Affärsutveckling Unified Commerce

SKAPA KONCEPT SOM SÄLJER
12 veckor
Nå ut med kunden i fokus
Ta ansvar inom affärsutveckling
YH-kurs på distans
Affärsutveckling Unified Commerce är distansutbildningen som ger dig verktygen att jobba med gemensam utveckling av fysiska och digitala butiksformat.

Skapa koncept som säljer

Vill du jobba med affärsutveckling inom retail och e-handel med fokus på omnikanal och unified commerce? Distansutbildningen Affärsutveckling Unified Commerce ger dig kompetens att bedriva försäljning inom fysisk och digital handel genom digitaliseringskoncept och säljfrämjande åtgärder.

Du lär dig mer om välfungerande e-handelsflöden, digitala och analoga försäljningsaktiviteter, butiks- och handelskoncept samt säljfrämjande åtgärder inom den digitala och fysiska miljön. Därutöver får du kunskap att integrera hållbarhetsaspekten vid utveckling av framtidens butikskoncept.

Utbildningen är digitalt baserad och sker på distans vilket gör det möjligt att studera var du än bor eller befinner dig.

Det här är en kort YH-kurs

IHMs korta YH-kurser är kostnadsfria, flexibla, på deltid och distans och skräddarsydda för arbetsmarknadens behov. YH-kurserna riktar sig till dig som redan är verksam inom en bransch, har arbetat inom samma område alternativt att du har tillgodogjort dig kompetensen via studier. Syftet med utbildningen är att bygga vidare och bredda din kompetens för att ta nya steg i karriären.

Att läsa en kurs på distans har många fördelar. Du får kvalificerad utbildning där det passar dig. Dessutom kan du flexibelt bestämma ditt schema efter dina preferenser och så kommer du i kontakt med andra deltagare spridda över hela Sverige.

Att läsa en deltidskurs samtidigt som du arbetar ger inte bara skjuts i din karriärutveckling, det kan också vara ett sätt att prova något nytt - utan en paus i din karriär.

Samtliga kurser kräver grundläggande behörighet (slutbetyg ifrån gymnasieskola) i kombination med specifik yrkes-/utbildningserfarenhet - var därför noga när du ansöker så att alla relevanta betyg och intyg bifogas i din ansökan. 

Mer om IHMs korta YH-kurser

Efter utbildningen

Du fördjupar din kompetens i affärsutveckling inom retail och e-handel med fokus på omnikanal och unified commerce. Utbildningen rustar dig för en arbetsroll med ansvar, ledning och utveckling av digitalisering av butikskoncept samt inom säljfrämjande åtgärder i en digital och fysisk miljö, vilket blir en förutsättning för att butiker och kedjor ska kunna påbörja och klara av en digital transformation och uppnå en sömlös kundupplevelse med ett enhetligt digitalt ekosystem.

Kursen ger inte bara den kompetens som krävs i handelns pågående digitaliseringsresa utan även inom hållbarhetsarbete. Du får därmed kunnande och verktyg för att klara omställning till en sömlös omnikanalshandel, där hållbarhet utgör en hörnpelare i arbetet

Efter utbildningen kommer du kunna jobba med ansvar och ledning inom affärsutveckling av fysiska och digitala butiksformat enligt unified commerce-modellen.

Kurser

 • Tekniska lösningar i en butik och hur dessa kan förstärka köpupplevelsen
 • Förståelse för datadrivna beslut – marknadsföring och kommunikation
 • Personaliserad kommunikation/lojalitet
 • Offline och online-lösningar i ett digitalt ekosystem
 • Digitala och nya butikskoncept (framtidstrender) och kanaler
 • Fysisk och digital butik - unified commerce
 • Sömlös kundupplevelse
 • Metodik och verktyg för att engagera och inspirera kunder
 • Grundläggande inom digital design och form
 • Praktisk tillämpning

Kursupplägg

 • Förinspelade teorifilmer från ansvariga lärare på kursen
 • Schemalagda valfria workshops på dagtid (spelas ej in)
 • Digitalt studiematerial
 • Instuderingsfrågor, övningar och reflektionsuppgifter
 • Examinationer sker individuellt på distans för respektive delkurs
 • Eventuellt tillkommer kurslitteratur

Alla studerande startar kursen samtidigt men du väljer själv när vilken tid i veckan det passar dig att studera. Schemalagda tillfällen med lärare är inte obligatoriska men en stor del av pedagogiken på IHM Yrkeshögskola bygger på egna erfarenheter från lärare och kursdeltagare. Examinationer sker på distans för respektive delkurs. 

