MER

Säljare IT Solutions B2B

Vill du jobba med att lotsa företag till bättre resultat via digitala lösningar? Säljare IT Solutions B2B ger dig kompetensen som krävs och en hel bransch står redo att anställa.

Natalie Malmsten
”Jag skulle absolut rekommendera IHM till alla som vill ha en gedigen och rolig säljutbilding”
Natalie Malmsten SDR, Brightvision AB och fd IHM-student
Intresseanmälan Läs mer om YH på IHMInformationsmöte
Natalie Malmsten
”Jag skulle absolut rekommendera IHM till alla som vill ha en gedigen och rolig säljutbilding”
Natalie Malmsten SDR, Brightvision AB och fd IHM-student

Fakta

Startdatum

Göteborg

27 aug
Nästa start är hösten 2019. Ansökan öppnar våren 2019*

Malmö

27 aug
Nästa start är hösten 2019. Ansökan öppnar våren 2019*

80

Omfattning

Heltid 80 veckor, inklusive 26 veckors praktik (LiA).

Kursavgift

Ingen avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

400p

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Yrkeshögskolan

För vem

Antagningskrav:

Grundläggande behörighet
Slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande.

Särskilda förkunskaper 
Godkänt betyg i kursen:

 • Engelska 6 (Engelska B)
Utöver det krävs godkänt betyg i en av dessa kurser: 
 • Företagsekonomi 1
 • Entreprenörskap

Vad gör jag om jag inte är behörig till den utbildning jag vill söka?

Reell kompetens
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs. 

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda dokumentet och de intyg som styrker din reella kompetens laddas sedan direkt upp i din ansökan på yh-antagning.se. 

 

Så här ansöker du:

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall bedömas som komplett: 

- Gymnasiebetyg 

Urvalstest
När du skickat in din ansökan kommer du bli inbjuden till skriftliga urvalstester. Urvalstesterna består av tre prov; ett i matematik, ett i svenska samt ett utbildningsspecifikt prov. Poängen du får på urvalstesterna ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Testerna genomförs på IHM:s lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. 
 
 
Nytt för i år är att urvalstesten genomförs digitalt med hjälp av provplattformen DigiExam. Inför att du ska skriva ditt urvalstest kan det vara bra om du redan har laddat ned programvaran på din dator eller Ipad. HÄR kan du läsa mer om Digiexam och ladda ner applikationen. 
 

Frågor & svar
I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande din ansökan och antagningsprocessen. 

Viktiga datum

 • Utbildningsstart Göteborg: Hösten 2019
 • Utbildningssstart Malmö: Hösten 2019
 • Ansökan öppnar: Våren 2019

Vill du veta mer?
Anmäl dig till ett informationsmöte eller ring 0200-24 00 24.

Håll dig uppdaterad!
Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad via mail.

 

Innehåll

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.

Genom utbildningen Säljare IT Solutions B2B utvecklar du kunskaper och färdigheter för att driva affärsmässiga sälj- och marknadsprocesser utifrån kraven på kundvärde och lönsamhet.

Utbildningen ger dig kompetens att arbeta inom yrkesområden som säljare, säljkonsult, Account manager, Key Account Manager, projekt- och säljledare och marknadsförare i företag och organisationer. Du utvecklar din förmåga att arbeta i team, kommunicera samt se och utveckla lösningar. Och sist, men inte minst, får Du träning i att sälja in dig själv och dina idéer på ett inspirerande och förtroendeingivande sätt.

SEQF
Utbildningen är godkänd för SeQF nivå 5 vilket innebär att en examen är översättningsbar för europeiska lärosäten och europeisk arbetsmarknad enligt europeiska unionens utbildnings ramverk EQF. Läs mer om SeQF här

 

Lästips!

Mika valde Säljare IT Solutions - Läs hans blogg här!

Få säljare har utbildning i försäljning - Möt Daniel, lärare på IHM och Partner Zync AB.

En säker biljett in i IT-branschen - Våra partnerföretag är redo att anställa!

Näringslivsdag på IHM Malmö - Se filmen!

Utbildningens huvudmoment:

 • Affärsmannaskap
 • Försäljning 1 - Personlig försäljning
 • IT Solution 2 - Affärsutveckling
 • IT Solutions - Bransch- och produktkunskap
 • Affärsekonomi
 • Business English
 • Affärsjuridik
 • Projektledning
 • Försäljning 2 - IT Solutions
 • Försäljning 3 - Key Account Management
 • Lärande i Arbete I och Lärande i Arbete II – IT Solutions
 • Examensarbete – Tillämpa dina kunskaper praktiskt och professionellt i en given beslutssituation. Arbetet utförs i grupp och genomförs för en uppdragsgivare från näringslivet.

Mer info om innehållet finns under fliken LADDA NER.

Sagt om

Alexander Pärleros

Entreprenör & grundare av Framgångspodden
IHM har gett mig en bred bas att stå på, så att jag känner en säkerhet. En bra utmaning som gav mig den kunskap jag behövde för att bli en starkare affärsman och kunna fatta rätt beslut. Jag fick med mig mycket kunskaper att använda direkt i mitt yrkesliv och det var mycket som kompletterade det jag redan kunde. Jag gick från att vara säljare till att våga bli VD.

