Ansökan & Antagning

Här hittar du information om hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola och hur antagningsprocessen sedan går till.

OBS! Du kan göra en sen ansökan till följande utbildningar med start våren 2019: Säljare B2B (Malmö), Internationell Säljare B2B (Stockholm) och Lönekonsult (Malmö). 

När händer vad?

15 augusti: Ansökan öppnar 

22 oktober: Ansökan stänger

5 november: Sista dag för komplettering

19 november: Sista dag för komplettering av enstaka behörighetsgivande betyg

5 december: Antagningsbesked lämnas ut 

12 december: Sen ansökan stänger (antagningsbesked innan jul)

Januari - Februari: Klasserna startar 

Under våren 2019 öppnar ansökan till höstens starterGör intresseanmälan här

Tips! Hittar du inte det du söker?
Se även vår FAQ med vanliga frågor och svar kring IHM Yrkeshögskola och våra yh-utbildningar.

Ansökan - så här gör du

Registrering

Ansökan görs via ansökningsportalen: yh-antagning.se

Börja med att registrera ett konto, eller logga in om du redan har ett befintligt konto.

Fyll i personuppgifter och ange personnummer. Saknar du svenskt personnummer kan du istället fylla i födelsedatum och kön. (Dessa uppgifter används för att verifiera vem du är och för att IHM Yrkeshögskola ska kunna kontakta dig.)

Välj den eller de utbildningar som du vill söka. 

Färdigställ ansökan

Du uppmanas nu att bifoga de betyg och intyg som krävs för att kunna bli behörig till utbildningen. Tänk på att IHM inte har tillgång till den nationella betygsdatabasen. Du behöver därför skicka in samtliga ansökningshandlingar som efterfrågas. Om du avser att komplettera med något längre fram, anger du det nu. På respektive utbildningssida kan du läsa vad som gäller för behörighet och urval.

Klicka på ”Skicka in ansökan” när du är inloggad på yh-antagning.se  

Fördelar med att skicka in ansökan tidigt

Det finns klara fördelar med att skicka in ansökan tidigt i antagningsperioden. Du får tidigare återkoppling från IHM angående din ansökan, vilket leder till att du snabbare kan bli behörig till utbildningen. Till exempel kan du som är osäker på om du är formellt behörig till utbildningen du sökt, få tips och råd om hur du kan ansöka om en bedömning av din reella kompetens och därmed öka dina chanser att bli behörig. Dessutom, ju tidigare du skickar in, desto tidigare får du möjlighet att göra urvalstestet och du har möjlighet att välja en tid som passar dig. 

Urvalstest

När du har skickat in din ansökan kommer du att bli inbjuden till ett skriftligt urvalstest. Poängen du får på testet ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Vi har många sökande till våra utbildningar och bra resultat på urvalstestet ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Testresultatet är endast giltigt under aktuell ansökningsperiod. 

Nytt för i år är att urvalstesten genomförs digitalt med hjälp av provplattformen DigiExam. Inför att du ska skriva ditt urvalstest kan det vara bra om du redan har laddat ned programvaran på din dator eller Ipad. Läs mer om DigiExam HÄR.

 

Antagningsprocessen

Kommunikation

Vi håller dig underrättad via ansökningsportalen. Du får även ett mejl med uppmaning att gå in på sajten, så snart du har fått ett nytt meddelande från oss. 

Komplettering

Vi gör vårt bästa för att återkoppla till dig innan sista kompletteringsdag. Är det något du behöver komplettera för att bli behörig till utbildningen kommer vi att specificera detta. 

Antagningsbesked

I antagningsbeskedet ser du om du har erbjudits plats eller står som reserv. Uppfyller du inte behörighetskraven får du information om detta.

Utbildningsstart

Har du blivit antagen till utbildning hos oss, får du information om vad som gäller i god tid inför utbildningsstart. 

 

FAQ IHM Yrkeshögskola

Här hittar du fler svar på frågor som rör YH-studier på IHM.

Till toppen av sidan Till topp