Sagt om Affärsutveckling Unified Commerce

Ehsan Noroozi

Lärare i Affärsutveckling Unified Commerce

– För den som går runt med en hammare i handen börjar allt likna spik. Kommunikation och att läsa mänskligt beteende är min hammare sedan 2006. Det är det roligaste och mest spännande jag vet. Unified Commerce går att applicera lika väl inom arbetslivet som privatlivet. Jag kan inte komma på något jag hellre nördat ner mig i.

Linda Hallgren

Lärare i Affärsutveckling Unified Commerce

– Unified Commerce är framtiden! Det finns bara en kund; ibland är den analog ibland digital. Vi måste lösa våra kunders problem och ge dem en bra upplevelser oavsett i vilken kanal eller kontaktyta vi träffar dem.

Omfattning

12 veckor på heltid (100%)

Kursen ger 60 YH-poäng.

Språk

Svenska (Engelska förekommer i kurslitteratur och kursmoment)

CSN-berättigad

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN. Kostnad för litteratur tillkommer.

Har du rätt till omställningsstudiestöd?

Ansökan

För att din ansökan skall bedömas behöver du skicka in dina gymnasiebetyg (eller styrka din behörighet via reell kompetens) samt fylla i och bifoga bilaga för Yrkeserfarenhet

Läs mer om ansökan och antagning här.

Behörighet

Gymnasieexamen med godkänt betyg i kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.

Samt minst ett års yrkeserfarenhet på heltid som Butiksledare/Butikschef, Visual Merchandiser eller motsvarande.

Saknar du behörighet? Sök med reell kompetens.

Vanliga frågor och svar

Om utbildningen

Om utbildningen är på halvfart, så innebär det i snitt ca 20 timmars studier per vecka. Meddela gärna din arbetsgivare att du ska studera, för att kunna komma loss på workshops under dagtid.

Workshops är inte obligatoriska, men vi rekommenderar att man är med på dessa för att få ut så mycket som möjligt av kursen. Det är där som diskussioner och utbyte mellan lärare och medstuderande sker. Workshops spelas inte in så dessa går inte att ta del av om du inte är med live. Vi lägger samtliga workshops och handledningstillfällen på dagtid mellan 09.00-16.00, för det är då vi har tillgång till våra lärarkonsulter.

Du får gärna ansöka till flera kurser men vi rekommenderar dig att endast läsa en kurs åt gången för att hinna med, då våra kurser riktar sig till dig som vill studera vid sidan av ditt arbete.

Alla våra kurser har individuella inlämningar som sker digitalt.

Ja, du får ett utbildningsbevis.

Om ansökan

Arbetslivserfarenhet styrker du genom att fylla i IHM:s bilaga för yrkeserfarenhet med tydlig beskrivning av dina olika yrkesroller. Tänk på att start- och slutdatum, titel, arbetsbeskrivning samt omfattning skall finnas med för respektive tjänst. När du blivit behörig till utbildningen kommer du även få inbjudan till ett urvalsprov där du testas i dina kunskaper inom ämnet.

Urvalstestet är inte obligatoriskt men ökar dina chanser för att komma in då du får ett högre poängvärde vid sidan av din arbetslivserfarenhet alternativt studier. Resultatet från urvalstestet adderas med poängvärdet du fått genom din arbetslivserfarenhet alternativt studier vilket ger en urvalspoäng. Ju högre urvalspoäng du har desto större chans är det att bli antagen till utbildningen.

Urvalstestet består av flervalsfrågor främst inom de särskilda förkunskaper som krävs för att bli behörig till respektive utbildning. Tiden för att genomföra urvalstestet är 45-60 minuter.

Om du till exempel saknar dina gymnasiebetyg kan du bli behörig genom reell kompetens. Det vill säga vi tittar på hela din samlade kompetens inklusive arbetslivserfarenhet, föreningsverksamhet och andra erfarenheter som du har samlat på dig genom livet. Här kan du läsa mer.

Vi använder oss av en bedömningshandbok framtagen av Universitets- och högskolerådet (UHR) och en handbok för tillträde som Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram. Med hjälp av dessa underlag kan vi göra behörighetsbedömningar av de flesta olika betygstyperna som exempelvis avgångsbetyg, mellanårsbetyg, slutbetyg, folkhögskolebetyg och komvux.

På motsvarande sätt granskar och bedömer vi dina utländska gymnasiebetyg, för att avgöra om de möter grundläggande och särskilda förkunskapskrav inom utbildningen. Om du har en översättning eller validering från UHR så bifoga den.

Det är svårt att svara på. Det beror på när du läste den och vilka kurser den har innehållit. Skicka in dina kurscertifikat så återkopplar vi om det är någonting som saknas.

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

Ingen planerad start. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande starter.