Kontakter

Det blir allt viktigare att ha bra ett bra kontaktnät, eftersom det kan öppna många dörrar. Det vet ni säkert redan, men speciellt om du är ung, se till att du bygger upp ditt eget nät. Så fort du fått ditt första arbete ska du börja underhålla kontakter. Det finns inget starkare än det egna nätet för det är inte samma sak som att få tillgång till mammas kontakter eller att få hänga på någon annans. Visst är en del människor hjälpsamma, men de flesta av oss hjälper i första hand egna barn och de närmaste släktingarna.

Egentligen ska du börja samla redan på högskolan och se till att du håller kontakten med de människor som har idéer och som hörs och syns. Har du missat det så börjar du i arbetslivet. Använd sociala medier, samla på mailadresser, lägg upp dig på LinkdIn etc. och varför inte ha en gammal hederlig visitkortspärm?! Bjud in dina nyckelpersoner till ditt företags öppna hus tillställningar. Dom kanske inte kommer, men dom ser att du är aktiv och att det händer saker där du är. Men detta är naturligtvis också en läggningsfråga, vissa av oss tycker om att vara sociala, andra tycker det känns obekvämt. Tyvärr verkar det också vara en könsfråga. För att uttrycka sig enkelt. Unga män (äldre med för den delen) är bättre på att hålla kontakt än vad kvinnor är.  

Håll kontakten med konsulten

Jag har många exempel på kontakter jag haft med kvinnor i intervjuer, möten och på konferenser där en del kvinnor sagt att ”vi ska hålla kontakten”, även om de inte fick just den tjänst vi diskuterade vid det tillfället. Ansvaret för att höras av ligger då på kvinnan. Inte på mig som konsult. I de flesta fall, för att inte säga 97%, så hör jag inget mer, det blir tyst, och personen faller i glömska. Män agerar inte på samma sätt. Det finns kontakter jag haft i många år, som kanske inte ens har lett till något arbete, eller uppdrag, men som ändå hålls levande via en kontakt eller två per år. För man vet ju aldrig när det händer något intressant.  Du vet inte ens vem som är din chef om ett halvår. Det kan faktiskt räcka med ett mail ibland, där du talar om vad som hänt sedan sist. Att kvinnorna är mer passiva är för mig ett faktum. Vad beror det på? Inlärt passivt beteende? Blygsel? Rädsla för att verka påflugna? Eller tror dom att dom bjuder ut sig? Eller kanske samtliga dessa anledningar? Men dåligt är det, och ”skadligt”, vi lever i en liten ankdamm och det är ju, trots allt mycket enkelt  att åtgärda. 

Jag känner chefer (män) som tidigt i karriären mer eller mindre arbetade halvtid, nåja, med att underhålla sina kontakter. En vårhälsning (bättre än ”julkort”), ett par biobiljetter som tack för hjälpen, en lunch utan omedelbara kortsiktiga baktankar etc. En av dessa chefer är idag styrelseordförande på ett större publikt företag här i landet och har det mest imponerande kontaktnät jag känner till. Men inte en enda har han fått gratis, det har tagit tid, åratal, men nu sitter han där ville sitta och känner dom han vill känna.  Men han började från noll.

Profilera dig

Tänk på att ju mer du profilerar dig ju mer uppmärksammad blir du. Och desto fler vill ha kontakt med dig. När du blivit utnämnd till det där jobbet du länge velat ha, finns det somliga som kommer att säga att ”det där såg jag för flera år sedan, hon hade ledaregenskaperna redan då”. Det kanske du inte hade, eller det kanske inte syntes, men du uppträdde på ett sådant sätt att andra lade in ledarskap i din personlighet. Vi vet ju att:

Du blir som du äter, du blir som du bor och du behandlas som du uppträder och behandlar andra. 

 

5 mars 2013
Till toppen av sidan Till topp