Hoppa till innehåll
hero1

Repamera motverkar slöseri genom att lappa och laga

2017 letade han efter en skräddare i Malmö som kunde laga hans trasiga kläder. Nu erbjuder hans bolag Repamera just den tjänsten och samarbetar med Hennes & Mauritz. Henning Gillberg är ett lysande exempel på framtidens entreprenörer, de som lyckas fläta samman E-handel och hållbarhet.

Repamera erbjuder skräddartjänster online. Bolaget kallar själva de 300 kvadratmeterna vid Knivgatan för “Sveriges första reperationsfabrik för kläder” och i dagsläget arbetar två lokala skräddare i lokalerna.

– Jag var på väg hem från en kompis i januari 2017 och tänkte att imorgon ska jag gå till skräddaren och laga två skjortor. Sedan tänkte jag att om man kan beställa hem mat till sin dörr, varför skulle man inte kunna beställa hem klädreparation till sin dörr?, säger vd Henning Gillberg.


Vill din E-handel möta 2020-talets medvetna kunder?

Lär dig Hållbarhet inom E-handel på tolv veckor med IHM Yrkeshögskola


Samma kväll gick Henning hem och gjorde en liten marknadsundersökning online. Han ställde frågan “har du trasiga kläder hemma du vill få lagade, och är du beredd att betala för det?” 80% av 500 tillfrågade personer svarade ja. Därifrån var det bara att starta igång, kontakta skräddare och ta emot beställningar.

"Människor gillar att se saker lagas"

– Att vara entreprenör är som att jobba som servitör. Kunden ställer massor med frågor och om man säger: ”Nej, det kan jag inte ordna” då går kunderna någon annanstans. Det handlar om att serva kunderna och även att ta emot hjälp på vägen, säger han.

Henning har nu blivit något av en guru inom hållbarhet och syns ofta debattera cirkulär ekonomi i media, bland annat i TV4, Dagens industri och Svenska dagbladet. Cirkulär ekonomi innebär kortfattat en affärsverksamhet med minimal mängd avfall.

– Folk verkar gilla cirkulär ekonomi väldigt mycket. Människor gillar att se saker lagas och människor gillar inte slöseri, säger han.


IHM yrkeshögskola tar dig raka vägen till arbetsmarknadens framkant

Vilken yrkesroll skulle passa dig bäst?