Lyx-problem

Vi har sedan våren haft mer än fullt att göra.

2015 var vårt rekordår rent försäljningsmässigt, 2016 går ännu bättre. Att vi har mer och mer att göra, är ju såklart är helt fantastiskt! Återköp av våra befintliga kunder är ett av våra absoluta mål, att få nya är ett annat. För att nå de mål vi önskar behöver vi både gamla och nya kunder. Det är tillsammans med dem som vi skapar förutsättningar för utveckling.

Men, den ökade efterfrågan innebär också en del utmaningar. Vi behöver bli fler, och söker i detta nu beredare/CNC operatör och även mekanik konstruktör. Vi behöver effektivisera vissa flöden. Vi behöver jobba oss över kullen, och sedan gasa lite till. Vi har flyttat omkring resurser internt, valt att lägga ut viss tillverkning och även hyrt in en del timmar. Alla har lagt in en extra växel, och precis som jag skrev, gasat sig framåt.

En svårighet jag funderar mycket på, i att möta denna efterfrågan är, att hitta kompetens som kan hjälpa oss att genomföra arbetena. Vi, Concept och nu även Sevab, konkurrerar många gånger med de stora teknikbolagen om denna. De stora fullkomligt dammsuger området. Många ska göra karriär by the book, och gå från högskola till något av de stora bolagen. Jag förstår att det är så det går till, och hade troligtvis själv gjort just så om jag inte hoppat på att starta Concept. Plugga, plugga, plugga och sedan jobba, jobba, jobba. Tills en dag då man inser att man kanske vill vara en lite större kugge i spelet. Då är det svårare att arbeta på de stora bolagen, och vi lite mindre blir mer aktuella.

Vi kanske inte alla gånger kan konkurrera med lönenivåerna, men vi har så mycket annat att erbjuda. Som stor delaktighet och ansvar. En snabb och flexibel organisation som jobbar som ETT team. En möjlighet att påverka sin och andras vardag i större utsträckning. Inte räknas som ett huvud, utan få det som finns i huvudet att räknas…

För att över huvudtaget synas i vimlet, behöver man på något sätt annonsera. Annonsering är svårt då det både är svårt att nå ut till rätt, men också stort arbete med att sortera de ansökningar som förhoppningsvis kommer in. Att använda sig av arbetsförmedlingen är tyvärr inte heller ett tillräckligt bra alternativ. Vi har testat, men har man öppen ansökan så blir man fullkomligt bombarderad av ansökningar. Många som inte är i närheten av att vara rätt för oss. Däremot kan det gå bra via Arbetsförmedlingen om man har en stängd sida dit förmedlarna kan lämna in rekommenderade cv:n. Annars är väl bemanning och rekryteringsföretagen det som är nästa steg. Här sker urvalet tydligare mot en profil. Problemet för oss är just att formulera denna profil. För vissa av de arbeten som vi har här, som tex beredning och CNC operatör kan man speca ganska tydligt. Men för många av de andra är kravet inte en viss utbildning eller viss erfarenhet, även om det kan vara ett önskemål. Däremot skall man ha stort intresse om teknik och produktion.

Jag brukar säga att, för att jobba här behöver man vara lite tekniknörd. En MacGyver som fixar med det ena och andra även på sin fritid, som vill uppfinna och hitta på lösningar. Hur sätter man det som kravbild? Krav borde ju kunna vara enkla att sortera efter, vilket därför allt som ofta består av en viss utbildning eller X antal års erfarenhet. Men, att vara en tekniknörd och MacGyver? Hur bedömer och specar man det?

Efter försök att sålla ut så hamnar vi allt som oftast vid att vi tar beslut utifrån personlighet. Har man en ambition och intresse att lära sig, så gör man det. Det hela bygger i stort på vad magkänslan säger när man träffar personen i fråga.

Tyvärr innebär svårigheten att skaffa rätt kompetens en utmaning inte bara för oss, utan tillslut hela arbetsmarknaden. 80% av alla jobb skapas i bolag med omkring 20 anställda. Kan inte de mindre bolagen anställa, minskar antalet jobb, vilket i sin tur minskar konsumtionen (i första hand lyxvaror så som tex bilar och märkeskläder), vilket sedan påverkar ekonomin, ökar arbetslösheten… Ja ni förstår. Just Sevab och Concept verkar ju inom industri och produktion, men jag vet att mindre bolag i andra branscher också har svårighet att hitta kompetens. För att inte få kompetensbrist behöver vi importera arbetskraft. Och utbilda.

Hur man vrider och vänder på det så är detta lyx-problem. Det finns så pass mycket jobb att många har svårt att hinna med. Motsatsen, att det vart mindre att göra, för många anställda, liten efterfrågan, ja i det kan i alla fall inte jag hitta något lyxigt.