MER

Säljare IT Solutions B2B

Vill du jobba med komplex lösningsförsäljning och med att leda kunden mot ökad lönsamhet? Säljare IT Solutions ger dig spetskompetensen som krävs för att lyckas vilket gör dig ytterst attraktiv för många företag – nu och i framtiden.

Daniel Evers
”Jag drivs av förändringsarbete i syfte att skapa samsyn och gemensamma mål”
Daniel Evers Zync AB, lärare/handledare
Intresseanmälan Läs mer om YH på IHMInformationsmöte
Daniel Evers
”Jag drivs av förändringsarbete i syfte att skapa samsyn och gemensamma mål”
Daniel Evers Zync AB, lärare/handledare

Fakta

Startdatum

Malmö

Preliminär start hösten 2018*

Göteborg

Preliminär start hösten 2018*

80

Omfattning

Heltid 80 veckor, inklusive 26 veckors praktik (LiA).

Kursavgift

Ingen avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

400p

Utbildningen ger en Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng

Yrkeshögskolan

För vem

Antagningskrav:

Grundläggande behörighet
Slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande.

Särskilda förkunskaper 
Godkänt betyg i kurserna:

 • Svenska 1 (Svenska A) eller Svenska som andraspråk 1 (Svenska som andraspråk A)
 • Matematik 1 a/b/c (Matematik A)
 • Engelska 6 (Engelska B)

* Med reservation för ändringar.

Vad gör jag om jag inte är behörig till den utbildning jag vill söka?

Yrkeserfarenhet upp till fem år är meriterande vid antagning. Detta måste styrkas med arbetsintyg/betyg vid ansökan.

Reell kompetens
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs. 

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner självskattningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda dokumentet och de intyg som styrker din reella kompetens laddas sedan direkt upp i din ansökan på yh-antagning.se. 

Så här ansöker du:

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall bedömas som komplett: 

- Gymnasiebetyg 

Urvalstest
När du har skickat in din ansökan kommer du att bli inbjuden till skriftliga urvalstester i matematik och engelska, testerna genomförs i IHM:s lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö.
 

Frågor & svar
I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande din ansökan och antagningsprocessen. 

Vill du veta mer om våra YH-utbildningar? Anmäl dig till ett informationsmöte, ring 0200-24 00 24 eller gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad via mail.

 

Innehåll

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.

Genom utbildningen Säljare IT Solutions B2B utvecklar du kunskaper och färdigheter för att driva affärsmässiga sälj- och marknadsprocesser utifrån kraven på kundvärde och lönsamhet.

Utbildningen ger dig kompetens att arbeta inom yrkesområden som säljare, säljkonsult, Account manager, Key Account Manager, projekt- och säljledare och marknadsförare i företag och organisationer. Du utvecklar din förmåga att arbeta i team, kommunicera samt se och utveckla lösningar. Och sist, men inte minst, får Du träning i att sälja in dig själv och dina idéer på ett inspirerande och förtroendeingivande sätt.

Lästips!

Mika valde Säljare IT Solutions - Läs hans blogg här!

Få säljare har utbildning i försäljning - Möt Daniel, lärare på IHM och Partner Zync AB.

En säker biljett in i IT-branschen - Våra partnerföretag är redo att anställa!

Näringslivsdag på IHM Malmö - Se filmen!

Utbildningens huvudmoment:

 • Affärsmannaskap
 • Marknadsföring
 • Försäljning 1 - Komplex försäljning
 • IT Solutions - Bransch- och produktkunskap
 • Affärsekonomi
 • Business English
 • Affärsjuridik
 • Projektledning
 • Försäljning 2 - IT Solutions
 • Försäljning 3 - Key Account Management
 • Lärande i Arbete I och Lärande i Arbete II – IT Solutions
 • Examensarbete – Tillämpa dina kunskaper praktiskt och professionellt i en given beslutssituation. Arbetet utförs i grupp och genomförs för en uppdragsgivare från näringslivet.

Mer info om innehållet finns under fliken LADDA NER.

Sagt om

Daniel Evers

Lärare på IHM och Partner Zync AB
Av de som gick kursen för tre år sedan (min första kull) har alla fått jobb. Efter utbildningen är man mycket attraktiv på marknaden då det är en stor bristvara med välutbildad säljpersonal. Det som många av mina kunder uttrycker är det största hotet för dem i framtiden är att inte hitta kompetenta säljare. Inom IT-området är dessutom lönen för säljare mycket högre än merparten av andra branscher och det händer enormt mycket som förändrar branschen i grunden på 12-18 månader, hela tiden.

