Håll dig till höger Svensson!

På många punkter så strävar vi dagligen mot att förenkla vår egen och kanske andras vardag, det är en absolut motor till all kreativitet i vår värld, om det beror på lathet eller om det beror på att man vill lägga sin energi på andra saker ska jag låta vara osagt och inte alls behandla i denna lilla text. Men ...

På ett område gör vi helt tvärtom, jag pratar naturligtvis om vårt beteende som gångtrafikanter. Tänk er Nordstan, den kanske mest gångtrafikanta miljön i Göteborg, man går rakt in genom öppningen, inte med tanke på att det finns andra som konstigt nog har valt att gå i motsatt riktning, utan bara med tanken att JAG ska fram. En stor massa på väg mot söder möter en stor massa på väg mot norr, på ett begränsat område. Folk får gångsträckor som för en orm skulle betecknas som rena fyllekörningen. Att det i svunnen tid faktiskt var så att om man flanerade (vilket vackert ord) på avenyn gick på högersidan upp mot Götaplatsen för att vända ner på motsatt sida i sitt spankulerande känns helt främmande, ja helt utopiskt!

Eller tänk er att runda ett hörn, du går tryggt med högersidan längs väggen för att strax därefter vika av till höger vid hörnet, nog fan dyker det upp en tjomme (synonym för knickedick, lallare, pajsare), gärna med hörlurarna inpluggade, som inte alls trodde att det kunde vara någon så dum som valde motsatt gångriktning, krock!

För att inte tala om väntan på grön gubbe. Det slår om till rött lagom till att du kommer fram (är det lagstadgat?) och ska korsa den hårt trafikerade gatan, ja en liten stunds väntan går väl bra tänker man och intar position för att så snabbt som möjligt ta sig över gatan när det slår om till grönt. Men då börjar trupperna på motsatt sida formera sig, om vi täcker upp hela övergångstället så måste tjockisen på andra sidan vika av och med risk för om inte livet i alla fall kan tillskansa honom en vådlig lufttur när han tvingas forcera de stora snövallarna.

Och så har vi snackarna och barnvagnsförarna. Varför skulle snackarna nöja sig med en sidoplacering i de mest överhettade gångstråken i butikerna eller på våra gågator? Nej, ska man synas i bruset så gäller det att ta plats, här mitt i gatan är en utmärkt plats för en längre diskussion om huruvida det var bättre sandat förr eller om EU verkligen ska få bestämma storleken på årets nyinhandlade broddar, samtidigt som en ensam barnvagnsförare försöker trycka sig fram längst sidorna, för så gör de, så länge de är ensamma. Men i par eller ännu bättre i flock, gärna då vi som måste arbeta har lite tid för lunch, då breder de ut sig, verkligen. Och sakta går de med sina barnvagnar, men det kanske ses som en välgärning för att få oss andra att dra ner på tempot lite, strax bakom i ett litet moln av välling och bajs dofter.

Nej nu är det dags att köra igång den gamla kampanjen "Håll dig till höger Svensson" http://www.youtube.com/watch?v=RxIX5IV2EEg och då tänker jag inte partipolitiskt utan bara ur ett vardagshumanistiskt perspektiv, ett sätt att göra vardagen lite enklare, trevligare och tidsbesparande. I en helt osannolikt ovetenskaplig utredning kom jag fram till att om vi gör en tidsbesparning på 5% av vår genomsnittliga tid som gående, och vi genomsnittligt lägger 2 timmar om dagen på att gå till jobb, handla, nöjen, m.m. skulle komma upp i 36,5 timmar sparad tid på ett år, nästan en hel arbetsvecka, eller ännu hellre nästan en hel extra semestervecka, bara genom att visa hänsyn. Det känns som det är dags att tänka om lite, annars slutar det bara med en smäll!

Tack för att jag fick ta upp er tid med denna meningslösa lilla betraktelse, om ni är 60 personer som lägger 10 min på att läsa den så har jag  stulit 10 timmar från BNP, känns lite tråkigt, så läs den inte.

Håkan Aludd

Sunny side up

 

21 januari 2011
Till toppen av sidan Till topp