Kultivera mera!

Vad hände med framtiden tänker man sig när man nu levt klart det som var framtiden för 4 månader sen. Praktikperioden närmar sig sitt slut och kontorsstolen som snart är söndersutten av allt det frenetiska kontorssittandet kämpar för att hålla sig vertikal. Ett hundratal skålar med nudlar och/eller ris senare så är det ända jag tänker på, vad har jag gjort under denna tid? Fråga familj, vänner eller ex om mitt minne så får ni höra att jag har inget minne för saker som jag upplevt, det har förlorat mot detaljer och fakta om världspolitik och veckans nutidsfrågor. Har alltid varit så och kommer nog vara så ett bra tag till. Ska göra mitt bästa att sammanfatta de senaste veckorna.

Kineserna har dålig smak

Vi börjar med jobbet. Det har varit mycket skrivande som sagt. Inte bara nulägesanalysen utan även min interna sammanfattning om hur jag tycker vi ska äntra den kinesiska marknaden. Jag själv föredrar en bombmatta där man bombarderar de platser där de mest intressanta segmenten håller till. Har sammanställt konsumentanalysen jag gjorde med, fick reda på en hel del intressanta fenomen. Kineserna har i min mening väldigt dålig smak när det gäller vilken typ av fotobok de föredrar. Men kunden är kung och har nästan alltid rätt, jag har redan accepterat detta faktum. En annan sak som slog mig var hur dålig jag är på att läsa handskrivna kinesiska tecken, det var nästan lika svårt som att läsa min egen handstil.

Jag har även på min fritid utforskat det kinesiska samhället. Måste säga att jag gjort det hyfsat frekvent och detaljerat. Har provsmakat deras vita vin, direktöversatt från BaiJiu (白酒), 50% vätska som kan användas till att rengöra oljefat och motorer. På film så dricker hårda män BaiJu och röker. Smakar vidrigt! But, when in Rome! Do as the Chinese do.......

Har gått igenom ölsortimentet. Vad jag har hittat så finns i Peking regionen hela 4 kinesisks ölsorter. QingDao(TsingTao), YanJing, HarBin, Suntory. Än så länge är jag inte särskilt imponerad av någon av dem. Så har frekventerat en bar som säljer Newcastle för 25 kr flaskan.

Det jag vill säga är att alkoholen här är inte så speciell, inte som att bege sig till vindistrikten i Italien precis. Den fyller sin funktion för tusentals studenter och arbetare som vill lätta på trycket efter en hektisk vecka.

Vi går in på något mycket intressantare. Maten! Det har blivit ett par Peking ankor på sistone må jag lova. En anka kostar enligt uppgift 1 kr för restaurangen att köpa upp. Sen säljer dom ankorna för 80 RMB - ett par hundra beroende på restaurang, bra marginal....... Favoriten stekta bönor har det blivit rätt bra många det med, det låter kanske tråkigt, men MSG och soja är en grymt bra kombination. Dumplings, JiaoZI 饺子,  i alla storlekar och former. Och mycket annat. 

Fritiden är inte mycket olik den man upplever i Sverige. Suttit mycket på fiket Twin Windmills och satt i mig ett par koppar kaffe med vänner, båda gamla och nya. Det bästa med Asien är alla människor som inte kommer från Asien. Svarta, vita, röda, bruna. Helt plötsligt har vi något gemensamt, vi är icke kineser på äventyr i Kina, och kulturgränserna suddas ut rätt fort. 

Skulle kunna skriva ner fler funderingar. Som ni märkte så minns jag inte så många direkta händelser. Vill ni veta mer så kontakta mig personligen och dra dem ur mig. Brukar fungera bäst så.

Tills nästa gång!

Auf wiede..... Nä!

再见!  Ska det ju vara.

OBS: Kan ni gissa vilken svensk minister som rest i tiden och fått sitt ansikte skulpterat av en Kinesisk konstnär för ca 300 år sedan?

17 maj 2012
Till toppen av sidan Till topp