Anställ en kvinna

Lönegapet mellan kvinnor och män är ett årligen återkommande diskussionsämne. Inom vissa kretsar alltså. Låt oss inte lura oss själva nu och tro att det på allvar är ett område som fackföreningar och arbetsgivare är intresserad av på riktigt. Det är de inte, men frågan brukar dammas av ibland, en gång om året, och då sägs det: Detta måste vi göra någonting åt. Och tiden den går.

1947 infördes ”lika lön för lika tjänst” för statligt anställda, på papperet alltså, och 1960 slog ”arbetsmarknadens parter” dåvarande SAF och LO fast att ”slopa kvinnolönerna” och kvinnor ansågs nu kunna utföra ett arbete nog så gott som en riktig karl. Och 1994 blev löneskillnader beroende på kön är förbjudet, enlig lag. Inget intresse? Jamen, dettta har ju debatterats i många år? Absolut, men om intresset fanns på riktigt, så skulle löneorättvisor har fixats till för många år sedan. Vill ni veta sanningen? För oss män är detta i grunden en icke fråga.

Lika lön för lika arbete? Är det inte självklart?

Men nu är det dags för diskussion igen. Nu gäller det pensionerna! Kvinnor arbetar mer deltid än män och får lägre pension. Arbetar mindre på det ”riktiga arbetet” alltså. Hemarbete och barn är i grunden ointressant och är väl i själva verket kvinnans lott? Nu som då. Nya generationerna då? Allt skulle ju bli annorlunda? Yeah, right, absolut, men inte i statistiken, vare sig det gäller löner eller uttag av föräldraförsäkringen. Att alla människor har lika värde har aldrig påverkat lönesättningen. 

En majoritet av män anser fortfarande att ”lika lön för lika arbete” inte ska gälla. Män anser fortfarande att de är mer värde än kvinnor. Män, oavsett generation, anser fortfarande att de är smartare än kvinnor och presterar mer. Det spelar nämligen ingen roll vad forskningen och statistiken säger, angående studieresultat och resultat på arbetet, män är bäst! 
  
Och en bilmekaniker tjänar mer än en barnmorska. Ganska självklart egentligen. Bilen lämnar man ju inte till vem som helst. Det sker en noggrann koll bland oss grabbar innan vi lämnar bilen till någon verkstad. Vet du någon bra bilmekaniker? Det här är viktiga saker och ingenting som vi vill slarva bort. Jag menar, barnmorska, tja, föda barn, hur svårt kan det vara egentligen? Dom bråkar en stund och så är ungen ute. Kvinnor i alla tider har ju fött barn. En bil ska du ju ha i flera år, 2 – 3 år kanske längre, innan du byter.

Män tjänar mer än kvinnor i tre av fyra yrken

Lönesättningen inom alla områden av arbetslivet talar till kvinnans nackdel. Även om man räknar bort ålder och utbildning så tjänar männen mer i tre yrken av fyra, skillnader som enbart kan förklaras utifrån könsaspekten. 
 
Att stämpla unga kvinnor så fort de kliver in på arbetsmarknaden och ge dem lägre lön än  gossarna är det bästa sättet att sätta kvinnorna på plats direkt. ”Lilla gumman, var glad att du fick jobbet.”

Bästa rådet - anställ en kvinna

Faktum är att det bästa råd jag kan ge till företagare, stora som små, är: Anställ kvinnor så sparar ni in massor av pengar på lönerna och ni slipper kostnader för representationskort i guld och kampen om parkeringsplatser nära ingången till huvudkontoret. (OBS! Det finns inslag av ironi i texten.)

Lars Einar Engström
www.sexisten.se

7 maj 2012
Till toppen av sidan Till topp