Att vara förälder.

Poeten skrev: Jag var aldrig nån särskilt bra make, aldrig nån särskilt bra far. 

Det där känner jag ju igen. Egna tillkortakommande. Egen olycka. Egna missar. Unt zu weiter. Någon måste ju få sona för att jag inte är tillräckligt tillräcklig. Som pappa, som man, som människa. Och varför inte barnen? Barn repar sig ju alltid. Sägs det. Varför skulle vi annars behandla dom som vi gör. Ja just ja, tidsbristen. Vi har inte tid. Tidspusslet, du vet. Skolan och dagis får väl uppfostra? 

Inte lätt att vara förälder. Vad, hur, är en bra far? En bra Mor? Det är som om varje generation måste testa från noll. Finns det ingenting vi lär oss av våra egna föräldrar? En sak kanske. Du vet den där klassikern: "Jag ska inte göra som dom gjorde i alla fall."

Känns inte som en bra och solid grund att stå på. 

Inte göra som dom gjorde? Är det alltså det bästa vi kan komma upp med? 

Men nu finns det coacher, kurser för föräldrar. Hurra! Jag skrev en uppsats på psykologiska institutionen i Uppsala för snart 40 år (!) sedan: "Kräv körkort för blivande föräldrar". Dom trodde jag var tokig. Uppfostra barn kan väl en duktig hamster? Fast det där beror ju naturligtvis på. Jag menar vilken slags sort av föräldrar du har haft. Har dom arbete? Bostad? Kan dom köpa fredagsgodis? Eller lägenhet åt lillan och lillen i Vasastan i Stockholm. Kostar skjorta det. Det är bättre att ha rika föräldrar än fattiga. Kanske. Undrar vad coacherna haft för föräldrar? 

Det var inget större fel på mina. Brukar jag säga. Men det var det ju. Min mor var för stark. För oss andra i gruppen. Familjen. Hon tog för mycket plats. Kvävde snarare än gödslade plantorna. Jag klarade mig bäst genom det där. Vet inte varför. Jag smet. Just ja, därför, klarade jag mig. Såg en lucka i muren och lämnade hemmet. Och då band hon mina två syskon ännu hårdare till sig. Pappsen? Tja, han hade ju sina hundar, taxarna. 

Är det kärlek det där? Mödrar som binder? Eller what? Rädsla för att försvinna själva eller omgivningens tryck och förväntningar på "den goda modern"? För det finns ju inget gott i det där curlandet som både män och kvinnor sägs ägna sig åt. Hur har dom tid med det? 

Är det kärlek det där? Fäder som är frånvarande? "Pappa måste till jobbet, det är såååå mycket nu." Pappa viktig. Utan pappa går hela Volvokoncernen i konkurs. Typ.

Dela på föräldraledigheten grabbar! Ni kommer att lära er mycket om livet! 

Eller så har du en mamma som finansmannen Mats Qviberg, att av hennes visdomsord till Lille Mats var, enligt Qviberg själv alltså: "Att ångra är den feges lott, bättre göra brott på brott!" 

Den 9 februari började rättegången mot Qviberg och HQ Bank. 

11 februari 2016
Till toppen av sidan Till topp