Stressade kvinnor

Kvinnor som är chefer är mer stressade än sina manliga kollegor slår Previa fast i en ny undersökning gjord av Per Larsson (SvD, GP, 2012-03-01). Det tycks vara mer komplicerat för kvinnliga chefer att hitta en hälsosam balans i tillvaron.

”Arbetsgivare bör anpassa arbetsvillkoren efter att många chefer, både män och kvinnor, också är småbarnsföräldrar”, säger Per Larsson, i en kommentar.

Jo både män och kvinnor är föräldrar, men där upphör jämställdheten.

Så vad kan stressen bero på? Ja anledningen är naturligtvis kvinnors dubbelarbete. Fortfarande står kvinnorna för huvudansvaret för hem och eventuella barn. Det kan ingen städhjälp i världen avhjälpa. Som chef på arbetet och som chef i hemmet kan det bli tungt. Och stressigt.

Vad är det som gör att vi män fortfarande, 2012, ser det som en självklarhet att vi inte ska ta del av hemarbetet och barnen? Vad är det som gör att vi män tycker det är en självklarhet att ”någon annan” ska curla för oss så vi kan göra våra karriärer i lugn och ro? Men det är klart, vi är några stycken som ”hjälper till” hemma ibland, så partnern får vila.

I Aftonbladet (2012-02-29) skriver Jennifer Wegerup om männen i Italien som anklagar kvinnorna för att vara delaktiga (skyldiga?) till landets problem. Det var bättre när ”mammi” var hemma och lagade mat. Nu vill de italienska kvinnorna ut och arbeta, göra karriär och se någonting annat än hemmets fyra väggar. Konstigt? Knappast. Hur mycket kan man städa och laga mat egentligen? Men, det vet vi ju, italienare är lustiga gammalmodiga figurer och kan ju inte alls jämföras med oss jämställda svenska män. Eller är vi mer lika innerst inne än vi vill veta?

Städhjälp som lösning

Några glada människor på TCO kom med ett förslag i september 2008, angående 90 % iga subventioner till hushållshjälp i hemmet och kopplade detta till frågan kring jämställdhet.  Det finns ingen sådan koppling. På vilket sätt skulle vi bli mer jämställda för att det kommer en kvinna och städar några timmar i veckan? För det är väl en kvinna som kommer?

Att arbetsfördelningen i hemmet är skev, det vet vi sedan tidigare, inte mycket händer där, men varför ”en kraftfull samhällsinsats” skulle lösa någonting när det gäller jämställdhet har jag svårt att förstå. Vi kan ha hur många lagar, direktiv, policybeslut, jämställdhetsplaner och seminarier som helst, i slutändan återkommer vi ändå till hur du och jag, agerar som ledare och chef, hur vi rekryterar, hur vi pratar och agerar och huruvida vi sätter kompetens före kön.

Vi har inte tid

Så kan det låta och det är inte sant. Vi arbetar inte alls mer än tidigare generationer, de flesta av oss arbetar färre timmar och vi har betydligt bättre hjälpmedel nu än våra föräldrar hade. Och om vi nu skulle vilja tillbringa mer tid med familjen kanske vi ska stänga av de fyrkantiga barnvakterna TV och dator. Låta TV spelen vila en timme. Kanske sluta med golfen och vildsvinsjakten några år och fokusera på familjen?

Fri städning åt alla

Och, kära TCO, varför en subvention på 90 %? Varför inte gå hela linan ut, gratis städning till alla, sätt det på skattesedeln och låt oss leva i en bekymmers- och dammfri värld? Låt oss slippa fundera på hur vi ska lösa städning och hämtning av barn så att vi kan fokusera på självförverkligande och strålande karriärer.

Vägen till jämställdhet är lång och krokig. Om vi någonsin når fram låter jag vara osagt, men om vi byter ut ordet jämställdhet till mänskliga rättigheter så får hela frågan en annan klang. Då inser också de flesta av oss att det ”jämställda samhället” kommer att uppnås först när kvinnor får samma värde som män. Må det vara vid lönesättning, bedömning av kompetens och rättigheten att bli tagen på allvar och lyssnad på. Detta kräver utbildning och diskussioner från förskolan till arbetslivet. 

26 februari 2012
Till toppen av sidan Till topp