Mitt namn är Moore, Emad Moore!

Hej Emad! Du har läst en hel DIHM examen på IHM och er grupp fick utmärkelsen bästa examensarbete. Jättekul. Men för att inte gå händelserna i förväg så börjar vi från början, hur kommer det sig att du valde att utbilda dig på IHM?

- Jag pluggade ekonomi på universitetet för ca 20 år sedan. Jag har jobbat med ekonomi sen dess. När jag tittade på jobbannonser såg jag att många företag har som krav att man har universitetsstudier eller IHM. Blev nyfiken och kollade upp IHM och såg att ni har ”real life studies”, det var det och en rekommendation från en kompis som avgjorde valet. I början var priset lite avskräckande men efter att ha läst Business Management var jag såld. Det kändes helt rätt – jag vill utgå från affären. Efter Business Management läste jag Verksamhetsstyrning, Business Finance och avslutade med Business Case

Vilka är dina starkaste intryck från tiden på IHM?
-Jag har fått ett helt nytt tänk och ett annat helhetsgrepp. Har också fått större perspektiv på vad varje del av företaget bidrar med ur ekonomisk synvinkel. 
Dessutom har jag fått extremt mycket nya kontakter, ett löjligt stort kontaktnät. Halva min Facebook och LinkedIn består av kontakter från IHM. Oavsett vilken bransch jag vill ha kontakt med så har jag alltid en tråd in via IHM. Man hittar IHMare överallt. 

Du har läst både på universitetet och IHM, är det någon skillnad tycker du?
-Det är en helt annan grej att utbilda sig när man jobbat ett tag. På IHM fick jag ett helhetsgrepp och vad varje del av företaget bidrar med. Ett större perspektiv, man hänger inte upp sig på detaljer. Fick också VD perspektivet som jag inte hade sedan innan. 

Hur har din IHM utbildning hjälpt dig i din karriär hittills?
-Den har definitivt hjälpt mig. Utbildningen har lyft mig 2-3 steg i karriären. Känner att jag kan ta mig an större utmaningar som omfattar hela verksamheten. Innan tog jag på mig uppgifter som jag kände mig bekväm med. Nu har jag lärt mig se det lätta i det svåra. Kan också tydligare se hur det jag gör påverkar företaget och vad alla andra delar av företaget bidrar med.  
Jag förstår också årsbokslut på ett helt annat sätt, förstår helheten bättre. Läser dem med ett större intresse och kan ifrågasätta poster. 

Vilka skulle du rekommendera att gå på IHM?
-De som står och stampar och känner att de inte komma vidare. De som kommer på sig själva med att de tittar på jobbannonser för samma typ av jobb som de redan har i dag. Folk som vågar utmana sig själva. 
Så tycker jag alla borde läsa Business Finance, skulle vara mycket mindre konflikter i bolag om alla förstår hur ekonomistyrning fungerar. Dessutom är det viktigt att kunna använda finansiella argument för att få framgång i sina projekt och nå sina mål. 

Om vi ska gå in på det här med business caset, kan du berätta lite kort vad det handlade om. 
-Vi gjorde arbetet på uppdrag av TV4 gruppen. Kan inte gå in i detalj på vad det handlade om men man kan säga att vi skulle räkna på hur de skulle ta sig från nuvarande läget till önskat läge inom ett visst affärsområde, på vilket sätt de skulle styra för att uppnå sin vinstmålsättning.

Varför tror du just att er grupp vann?
-Hela gruppen visste från början vad vi skulle göra och vi var alla överens. Vi drog upp riktlinjerna tillsammans och började med att rita upp en gemensam mind map av storleksordningen 4 st white boards. Ingen av oss hade ledarrollen men alla hade tydliga ansvarsområden. Alla i gruppen hade läst olika saker vilket gjorde att vi kompletterade varandra bra. Vi drog också upp en löjligt tight plan över hur vi skulle jobba vecka för vecka och började jobba redan vecka 1. Vårt effektiva arbetssätt ledde till att vi var klara 2 veckor innan utsatt tid. Då blev vi nervösa, hur kom det sig att bara vi var klara och ingen annan? Hade vi gjort för lite? Hade vi missat något? Men det hade vi ju inte visade det sig. 
Själva nyckeln till framgång tror jag låg i att alla hade sin uppgift och att vi inte klev över till varandras ansvarsområden.

Följde TV4 era rekommendationer?
-Vår uppdragsgivare på TV4 sa upp sig 10 dagar efter att vi examinerats och efter det genomfördes en stor omorganisation så vi tappade kontakten med företaget och kan inte med säkerhet säga att de genomförde våra rekommendationer. Men vi kan se vissa tendenser till det. 

Vad händer framöver?
-Jag har precis börjat jobba som Controllerchef på brandförsvaret och känner jag har med mig en hel del ny kunskap i bagaget för att kunna styra ekonomin och verksamheten mot de mål som är uppsatta från organisationen.

 

Läs mer om examen Marknadsekonom DIHM 

27 mars 2014
Till toppen av sidan Till topp