Samhället ville annat.

Bor i Bryssel nu ett tag och sitter och funderar. En gång lekte barn i skog. Byggde kojor. Men bygga koja blev omodernt, skog likaså. Vi högg ner, städade upp och gjorde fina lekplatser. Men nu kommer rapporter som påstår att när barn får vara med i planering av nya bostadsområden då vill barnen ha… just det, skog. Dom vill bygga kojor. Trots allt vi uppfunnit och i vår stora generositet och omtanke, köpt och ordnat. Ty vi värnar om våra barn. Nu har vi leklanden, dataspelen, iPadsen, mobilerna, fredagsmyset framför fyrkanten, chipsen, ja ni vet. Allt i den omedelbara behovstillfredställelsens namn. Nu, nu, nu. Varför vänta? Och så vill dom ha skog, kidsen. Är det tacken?

Samhället (vi alla alltså) utvecklas (?) och vill annat än skog. Det har pågått ett tag nu. Samhället vill ha konsumtion. Köpa, köpa, alltså finns jag. Egentligen startade det i smyg redan med makarna Myrdal (googla ni 80-90 talister, på Gunnar och Alva), dom var ju med och påbörjade färden mot framtiden, det var ju redan på 1930 talet. En stor förvandling av hela samhället skulle de bli. Och blev. Vi skulle alla fostras i gemensamma lokaler, likt goda halvkommunister, och vi skulle alla må bra av att behandlas lika. Trots att vi inte är speciellt lika. Allra minst när vi är små, då är vi individer, men sedan skulle vi stöpas i formen och börja tycka och tänka lika och helst ha allt färre egna idéer. Så fostras goda konsumenter. Tänkte man sig.

Avvikaren från normen blev nästan en kuf. Finns inte så många sådana kvar. Dom som finns måste vara starka. Kunna stå emot grupptrycket.

Dagis, förskolan och skolan, är ju bra inrättningar för inskolningen till att bli en god konsument (en som handlar mycket alltså). Om skolorna är lika för alla så kan vi ju bli ganska lika och då blir vi lättare att hantera och styra. För makten och överheten. Vilka nu det är. Marknaden kanske? 

Undrar om Myrdals tänkte på det där? Förlängningen av likriktning, vad det innebär. Men dom var ingalunda ensamma så hela skulden ska dom ju inte ha. Skulden? Ja just det, skulden. Andra stod i kö för att ta över och forma barnen i färdiggjutna formar. Och sedan blev det, just det, överkonsumtion och i förlängningen miljökatastrofer. Det hänger ihop nämligen, men det visste ni ju. Fast å andra sidan. Det blir ju arbetstillfällen. Behovet av leksaker i giftig plast kan inte överskattas. Går som smör i solsken! Myrdals, förresten, var överklass som kallade sig socialister, det är det farligaste som finns, och ännu farligare, dom ville oss väl. Människor som vill dig väl ska du akta dig för, såvida det inte är din mamma.

Men, nu idag, har vi väl lämnat det där. Likheten. NU gäller individen igen. Och olikheten. Eller? Vi har ju haft en borgerlig regering nu i flera år. Och vi har ju fridagis och friskolor. Där fostras fria människor, fritänkare således. På papperet och i marknadsföringen, alltså. När dom väl kommer ut i livet så är dom misstänkt likadana, vad gäller val av utbildning, mode, tycke och smak, och synen på kvinnligt och manligt. Far ror, mor är rar.

Men barnen är ju också kunder och eleverna ska få bästa betyg för att kunna studera vidare. Alla ska studera vidare. Bra betyg får du på både friskolor och kommunala skolor, framförallt om kundunderlaget börjar svikta eller om du har tillräckligt aggressiva föräldrar som kan slåss för sina barn. De tysta föräldrarnas barn får sämre betyg. Ja, vadå, alla kan ju inte vara lika! Eller kan dom. Vi är ju inte lika, eller?

Men Herrefrugud, nu hör jag om rapporter som berättar att fler än någonsin lämnar grundskolan utan att kunna skriva och läsa. Lämnar grundskolan? Och mobbing ska förbjudas, till och med på ”privatskolor” och skolk ska i framtiden rapporteras till föräldrarna. Tja, vem skulle annars vara intresserad? Jag trodde inte att någon fick sluta grundskolan om de inte var godkända. Själv gick jag om årskurs 9 eftersom jag hade underkänt betyg, motsvarande IG alltså, i samtliga ämnen. Jag trodde att vi hade skolplikt i Sverige och att det betydde att alla var tvungna att gå åtminstone 9 år i skolan. Jag trodde att mobbing var förbjudet och att skolk var förbjudet och att lärarna automatiskt larmade föräldrar om något var fel. 

Men, visst, det vet ju vi att det är bra för en ettåring att träffa andra barn, på egen hand. Då får hon/han lära sig att umgås med andra och fungera i grupp. Eller är det för tidigt? Sen är det ju en helt annan historia att förskolan är uppbyggd så att flickor ska lära sig att serva pojkar, det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli. Flickor, är och har alltid varit andra klassens samhällsmedborgare och jag undrar när dom ska fatta det på riktigt och reagera? Flickorna alltså, dom där som blir duktiga tjejer och klämmiga kvinnor (googla på ordet klämmig). Vad väntar kvinnorna på? Befrielsen är närmare än dom tror!

Men vad har då detta med IHM blogg, ledarskap och marknadsföring att göra? Tja, kanske ingenting, eller så hänger allt ihop. Just ja! Framtidens miljö, har jag inte skrivit så mycket om, blir intressant att följa, jag hinner nog undan, men barnbarnen, vilka fighter dom ska få! Men utmaningar stärker och härdar och skapar goda ledarämnen. För det är ju så att problem som vi inte ser dagligen (hur ser koldioxid ut?) finns inte alls, eller så är det som Chris Rea sjunger: This is the road to hell. Eller är det så att kidsen inte bara vill ha skog? Dom vill ha luft också. Fred på jorden kanske? 

(Obs, varning! Texten har ironiska inslag, det är upp till läsaren att bedöma vad som är vad.)

 

8 april 2013
Till toppen av sidan Till topp