Charlotta "Totta" Edberg

Efter några yrkesverksamma år inom service, försäljning och turism, valde Totta att läsa till E-commerce Manager på IHM.

”Ville tro på mig själv och ville ta ett nytt steg!”

Innan vi får veta hur en framtida E-commerce manager tänker, börjar vi med lite bakgrundsfakta om dig!
– Jag är 33 år och uppväxt i Göteborg men sedan två år tillbaka bosatt i Stockholm med min sambo. Jag har jobbat mycket med service och försäljning i många former genom åren, både i Sverige och utomlands. 

Vad har det varit för utlandsjobb?
–  Först bodde jag ett tag i Berlin där jag pluggade tyska och kulturvetenskap, sedan var jag en tid i Australien där jag först jobbade med att sortera bananer men sedan fick ett jobb som guide. Jag har även haft en sex månader lång praktik på Fairmont Royal York, ett femstjärnigt hotell i Toronto. Där jobbade jag i reception, sales and marketing men mest på Food & Beverage administration. En väldigt rolig tid där jag lärde mig mycket. 

Sedan blev det jobb inom turism på hemmaplan?
– Ja, på Turistbyrån som drivs av Gbg & Co och som Welcome Office Agent på Clarion Post Hotel i Göteborg men det blev även en vända som mäklarassistent innan jag flyttade till Stockholm. I Stockholm har det blivit mycket jobb inom hotell, Birger Jarl, Tegnérlunden, Micro mfl. men jag var också nästan ett år på TV4:s säljavdelningen där jag assisterade säljkåren. Det var egentligen där som jag kände att det var dags för nästa steg, att bygga upp min egen kompetens och utveckla mig själv istället för att "serva andra" utan egen utveckling  

Det känns, när du pratar om de här jobben, som du ändå älskar att jobba med någon typ av service?
– Ja, jag har alltid trivts med att ge service och jag har många gånger fått höra att jag är en engagerad och bra ambassadör för de bolag jag jobbat på. Men jag kunde inte se mig själv i framtiden med nattjobb på hotel eller restaurang, jag ville flacka runt mindre, jag ville ta ett nytt steg. Jag ville tro på mig själv, utveckla mig och se vad det öppnar sig för nya möjligheter, och att ge bra service är en tillgång i vilket yrke man än väljer.

När du säger att du ville tro på dig själv, hur menar du då?
– Det är lite komplicerat, men jag har kanske egentligen aldrig utmanat mig själv riktigt, jag har hoppat på det som dykt upp, trivts bra med det och försökt göra så bra ifrån mig jag kunnat. Nu kände jag att det är dags att ta tag i mig själv på riktigt, se vad jag har för kapacitet och skapa en stabil grund för vad jag än kommer att syssla med.

Och då bestämmer du dig för IHM E-Commerce Manager, varför?
– Ja, jag hade hört mycket bra om IHM och utbildningen Koncept­utvecklare Event & Besöksnäring som ligger nära det jag jobbat med genom åren. Men när jag kollade in IHMs utbildningar så lät E-Commerce oerhört intressant, i mina ögon så var det en utbildning som passade in i vilken bransch du än var intresserad av, en framtidsutbildning, precis vad jag ville ha. Vill man jobba med försäljning och marknadsföring i framtiden så måste man ha den här kunskapen.

Men steget från det lite mer handfasta konceptutvecklare inom event till det lite mer tekniska e-commerce kändes inte för långt?
– Nej, för mig handlar det inte om att jag måste kunna all teknik bakom, jag vill ha förståelse för allt som händer i den digitala försäljningsprocessen för att kunna leda och styra rätt, och att kunna använda rätt människor till rätt saker. Dessutom, som jag sa tidigare, det här är kunskap som måste in i alla bolag, i alla branscher, så oavsett var jag kommer att jobba så kommer jag få stor nytta av detta.

När du säger ”oavsett var du kommer att jobba” så kan jag känna att du är färdig med hotellvärlden, är det så?
– Det behöver absolut inte vara så, men jag försöker öppna nya dörrar utan att stänga några gamla. När jag jobbade på Clarion Post så blev jag väldigt inspirerad av Gunhild Stordalen och hennes engagemang inom djurrättsfrågor, miljön och inte minst EAT, där man försöker hitta lösningar för mat och hälsa i samklang med miljön. Jag slutade äta kött för många år sedan, för mig var det ett etiskt val, och jag skulle gärna jobba med den typen av frågor i framtiden.  

Och nu är du igång ordentligt här på skolan, hur känns det?
– Det är bättre än jag förväntat mig, väldigt engagerade lärare och en spännande grupp elever, känns som vi tillsammans utforskar ett ämne som har hur många bottnar som helst. Det finns möjligheter i varje hörn och varje dag går jag hem med nya tankar, riktigt bra!

Om ett tag är det dags för er första praktikperiod av två, eller LIA som det heter nu för tiden, hur tänker du kring det?
– Jag tror att det är bra för mig att hamna i andra branscher än de jag jobbat inom tidigare. Funderar på att hitta ett intressant B2B företag för jag tror de ligger lite efter vad gäller de möjligheter de har inom e-commerce, kanske ett företag som levererar e-handels plattformar så att jag riktigt får borra ner mig i det tekniska :-) Att jobba med affärsutveckling och att hjälpa företag med digitala strategier och kampanjer är också något jag skulle vilja pröva på, vi får se!

Låter som du kommer göra det här till en spännande resa oavsett var du hamnar! En sista fråga måste bli var du befinner dig om fem år!?
– Oj, då har jag hittat mitt drömjobb, ett kreativt jobb som kanske inte finns ännu, i en bransch som inte sett dagens ljus :-) Det viktiga är att det är ett jobb som känns utvecklande varje dag och jag vill gärna känna att jag bidrar till att göra världen lite bättre!

Då tackar jag och hoppas det blir så!
– Det var spännande att bli intervjuad, tack!

Läs mer om YH-utbildningen E-commerce Manager här

Text: Håkan Aludd

 

E-commerce manager

Vill du driva och utveckla e-handel och digital marknadsföring?

Till toppen av sidan Till topp