Eric Åkerström

Platschef på Atea
I takt med digitaliseringen blir it mer verksamhetsnära och profilen på en it-säljare är att man ska kunna jobba med komplex lösningsförsäljning och förändringsprojekt som ofta löper över längre cykler. Det tycker vi att IHMs utbildning möter och ser fram emot att välkomna fler säljtalanger i vårt landslag.

Louise Ragnarsson

Student på Säljare IT Solutions B2B
Jag rekommenderar utbildningen och hade sagt till varje student att man måste ha en liten plan över vad man vill med utbildningen. Går du en universitetsutbildning så blir du lärare eller HR, yrkesrollerna blir så tydliga. Säljare IT Solutions är mer fritt. Man behöver hela tiden analysera vad man vill utveckla och ställa krav på sig själv. Det är ganska likt hur det är på ett företag, frihet under ansvar.

Emma Kinnås

Sales Manager, Zalster och fd IHM-student
Jag blev förvånad över hur kompetenta många av lärarna är, hur mycket det är värt som student att faktiskt ha en lärare som kommer direkt från arbetslivet, från sitt företag direkt in i vårt klassrum. För man vill ha konkreta exempel, man vill inte bara ha de teoretiska modellerna som står snyggt i böckerna, utan man vill veta exakt hur man applicerar det i verkligheten. Det har IHMs lärare kunnat förklara.

Daniel Evers

Lärare på IHM och Partner Zync AB
Av de som gick kursen för tre år sedan (min första kull) har alla fått jobb. Efter utbildningen är man mycket attraktiv på marknaden då det är en stor bristvara med välutbildad säljpersonal. Det som många av mina kunder uttrycker är det största hotet för dem i framtiden är att inte hitta kompetenta säljare. Inom IT-området är dessutom lönen för säljare mycket högre än merparten av andra branscher och det händer enormt mycket som förändrar branschen i grunden på 12-18 månader, hela tiden.

Mika Jonathan Kokko

Student på Säljare IT Solutions B2B
Som många säljare säkert känner igen sig så behöver du ständigt nya utmaningar och stimulans i ditt yrkesliv. Det gäller förmodligen generellt alla yrkeskategorier, därför valde jag att söka mig mot mer komplexa försäljningar där jag hoppades att under längre perioder påverka kunden, tilldelas större ansvar men framförallt skapa mig en större förståelse för andras verksamheter och hur jag som människa och företaget jag representerar skall kunna hjälpa dem att utvecklas.

Natalie Malmsten

SDR, Brightvision AB och fd IHM-student
Många tror att Säljare IT Solutions B2B har något med programmering att göra eller att man blir datasäljare. Det stämmer inte, man får en gedigen utbildning inom komplex försäljning vilket inte många säljare har. Jag skulle absolut rekommendera IHM till alla som vill ha en gedigen och rolig säljutbildingen. Till skillnad från de akademiska utbildingarna så arbetar man mycket tillsammans kring olika case och erfarenheterna från de två praktikperioder gör att man har stor chans till jobb direkt efter examen.

Mikaela Friberg

LiA (praktik) på Nelly.com
Varför valde du Säljare IT Solutions? Jag läste på och ändrade uppfattning om vad IT egentligen är. Sedan tänkte jag på framtiden, att IT-branschen ständigt växer och det verkligen behövs folk med IT-utbildningar på marknaden och just som tjej kanske man är ännu mer konkurrenskraftig.

Mattias Bergkvist

VD på CGit
Lärande i arbete (LiA/Praktik) säkerställer att vi får in flygfärdiga säljare som kan vara med och utveckla våra kunder från första anställningsdagen. Vi har anställt åtskilliga studerande från den här utbildningen.

Simon Larsson

Client Executive på Dassault System AB
Utbildningen ger en bred förståelse för vilka utmaningar företag har relaterat till IT, i kombination med att de får med sig mycket värdefulla kunskaper kring affärsmannaskap och försäljning. Något som efterfrågas av väldigt många företag.

Kristina Cohn Linde

VD på Marknadsföreningen i Göteborg AB
En praktik hos oss innebär ett fönster direkt ut mot företagen, du träffar en stor del av Göteborgs näringsliv, du ges möjlighet att marknadsföra dig själv och du kan bygga ett stort kontaktnät.

Markus Franke

Produktspecialist på Qlogics
Målsättningen när vi tar emot studerande på praktik är så klart att vi efter LIA:n ska anställa de som levererar... och när det gäller just leveransen så får jag säga att IHM sticker ut ordentligt - era studenter håller hög kvalitet.

Ladda ner

Här finns jobben, nu och i framtiden!

Digitaliseringen omvandlar affärsvärlden i en rasande fart, och behovet av medarbetare som behärskar försäljning av digitala tjänster/projekt är nu större än någonsin. Vill du skapa långsiktiga affärsrelationer, driva förändringsprojekt och leda kunder mot ökad lönsamhet via digitala lösningar? Säljare IT Solutions B2B ger dig kompetensen som morgondagens företag kräver.

 

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden. Läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet

Till toppen av sidan Till topp