Natalie Malmsten

Brightvision AB
Många tror att Säljare IT Solutions B2B har något med programmering att göra eller att man blir datasäljare. Det stämmer inte, man får en gedigen utbildning inom komplex försäljning vilket inte många säljare har. Jag skulle absolut rekommendera IHM till alla som vill ha en gedigen och rolig säljutbildingen. Till skillnad från de akademiska utbildingarna så arbetar man mycket tillsammans kring olika case och erfarenheterna från de två praktikperioder gör att man har stor chans till jobb direkt efter examen.

Mika Jonathan Kokko

Student på Säljare IT Solutions B2B
Som många säljare säkert känner igen sig så behöver du ständigt nya utmaningar och stimulans i ditt yrkesliv. Det gäller förmodligen generellt alla yrkeskategorier, därför valde jag att söka mig mot mer komplexa försäljningar där jag hoppades att under längre perioder påverka kunden, tilldelas större ansvar men framförallt skapa mig en större förståelse för andras verksamheter och hur jag som människa och företaget jag representerar skall kunna hjälpa dem att utvecklas.

Mikaela Friberg

LiA (praktik) på Nelly.com
Varför valde du Säljare IT Solutions? Jag läste på och ändrade uppfattning om vad IT egentligen är. Sedan tänkte jag på framtiden, att IT-branschen ständigt växer och det verkligen behövs folk med IT-utbildningar på marknaden och just som tjej kanske man är ännu mer konkurrenskraftig.

Eric Åkerström

Platschef på Atea
I takt med digitaliseringen blir it mer verksamhetsnära och profilen på en it-säljare är att man ska kunna jobba med komplex lösningsförsäljning och förändringsprojekt som ofta löper över längre cykler. Det tycker vi att IHMs utbildning möter och ser fram emot att välkomna fler säljtalanger i vårt landslag.

Aleksandra Jokovic

Student på Säljare IT Solutions B2B
Hittills har utbildningen gett mig ett helhetsperspektiv på försäljning inom IT och allt vad det innebär. Kurserna vi har läst känns relevanta och jag har definitivt fått ny kunskap som jag känner att jag kommer ha stor användning av framöver.

Erik Larsson

Student på Säljare IT Solutions B2B
Det känns kul att komma ut på praktik till ett företag där man känner att man verkligen behövs! Jag blev satt i en operativ roll på Aitellu och känner att jag genast fick användning för kunskaperna från de första kurserna. Ledningen har höga förväntningar på att jag ska skapa resultat.

Alexander Pärleros

VD, Mobilio
IHM har gett mig en bred bas att stå på, så att jag känner en säkerhet. En bra utmaning som gav mig den kunskap jag behövde för att bli en starkare affärsman och kunna fatta rätt beslut. Jag fick med mig mycket kunskaper att använda direkt i mitt yrkesliv och det var mycket som kompletterade det jag redan kunde. Jag gick från att vara säljare till att våga bli VD.

Mattias Bergkvist

COO och partner på CGit
Vår bransch har alldeles för länge ryckt medarbetare mellan varandra och det utvecklar inte branschen något alls. Vi behöver ha in mer nytt blod och det är otroligt härligt att jobba med yngre som inte är begränsade eller formade i sitt tankesätt. Det är innovativt för branschen!

Niklas Dahl

Regionchef på Caperio
Eleverna som kommer från IHM är vetgiriga och har ett tydligt mål, att få ett arbete som de trivs med och där de har framtida möjligheter att växa både som personer men även i sin profession.

Simon E Larsson

Strategic Account Manager, PTC
Jag vill engagera mig i Säljare IT Solutions B2B för att bidra med min erfarenhet och ge råd som eleverna kan använda på ett konkret och praktiskt sätt i näringslivet.

Ladda ner

Här finns jobben!

Att digitaliseringen och globaliseringen påverkar vårt sätt att göra affärer är inget nytt. Enklare säljjobb som tidigare funnits i överflöd ersätts till stor del av datorer samtidigt som behovet av medarbetare som behärskar komplex försäljning av tjänster/projekt aldrig har varit större. Förmågan att skapa långsiktiga affärsrelationer, driva förändringsprojekt och att leda kunden mot ökad lönsamhet i en miljö där både produkter, tjänster och behov ständigt utvecklas och förändras blir avgörande för att lyckas. Det är precis den kompetens Säljare IT Solutions B2B ger, och våra partnerföretag står redo att anställa.

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden. Läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet

Till toppen av sidan Till topp