Vi och Dom.

Björn Afzelius skrev på omslaget till sin samlings-cd, Afzelius, den röda tråden, 1998: 
”Rasismen är ingen epidemi eller influensa som plötsligt drabbar oss kollektivt. … Den försvinner heller inte genom lagstiftning, för tanken är alltid fri. Det är en privat daglig kamp som måste föras i såväl små som stora situationer. … Kämpar man emot har man åtminstone hållit rent framför sin egen dörr.”

Ja ni vet det där med VI och DOM. Som sagt, det gäller att hålla rent framför dörren, men det är svårt. Frågan är vad det är vi skall sopa bort? Från vaggan till graven tränas och drillas vi i att tänka, VI och DOM. Hela uppfostran, skolsystemet, idrotten, arbetslivet, ja själva samhällets grundvalar verkar vila på VI och DOM. Kanske skulle systemet falla annars, och vi skulle bli desorienterande i det kaos som sönderslagna strukturer ofelbart leder till.

Måste vi människor alltid ha en ”fiende” om det så bara är grannen som köpt en ny gräsklippare? Gräsklippare?! Ja just det, den finns där, i stort som smått, avundsjukan och misstänksamheten. Vart har DOM fått pengar till att köpa den där?

Måste företag ha ”fiender”, finns det andra sätt att göra affärer på än att den ena parten ska bli förlorare. Vinn – vinn situationer, kan det vara något? En gång i tiden pratade vi mycket om just detta på konferenser och seminarier. Kan det vara dags att vi blir mer öppna i affärer, funderar på miljön, solidaritet, och att vi ser bredare i rekryteringssituationer och ser mångfald som en konkurrensfördel?

Men jag vet inte, vi människor, vi i Sverige idag, 2013. Är vi så självständiga egentligen, så att vi kan säga att det där ställer inte jag upp på? Vadå, VI och DOM? Jag är först och främst människa på jorden här i globaliseringens tidevarv och jag bryr mig inte om vad folk kommer ifrån och hur det ser ut. Vore bra om jag själv kunde leva efter det, men fördomar och det jag lärt mig från barndom och uppväxt, militärtjänst, grabbgänget och arbetslivet sitter fast. Poppar upp.

Jag tror att vi tidigt i livet blir så ”dresserade” att vi tar in i stort sett vad som helst, framförallt om det som du matas med kommer från ”dom som bestämmer”. Och det är ju i början våra föräldrar. Hjältarna som berättar och visar för oss hur det ser ut där ute i verkligheten. Frågan är vad vi vuxna förmedlar och lär ut 2013? Vi och Dom. Kanske.

Vi svenskar, som är bäst i allt, enligt oss själva alltså, tror oss alltid vara i gräddfilen och alla de andra står utanför och vill in. För vi tror oss veta att inuti alla andra människor på jorden, utlänningarna, invandrarna, flyktingarna, så bor det en svensk som vill ut. Främlingsfientlighet, homofobi, kvinnovåld, det är mycket att ta in och tänka på. 
Och vi måste nog alla fundera ett varv till innan vi bestämmer vem eller vad som är rätt och fel, vem som är välkommen och vem som ska ut. Vi måste sopa framför dörren, annars tar rasismen över. Den är på god väg i flera länder i Europa. Men inte i Sverige, väl?

Men 2013 laddar vi om, det kommer att behövas och då går vi på kompetens? Inte etniskt ursprung, eller, för den delen, ålder, kön, sexuell läggning, rörelsehinder eller andra kriterier. Vi kan och vi är bättre än ”dom” inskränkta dinosaurierna där ute. 
Och vi har faktiskt större problem än Kalla Anka filmen på julafton och pepparkaksgubbar. Men visst, det är lättare och tryggare att ta ställning, för eller emot, innehållet i en tecknad film.

7 januari 2013
Till toppen av sidan Till topp