Gör något du inte tror att du vågar” …)

Kapplöpning med legobitar? Vet inte riktigt vad vi gör här, men min stora härliga familj bangar inte för lek och flams under sommarkvällarna.

Lek.

Väl hemma efter denna miniretreat: Lek! Inget frigör energi och glädje som skratt och lek. Det här är näring för hela systemet. Pantgömme, krocket, kubb, brännboll eller vanligt kortspel, yatzy eller plockepinn - välj något du vill och vågar.

Vi är ofta så rädda för att göra bort oss. Det gör att vi sällan vågar oss på annat än ”artigt spel”. Låt det bli riktig lek i sommar i stället. Om ni har barn i närheten – låt de bestämma! Vid vår årliga grillfest i juli tänker jag - om vädret tillåter - förse mina gäster med mini-vattenpistoler. Så får vi se hur det blir.

Skapa.

En vanlig dag, mitt i sommaren: Iscensätt de tankar du har just den dagen.

Rita en teckning. Måla en tavla. Skriv en dikt. Komponera en låt. Bygg något. Vad som helst som sätter igång din skaparförmåga. Inget pretentiöst – ha bara kul.

Just nu sparar jag tomma kartonger, toalettrullar och allsköns bråte för att vara redo att göra någon sorts ”installation” en regnig eftermiddag.

  • Lek.
  • Håll tyst.
  • Måla lite.
  • Gör något du inte vågar.
  • Lär dig något nytt.
  • Gå baklänges.

Allt detta kommer helt säkert att förgylla din vardag i sommar. Men det kommer också att få dig att växa som yrkesperson och du får syn på nya saker hos dig själv. Så när du väl är tillbaka på jobbet i höst och sitter på det där mötet om försäljning eller kompetensförsörjning: Försök då att inte brista ut i gapskratt vid minnet av hur din syster halkade ner i barnpoolen när nallebjörnen skulle hoppa från studsmattan.

Men ta med dig lusten, leken och modet att våga. Då är du väl rustad att möta arbetslivets krav på ständig förändring och innovation.

Ylva M Andersson

Ylva är journalist och medieprofil med mer än 30 års erfarenhet från några av landets största medieföretag. I dag driver Ylva bolaget MAY Strategies AB med fokus på ledarskap, medarbetarskap och arbetsliv i förändring.