In i dimman! Bokstavligt talat!

Efter att ha knaprat Ipren i en vecka har jag kommit över febern och fått klart de första bitarna av min konkurrensanalys. Avslutade fredagen med ett möte hos Exportrådet i Peking där vi diskuterade en framtida affärside för den kinesiska marknaden. Hade planerat att spendera lördagen med att turista Pekings sevärdheter, som jag i och för sig har besökt en gång tidigare, men dimman (läs smoggen) låg så tätt att man bara kunde se högst 200 meter. Kan inte skylla allt på smoggen, det var faktiskt dimma också, men när det inte blåser i Peking kan man känna smaken av all kol de eldar runt om på stadens kolkraftverk.

Nyrika kineser med smak för konjak

När jag åkte hem från middagen med en gammal kompis på fredagsnatten så var sikten högst 2-3 m på motorvägen och taxichauffören som jag gissar skulle behöva ett par nya glasögon satt och svor över sikten hela vägen till min lägenhet. Som sagt så hade jag funderat på att turista under lördagen men det slutade med att jag hamnade inne på ett av de större köpcentrumen eftersom luftfuktigeheten, den låga temperaturen och dimman satte mina planer i kras. Gick runt och tittade på alla saker som jag inte kommer kunna köpa på ett par år. Gucci, Prada, DKNY, Ralph Lauren med flera säljer dagligen allt mer till de nyrika kineserna som har smak för det västerländska lyxlivet. Marknaden för lyxvaror ökar årligen med 18% och marknaden verkar inte vara mättad på flera år. Förra året ökade konjaksförsäljningen i Kina med 40% och beräknas gå om USA om ett år eller två. Det fina i kråksången är att de köper bara de dyraste sorterna, inget billigt strunt här inte. Så om någon med konjaksintresse och har pengar som behöver investeras läser detta, så skriker de franska producenterna efter kapital.

Snöbollskrig i Peking

Natten till söndag så slog vädret om och det snöade hela natten. Vid klockan två på natten var Peking rött, snön och dimman blev upplyst av det röda ljuset från stadens lampor. Det såg fel ut på något sätt men fortfarande vackert. Spanjorerna jag åt middag med har bara sett snö ett par gånger i sitt liv, så jag passade på att lär dem ett och annat om hur man har snöbollskrig. Kanske inte världens renaste snö, men det var värt det. Veckan inledes med möten och vidare konkurrensanalyser nu med annan inriktning.

Möjligheternas land

Är man bara kreativ finns det hur många möjligheter som helst att växa som företag och person i detta land. Och vill man inte göra business här kan man alltid gå och sätta sig på en koreansk restaurang och äta barbeque tills pengarna tar slut. Jag gör helst både och!

Dagens ord:

烟雾 = smog = yan1wu4

雾     = dimma = wu4

Nu hade jag tänkt mig duscha bort dagens smog. 

29 mars 2012
Till toppen av sidan Till topp