MER

Konceptutvecklare Event & Besöksnäring

Vill du jobba med utveckling av eventproduktion, koncept och produkter för turism? Konceptutvecklare event och besöksnäring ger kompetens att ta ett affärsmässigt helhetsansvar för utveckling, försäljning och marknadsarbete i branschen.

Johanna Mattsson
”Lyssnar man på vad marknaden vill ha kan man jobba precis var man vill”
Johanna Mattsson Lärare på IHM Konceptutvecklare Event & Besöksnäring
IntresseanmälanLäs mer om YH på IHMInformationsmöteSe alla YH-starter
Johanna Mattsson
”Lyssnar man på vad marknaden vill ha kan man jobba precis var man vill”
Johanna Mattsson Lärare på IHM Konceptutvecklare Event & Besöksnäring

Fakta

Startdatum

Stockholm

20 aug
Nästa start är hösten 2019. Ansökan öppnar våren 2019*

Göteborg

20 aug
Nästa start är hösten 2019. Ansökan öppnar våren 2019*

80

Omfattning

Heltid 80 v inkl. 28 v praktik (LiA).

Kursavgift

Ingen avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

400p

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Yrkeshögskolan

För vem

Antagningskrav

Grundläggande behörighet: slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande.

Särskilda förkunskaper: 
Betyg E/Godkänt i kursen:

 • Engelska 6 (Engelska B)
Dessutom krävs godkänt betyg i en av dessa kurser:
 • Psykologi 1
 • Företagsekonomi 1
 • Ledarskap och organisation 

Vad gör jag om jag inte är behörig till den utbildning jag vill söka?

Reell kompetens
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs. 

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda dokumentet och de intyg som styrker din reella kompetens laddas sedan direkt upp i din ansökan på yh-antagning.se. 

 

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall bedömas som komplett: 

- Gymnasiebetyg  

Urvalstest
När du skickat in din ansökan kommer du bli inbjuden till skriftliga urvalstester. Urvalstesterna består av tre prov; ett i matematik, ett i svenska samt ett utbildningsspecifikt prov. Poängen du får på urvalstesterna ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Testerna genomförs på IHM:s lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. 
 
 
Nytt för i år är att urvalstesten genomförs digitalt med hjälp av provplattformen DigiExam. Inför att du ska skriva ditt urvalstest kan det vara bra om du redan har laddat ned programvaran på din dator eller Ipad. HÄR kan du läsa mer om Digiexam och ladda ner applikationen. 
 

FRÅGOR OCH SVAR
I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande din ansökan och antagningsprocessen. 

Viktiga datum

 • Utbildningsstart Göteborg: Hösten 2019
 • Utbildningsstart Stockholm: Hösten 2019
 • Ansökan öppnar: Våren 2019

Vill du veta mer?
Anmäl dig till ett informationsmöte eller ring 0200-24 00 24.

Håll dig uppdaterad!
Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad via mail.

Innehåll

Vad lär du dig?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid. Möt några av våra partnerföretag här.

I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande våra YH-utbildningar.

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen:

 • Konceptutvecklare Event och Besöksnäring
 • Producent – event och besöksdestinationer
 • Kvalificerad säljare – event, turism, besöksdestinationer
 • Event- och marknadskoordinator – event, turism, besöksnäring
 • Affärs- och destinationsutvecklingsassistent
 • Agent – event och besöksnäring
SEQF
Utbildningen är godkänd för SeQF nivå 5 vilket innebär att en examen är översättningsbar för europeiska lärosäten och europeisk arbetsmarknad enligt europeiska unionens utbildnings ramverk EQF. Läs mer om SeQF här

 

Lästips! Möt Sanna, Jacob och Sebastian som valde  "Konceptutvecklare Event & Besöksnäring". 

Läs även artikeln "Framtidens jobb är här!"

och Vill du vara med att utveckla turismen i Sverige?

Utbildningens huvudmoment:

 • Affärsmannaskap
 • Affärsekonomi - Event och besöksnäringen
 • Affärsjuridik - Event och besöksnäringen
 • Besöksnäring 1 - Bransch- och produktkunskap
 • Besöksnäring 2 - Event management
 • Besöksnäring 3 - Tourism & Hospitality Marketing
 • Besöksnäring 4 - Analys, optimering och hållbar produktion
 • Business English and Cross Cultural Communication
 • Business Innovation
 • Projektledning och projektmetodik
 • Examensarbete
 • Lärande i Arbete 1
 • Lärande i Arbete 2

 

 

Sagt om

Sanna Engzell

Student på Konceptutvecklare Event och Besöksnäring
Jag har länge sökt efter en utbildning som riktar in sig på eventplanering och marknadsstrategier. Men i mitt sökande så kände jag att många andra utbildningar var för smala och nischade. Det är viktigt för mig att få bred kunskap som jag kan ha nytta av i det yrke jag väljer. Kursplanen för konceptutveckling ger mig den bredden.

