Skulle du ge dig en elchock hellre än att tänka i 15 minuter?

Under de år jag konsultat i olika former, är det förvånansvärt ofta som kunder valt att köpa mina tjänster, eller avstå, utan att tänka igenom saken. Dvs, de kollar inte upp vad jag och mina konkurrenter kan eller vad vi åstadkommit tidigare och vill inte heller undersöka den egna organisationens behov.

Jag var programmerare i många år. Jag hade alltid en portfolio redo när jag jagade uppdrag, eller anställning. Portfolion innehöll information om projekt jag jobbat med och exempel på hur jag designade system och användargränssnitt, och hur jag skrev kod.

En titt i portfolion kunde ge en god uppfattning om hur väl jag kunde förstå användares behov, om jag var kapabel att skriva kod som var lätt (och billig) att underhålla, om jag kunde jobba väl med andra, osv.

Hur många gånger, under en period på mer än tjugo år, var det någon som ville titta i min portfolio innan de hyrde eller anställde mig?

Ingen!

Jag fotograferar professionellt. Jag har givetvis en website med en portfolio. Hur många gånger har det hänt att någon tittat på porfolion innan de hyrt mig?

Ingen!

Så är jag management-konsult. Jag jobbar med projektledning, processförbättringar, organisation och strategi. Givetvis har jag en portfolio, bland annat i form av en mapp, böcker och föreläsningar.

Hur ofta har det hänt att någon velat titta på min portfolio innan de hyrt eller anställt mig?

Två gånger. Bättre än inget, men i det stora hela, försvinnande lite.

För företagen som köper tjänsterna, betyder det att de spelar tärning med sin framtid. Om företagen konsekvent struntar i kompetens när de anställer eller köper tjänster, så orsakar det mycket stora kostnader, helt i onödan.

Frågan är förstås varför man gör så här. En artikel i tidningen Science, Just Think: The Challenges of the Disengaged Mind, av en forskargrupp vid University of Virginia, ger ganska tydliga ledtrådar.

Forskargruppen genomförde 11 studier om hur villiga människor är att tänka. Resultaten var ganska nedslående. I en av studierna fann man att 12 av 18 män (67%) och 6 av 24 kvinnor (25%) föredrog att ge sig själva obehagliga elchocker istället för att bara sitta still och tänka i femton minuter.

Jag har inte hittat någon studie som visar hur stor del av mänskligheten som gillar att tänka igenom saker, men det finns risk för att Thomas Edisons uppskattning är bekymmersamt nära sanningen:

“Five percent of the people think; 
ten percent of the people think they think; 
and the other eighty-five percent would rather die than think.”

-Thomas Edison

Vi lever i ett kunskapssamhälle. Det betyder att medan vi alla är beroende av vår vilja och förmåga att tänka, så är vi ännu mer beroende av andras tänkande. Om 42,8% av mänskligheten är så ovilliga att tänka att de hellre ger sig själva elchocker, så är vi alla illa ute. (Tankenöt: Var kom "42,8%" ifrån? Är du villig att tänka ut det? Accepterar eller avvisar du hellre påståendet utan att kolla?)

Kan vi hitta sätt att få fler människor att vilja tänka? Kan vi designa vårt samhälle så att det fungerar även om en stor del av befolkningen är zombies? Eller, kan det rent av vara något fel i undersökningsresultaten?

Värt att tänka på...eller...

5 juli 2014
Till toppen av sidan Till topp