Nya tider-orkar vi?

Det verkar inte längre finnas någon hejd. Det tar aldrig slut. Och det är människor, barn och kvinnor, och män, som far illa, våldtas, slaktas och mördas och det är pedofiler, överallt, tycks det och det är IS (eller ISIS eller ISIL eller Daesh), som fått oss att fundera om inte talibaner egentligen är snälla gubbar. Kanske inte snälla. Men några av oss vill se ut som dom, långskäggen. Fast då kallas vi hipsters och bor helst i någon hip stadskärna där luften är som sämst. Där har vi våra barn. Jag brukar fundera på det där när jag är i Stockholm. I Vasastan där jag ibland tillbringar dygnsvilan kommer larm då och då om den dåliga luften. Barnen far illa. Kan få allergier. Så jag tänkte att nu kommer dom att flytta ut på landet, barnfamiljerna, för vi värnar ju om våra små. Nu blir det fler lediga lägenheter och priserna går ner. Men icke. Tvärtom faktiskt. Fler barnfamiljer än någonsin flyttar in till city. Dom som har råd alltså. Annars får dom väl som moderaten Joakim Larsson sa, när han satt i stadsfullmäktige i huvudstaden: Låna av sina föräldrar.

Och det är murar som byggs nuförtiden mellan fattig och rik och det finns människor som inte passar oss och därför inte får komma in. I värmen. Det ligger barn och sover på ett cementgolv i Malmö. Varför får dom inga madrasser, undrar en nyfiken reporter på Aktuellt. Det går inte, säger migrationsverkets presschef, då måste vi ha byggnadslov. Jaha. Då gick inte det Men madrasser. Kanske inte deras största problem. Egentligen. 

Men om vi bygger upp murar mot ”dom andra” kan dessa aldrig tas bort och monteras ned. Tilliten är försvunnen då, den är och förblir borta. 

Så, var det verkligen bättre förr? Då på 1970 talet. Nja…men sommaren 1975 var bra minns jag, rena rivieran i Gävle!

Men ondskan och problem fanns väl även då fastän solen sken? I allra högsta grad, ja. Men vi som inte var på skuggsidan såg ju inte det där. Annat nu, när jag vet mer än jag visste då. Så mycket som blir uppdagat bakefter, sånt som jag inte visste och inte heller kunnat göra något åt om jag vetat. Du tror du känner en människa och att alla haft dom där Disneyjularna med lycka och trygghet. Och naturligtvis inte. Så är det inte. Alla har sina kors. Att bära. Men alla konflikter i världen var längre bort, då, hade egentligen ingenting med oss att göra. Nu är problemen nära, sitter bokstavligen på gatan, sitter i våra knän.

Men ändå. Nu. Här. Idag. Visst är det väl allting värre? Eller är det som dom säger att media avslöjar mer nu. Media är inte lika bundna vid och tystade av makten. Och vi har ju internet. Avslöjaren. N ä t e t. Nätet, med maskor så fina att ingen, och inget slinker igenom osett och ostraffat ,vare sig straffet är berättigat eller inte. Nätet, det allseende ögat. Folkdomstolen. Står det på nätet att det var du så var det du annars så får du bevisa motsatsen, det är inte vår sak: Vi bara förmedlar vad vi hört att någon hört. Mobbas lite bara. Vadå? Tål du inte skoj?

Sant eller inte? Bevisa att du är oskyldig. 

Och dom som skulle ge oss vägledning och peka ut vägen, nu när vi har tiggare och flyktingar som kommer varje dag, dom som skulle lösa problem, komma med förslag och g ö r a, vidta åtgärder, dom där, du vet, politikerna, regeringen och statschefen, dom är totalt handlingsförlamade. Men statsministern säger att han, dom, skall tillsätta mer ”resusser” (resurser) 2016. Jag antar att han menar pengar. Men nu gäller det nu. Problemen, utmaningarna är ju idag. Och lösningen skall tydligen vara Turkiet. Ett land som EU inte ville ta i med tång för någon månad sedan. 

Orkar vi ta oss igenom detta eller väntar, ett ännu större kaos framöver? Tror vi på en lösning?

Jag har blivit så trött på allt elände så jag slutat lyssna på P1. Slår över till bonnakanalen P4 istället. Där är alla glada, skrattar och spelar countrymusik och berättar roliga historier. Men när jag lyssnar på P4 Göteborg så undrar jag ju hur roliga göteborgare är, egentligen. Det sägs ju att det ska finnas en speciell humor där. Men inte har jag hört någon rolig historia, musiken är ok, men historierna, jösses. Underliga människor. Dom där. Göteborgarna. Bättre på Orust, där bor det, i allafullafall, rejält folk! Och roliga är dom också, fast dom inte alltid vet om det!

2 december 2015
Till toppen av sidan Till topp