Att välja

Två rapporter har kommit de senaste veckorna. 

1. Institutet för arbetsmarknads- och arbetspolitisk utvärdering, Ifau, presenterar en rapport med det ödesdigra namnet: ”Måste man välja?” (2012-11-27). Alltså välja mellan karriär och/eller barn. För det visar sig att:

  • Högutbildade 45 åriga män tjänar 40 % mer än kvinnor med samma utbildning.
  • Var tredje kvinnlig ekonom anser att föräldraledigheten påverkat hennes karriär negativt.
  • Det är ingen skillnad i synen på jämställdhet mellan män födda 1945 och män födda 1962. 
  • Männen står för 70 % av hushållsinkomsten. 

Inte mycket nytt där. Eller?

Boven i dramat är enligt rapporten barnen. Dessa avkommor som stjäl tid och kräver arbete. Av kvinnorna alltså. Inte av männen. Men föräldrar födda på 80 talet är väl annorlunda, där flödar väl jämställdheten så att den inte ens är värd att diskutera? Nix. Tvärr. Ingenting tyder på det. Även i dessa grupper ser vi löneskillnaderna, kvinnor som tar större delen av hemarbetet och föräldraledigheten och ett glastak som ligger kvar. Stadigt förankrat och lika halt som det alltid varit. 

Slutsatsen i Ifau rapporten är intressant. Nej, man måste inte välja, påstår rapporten. Det går att kombinera karriär och barn. Men det tror jag inte stämmer om vi tittar på siffrorna ovan. För välja måste vi ju, framförallt om vi är kvinnor. I denna fråga som i de allra flesta situationer, må det gälla barn, skola, pensionsfonder eller mat till lunchen. Det kallas valfrihet. Frihet från att styras av överheten. Det finns ju alltid ett val. Men den är kopplat till ditt kön, valfriheten.

2. Organisationen Ledarna har anlitat Novus för att undersöka vad som imponerar på chefer i Sverige 2012. Novus intervjuade 1 200 chefer. Mytbilden, pulveriseras, nämligen den att chefskap är ett dygnet-runt-jobb och att statusprylar är viktiga. Tack för det!

Ledarnas Chefsbarometer visar att:

  • För att imponera på chefen ska du komma i tid till möten. 
  • Du ska återkoppla snabbt på mail.
  • Du ska ha en sund och balanserad tillvaro.

Däremot får du inga popularitetspoäng om du jobbar övertid eller äter ofta på finkrogar (!?). Att gå hem i tid ger även utrymme för en annan egenskap som rankas högt av dina chefer: Att du som chef prioriterar tid med familjen. Fantastiskt! Det där är jag imponerad av men har inte sett så mycket av det i näringslivet.

De flesta chefer är ju män, så här har ju alla män en chans att imponera på sin chef. Ta ut så mycket som möjligt, helst 50-50, eller mer av föräldraledigheten så får du karriärpoäng. Nej, det gäller inte er kvinnor som är chefer, ni utvecklas inte av att vara hemma med barn. Det har ni ju alltid varit. Det ligger säkert i generna och då är det som det är. Kört.

Dystert dock att konstatera att: De högsta cheferna utmärker sig i undersökningen genom att anse att utseende och ett aktivt socialt liv är viktigare än vad den genomsnittlige chefen tycker. Och att det är fler toppchefer som säger att de imponeras av egenskaper som att vara duktig på att mingla, klä sig moderiktigt, ha många vänner och vara vältränad och snygg. Jag tycker själv att jag ser bra ut, men jag vet inte om det hjälpt så många gånger. Kanske.

Men det är nog så, när det kommer till den så kallade kritan, att undersökningar kan visa både det ena och det andra. Att komma i tid tycker jag låter bra, eftersom det är väldigt få som gör det längre, och att snabbt svara på mail känns inte så där otroligt svårt. Men när det brinner till, försäljningen droppar neråt, varsel läggs och nya ägare tillträder, ja då, är det inte många som bryr sig om huruvida du har en sund och balanserad tillvaro. Men som sagt. Valet är fritt. Om du är man.

God Jul!

10 december 2012
Till toppen av sidan Till topp