Hon tar nordisk arkitektur ut i världen

Anna Hagmans företag CHA Spatial sprider nordisk arkitektur i både Melbourne och Marbella. I höstas deltog hon i en tävling om en kursplats på IHM och kammade hem vinsten! Här berättar Anna vad hon tog med sig, om företaget och intresset för business, det kreativa och arkitektur.

Du har precis avslutat kursen Business Management, hur känns det?
– Det känns jättebra. Jag har fått ett falkperspektiv på många olika delar i det som ingår i att driva ett företag. Det gäller marknadsföring, det gäller ekonomi, ja vi har berört lite av allt. Det gör att man vill fortsätta utbilda sig. Jag har tittat på de andra kurserna som finns och kanske till slut även tar den här DIHM-examen för att bli marknadsekonom.

Studera Business Management på distans

Utbildningen som ger dig kopplingen mellan ekonomi, marknadsföring, organisation och ledarskap

Vad har kursen inneburit för dig?
– Jag tror det är bra att man får lite mer ryggrad i det man gör, att man kan använda sig av metoder och matriser för att kolla av var någonstans man ligger. Det viktiga är att förstå att man kan styra sitt företag och inte bara köra på utan eftertanke.

Vinner aldrig någonting

Hur kom det sig att du anmälde dig till tävlingen?
– Jag har kikat på de här kurserna rätt länge, men av olika skäl, bland annat tidsbrist, så har det inte blivit av. Men sedan såg jag på mitt instagramflöde ett inlägg som löd: Vinn en Business Management-kurs, motivera med tre rader varför du ska vinna den här kursen. Det var bara att chansa. Jag satt på tunnelbanan och skrev något om mitt företag, mitt driv och känslan av att vi vill framåt, sedan skickade jag in det. Efter någon månad ringde de från Göteborg och sa att jag vunnit kursen.

Blev du förvånad?
– Jag blev jätteöverraskad, jag vinner aldrig någonting. Jag satt på ett kundmöte och så ringer de och jag fick tänka till en sekund - har jag skickat in det här?

Vad har du fått med dig från Business Management?
– Framförallt har jag insett att man kan styra sitt företag medvetet åt ett visst håll, det är det man lär sig på Business Management - att ta kontrollen över sitt företag helt enkelt.

Har du frågor om våra utbildningar inom affärsutveckling?

Prata med våra erfarna rådgivare - de guidar dig rätt

Du driver företag – berätta!
– Jag driver en inredningsarkitektbyrå och har en bakgrund inom den branschen. Jag har bott i Spanien och drev eget där också. Har har också varit anställd på inredningsarkitektbyrå och gjort våningar och privata bostäder.

Så en stor del av din karriär har bestått av inredning och arkitektur?
– Det kan ska man säga, fast jag är en någon slags hybrid. Jag gillar business, jag gillar det kreativa och jag gillar arkitektur.

Hur har det fungerat för dig att koppla samman kultur och business?
– För mig handlar det om att jag är bred - jag hittar många öppningar, om man säger så. Jag är inte en renodlad kreatör eller renodlad arkitekt, utan jag vill gärna vara med och leda projektet, ha kundkontakten och även ta hand om det ekonomiska. Jag kanske inte är så djup, men det är bredd som är det roliga, jag blir uttråkad av att bara sitta med en sak.

Vilka projekt jobbar du med idag?
– Vi håller på med ett privathem i Nacka utanför Stockholm, en villa på runt 500 kvadratmeter. Där finns otroligt många komplicerade detaljer och lösningar på allt från larm, ljud, ljus och ventilation till val av material. Det blir en djupdykning inom allt.

Hur halkade du in på arkitektur från början?
– Det har alltid varit ett intresse. Jag pluggade konstvetenskap vid Lunds universitet och tanken var från början att jag skulle driva gallerier och leva som curator. Det spåret har jag i och för sig fortfarande, jag är agent för lite olika konstnärer, men det är arkitektur som intresserar mig mest.

MARKNADSEKONOMEXAMEN DIHM - NU PÅ HÖGSKOLENIVÅ

De utbildningar som ingår i DIHM är på högskolenivå - kan läsas fristående eller 4 tillsammans för att få en examen. Du väljer!

Du är svensk med koppling till Spanien?
– Jag har bott tio år i Spanien. Vi semestrade mycket i Spanien när jag var liten, och jag fick många spanska vänner, sedan fortsatte det med att jag pluggade där. Spanien är verkligen ett fantastiskt land med den kulturmix som finns där. Var femte år säger jag: Ska vi inte byta hus, lägenhet, stad. Jag tycker det är kul med projekt, att utvecklas och testa nya grejer.

Kan du berätta mer om ditt företag CHA Spatial? Vad gör ni mer idag?
– Jag startade det för 2,5 år sedan, jag driver det som projektledare och kreativ chef, men jag har en partner också, en arkitekt som heter Estela Pinaffi. Hon är brasilianska, men bor i Melbourne, Australien och utvecklar marknaden där. Det är jättekul för det finns ett stort intresse för nordiska design där nere.

Vad kul att höra att ni rör er internationellt
– Ja, det är superkul att vara på olika kontinenter och jag jobbar fortfarande en del i Marbella i Spanien, så jag sköter Europa och Estela tar Australien. Hon har också mycket kontakt med Brasilien eftersom hon är därifrån och utbildade sig i Sao Pãulo. När man tänker på konjunkturläge är det bra att befinna sig på olika marknader.

Och vad gör du, Anna när du inte sprider nordisk inredningsarkitektur runt jorden?
– Jag är ute mycket med min familj, man och tre barn, i naturen och ute i Skärgården. sedan så är jag väldigt kreativ och älskar konstutställningar och försöker få in så många som jag kan i tidsplanen.

Tack för pratstunden och lycka till i framtiden med företaget och dina fortsatta studier.

Prenumerera på IHM Update

Få lästips, nyheter, inbjudningar, specialerbjudanden och mycket annat