Sebastian Seeman

Food and Beverage Manager på Pop House
Besöksnäringen är extremt viktig för Sverige ur många perspektiv, inte bara det mest uppenbara att skapa arbetstillfällen och få in skatt. Det är också en bransch som står för mycket roligt och trevligt för människor, det behöver vi. Vi är också inne i stora förändringar i branschen. Branschorganisationen Visita har kvalitetssäkrat mycket gällande arbetsvillkor och schyssta arbetsplatser. De flesta arbetsgivare håller på att tänka om vad gäller hållbarhet, arbetstider och kompetensutveckling för att gå från en genomfartsbransch när det gäller anställningar till att behålla och utveckla kompetensen i branschen.

Caroline Andreasson

Kampanjansvarig, Nelly.com
Utbildningen på IHM har gett mig kunskaper, verktyg och insikter som gjorde det möjligt att gå från en praktikplats till en fast anställning. Jag har haft otroligt stor användning av det helhetstänk, kundperspektiv och affärstänk som vi ständigt vände och vred på under tiden på IHM.

Jacob Kellgren

At Six
Jag fick modeller att arbeta efter som stärkte mig betydligt kunskapsmässigt, vi jobbade mycket med nytänk och innovation som var nyttigt. Dessutom är IHM ett starkt varumärke som förändrade min attraktionskraft på marknaden.

Tommy Persson

Affärsområdeschef IHM Yrkeshögskola
Besöksnäringen i Sverige omsätter närmare 300 miljarder, och ökar för varje år med ca 7,5%. Här finns ett skriande behov hos företagen av kompetenta människor som tex. Konceptutvecklare, Kvalificerade säljare, Affärs- och destinationsutvecklare och Agenter inom event och besöksnäring. Här finns oanade möjligheter för företag och studenter att utveckla nya yrkesroller utifrån behov och kunskap.

Johanna Mattsson

Lärare på IHM Konceptutvecklare Event & Besöksnäring
Det finns idag många universitet som har olika turistutbildningar men dessa är väldigt breda och på IHM har vi valt att spetsa utbildningen med det marknaden specifikt efterfrågar. Ett välkänt utbildningsföretag med hög utbildningskvalité gör studenterna mer eftertraktade på marknaden.

Jörgen Bergström

Affärsutvecklingschef, SCR Svensk Camping
"Svensk turism är en näring under stark tillväxt samtidigt som konkurrensen ökar sett ur ett globalt perspektiv. För att säkra en fortsatt tillväxt med god lönsamhet krävs professionell utveckling av erbjudandet till gästen. IHMs utbildning Konceptutvecklare Event och Besöksnäring svarar mot de kompetensområden kring affärsmannaskap, affärsutveckling, paketering och marknadsföring som efterfrågas och som är avgörande för att den svenska turistnäringen ska kunna utvecklas och möta en växande efterfrågan."

Fredrik Broman

Säljansvarig, Skistar
”Vi vill vara med att fortsätta utveckla branschen och IHM är den partner vi vill göra det tillsammans med. Vi bidrar i ledningsgruppsarbete, gästföreläsningar, examensuppdrag och LIAplatser. Utbildningen ger en affärsmässig kompetens och nödvändiga branschkunskaper. Vi har ett anställningsbehov på ca 10 medarbetare på 3-5 års sikt”

Ladda ner

Spännande framtidsjobb i växande bransch

Besöksnäringen växer stadigt och branschen räknar med ca 100.000 fler sysselsatta år 2020. Du får kunskaper för att kunna jobba med försäljning och marknadsföring av event och destinationer. Utbildningen ger också kompetens för att ansvara för planering, genomförande och utvärdering av nya koncept och produkter i branschen.

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden. Läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet

Sebastian Seeman, Food & Beverage Manager, Pop House Stockholm
Frågor och svar gällande YH på IHM.
Möt Sanna som läser YH Konceptutvecklare Event & Besöksnäring
Till toppen av sidan Till topp