354 säljsamtal senare

Minns ni utmaningen som ÖresundsPapper ställde 40 blivande säljstjärnor på YH-utbildningen Säljare B2B inför: Att på 80 minuter ringa 300 samtal och boka minst 4 möten?

I blogginlägget Utbildning i verkligheten träffade vi några av de energiska eleverna som tillsammans lyckades boka hela 20 möten! Utbildningen är snart slut och vi återvänder till Malmö för att träffa Malin Borg och Alexander Nilsson, två av eleverna som genomfört sin LiA praktik på just ÖresundsPapper.


Malin och Alexander är med och coachar nya studenter. Från vänster: Fredrik Hoffnell, Christer Tedestål - VD Öresundspapper, Mårtens Persson - lärare försäljning, Malin Borg, Linnéa Dehn-Rosengren och Alexander Nilsson.

Vad tyckte ni om säljutmaningen på ÖresundsPapper?
Övningen var både spännande och givande. Vi fick bara en dag på oss att förbereda vilka vi skulle ringa till så fullt fokus var ett måste. Jag tyckte detta var en av de roligare övningarna under kursen säger Malin Borg, som redan då hade ÖresundsPapper på sin lista med intressanta företag att arbeta på. 

Alexander Nilsson instämmer, jättebra övning. Att först prospektera och för att sedan gå live och ringa kunderna - det är så nära verkligheten man kommer. En stor eloge till Christer Tedestål och ÖresundsPapper som ställde upp och vågade utmana oss i skarpt läge. Jag hoppas det är något som fler företag skulle vilja göra likadant i framtiden.
Att de båda tog utmaningen på allvar och verkligen lyckades leverera råder det inga tvivel om.  

Hur känns det att vara tillbaka på ÖresundsPapper, denna gången på 16 veckors LiA?
Så kul! Jag hade egentligen lite andra planer för min andra LiA period. Det var genom min kollega, Malin, som jag kom i kontakt med ÖresundsPapper igen och efter ett möte med Christer kändes det HELT RÄTT! Jag har kommit till en fantastisk arbetsplats med underbara medarbetare som gjort så att man känner sig som ”en i gänget” direkt, jag ångrar verkligen inte mitt beslut, säger en nöjd Alexander

Även Malin stormtrivs. Christer har verkligen planerat och förberett för vår ankomst, och vi trivs bättre än vad vi någonsin kunde föreställa oss. Arbetsmiljön, företaget och våra kollegor är underbara! Det känns utmanande att representera en stor grossist med ca 10.000 artiklar i sitt sortiment och det finns en hel del att lära sig fyller Malin i.

Vad har ni fått göra på er LiA så här långt? 
Fokus i början har varit att snabbt komma in i företaget och lära oss om kunder, produkter och affärssystem. För att lyckas har vi fått både utbildning och genomgångar.  Vi lägger ordrar, följer med ut på kundbesök och kommer på sikt även att ta egna möten berättar Malin. 

ÖresundsPapper har många artiklar och en stor produktportfölj, vårt arbete med orderläggning har lärt oss mycket om hur de arbetar både med produkterna och ut mot kund förtydligar Alexander. Vi har representerat ÖresundsPapper på en städmässa i Malmö och arbetar löpande med web och offertrutiner. Dessutom ska vi utifrån arbetet med befintliga kunder hitta möjligheter till merförsäljning.

De är båda överens om att fördelarna med LiA är många. Alexander betonar möjligheten att ”testa” olika bolag och vikten av att vara tydlig med ditt mål med praktiken. Det är trots allt totalt 26 veckor du investerar! Även Malin är nöjd med båda sina praktikplatser och tycker att hon fått förtroendet att visa vad hon går för. Hon ser LiA som en möjlighet att knyta teori till verklighet, ett tillfälle att knyta kontakter men framförallt en chans göra sig oumbärlig och förhoppningsvis bli erbjuden en anställning på företaget. 

Har förstått att ni båda följt med och coachat nya elever tillsammans med Mårten och Christer, berätta mer! 
Att vara med och lyssna på de nya eleverna var riktigt roligt. Det var en otrolig känsla att få stå på andra sidan klassrummet och se elevernas engagemang. Möjligheten att hjälpa andra med det man själv satt och kämpade med för ett år sedan känns extremt givande och är ett tydligt kvitto på att utbildningen levererar säger både Malin och Alexander. 

Ni har ju kommit en bit in i utbildningen nu, hur känns det? 
Jag är riktigt nöjd! Visst är det lite tråkigt att utbildningen snart är slut men samtidigt vill jag ut och arbeta nu utbrister Alexander.

Både Malin och Alexander känner att de har lärt sig mycket bra saker och har en bra grund att stå på, framförallt efter LiA perioderna. Att man till stor del klarar sig själv under praktiken och inte behöver gå bredvid någon visar att man fått med sig rätt verktyg från utbildningen. Har du dessutom självförtroendet att ta egna initiativ baserat på det du lärt dig blir du mer självgående från början säger Alexander.

Utbildningen har gett mig precis de verktyg jag behövde för att ta mig vidare i min karriär. Allt har varit väl genomtänkt från början till slut. Att IHM är ett starkt varumärke visste jag sedan innan, men vilken effekt en utbildning från IHM har på marknaden hade jag inte förstått! Visst känns det lite jobbigt att utbildningen snart är över, men samtidigt otroligt spännande vad framtiden har att ge avslutar Malin. 

Hur ser planerna ut för framtiden? 
Nu vill jag göra mitt yttersta här hos ÖresundsPapper, målet är och har hela tiden varit att få en fast anställning efter praktiken säger Alexander och hoppas på ett erbjudande att stanna kvar.  Säljarbetet ser han som en rolig utmaning framöver. Utbildningen tillsammans med all erfarenhet och alla kontakter han har fått genom IHM ger honom en ljus bild av framtiden.

Malin har varit egen företagare sedan 9 år tillbaka men framtidsplanerna ser annorlunda ut. Man får mycket kontakter via IHM och jag har redan fått en del jobberbjudande, vilket är otroligt smickrande. Men just nu har jag hittat företaget jag vill satsa all min tid och energi på. Säljare på ÖresundsPapper i Malmö är såklart drömjobbet idag säger Malin. 

 

22 februari 2016
Infomöte i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Möt några av våra YH-studenter. Klicka här!
Frågor och svar gällande YH på IHM.
Vad säger företagen i vårt Advisory Board?
Till toppen av sidan Till topp