Hoppa till innehåll
Utbildningar/

Affärsutveckling Unified Commerce

Om utbildningen

Vill du utveckla dig och få ett helhetsperspektiv över digital handel? Affärsutveckling Unified Commerce är utbildningen som ger dig verktygen att jobba med affärsutveckling av fysiska och digitala butiksformat enligt Unified Commerce-modellen.

Vill du jobba med affärsutveckling inom retail och e-handel med fokus på omnikanal och unified commerce? Distansutbildningen Affärsutveckling Unified Commerce ger dig kompentens att bedriva försäljning inom fysisk och digital handel genom digitaliseringskoncept och säljfrämjande åtgärder.

Jobbar du eller har du jobbat inom butiksledning eller merchandising och vill utveckla dig inom digital försäljning och digitala butikskoncept? Lär dig mer om välfungerande e-handelsflöden, digitala och analoga försäljningsaktiviteter, butiks- och handelskoncept samt säljfrämjande ågärder inom den digitala och fysiska miljön.

Utbildningen sker på distans, vilket gör det möjligt att studera utbildningen var du än bor eller befinner dig.


Det här är en kort YH-utbildning

Våra korta YH-utbildningar riktar sig till dig som redan är verksam inom en bransch, exempelvis om du har studerat en utbildning eller arbetat inom samma område. Syftet med utbildningen är att bygga vidare och bredda sin kompetens för att ta nya steg i karriären.

ihm-bduc-02-960x480.jpg

Efter utbildningen

Du fördjupar din kompetens i affärsutveckling inom retail och e-handel med fokus på omnikanal och unified commerce. Utbildningen rustar dig för en arbetsroll med ansvar, ledning och utveckling av digitalisering av butikskoncept samt inom säljfrämjande åtgärder i en digital och fysisk miljö, vilket blir en förutsättning för att butiker och kedjor ska kunna påbörja och klara av en digital transformation och uppnå en sömlös kundupplevelse med ett enhetligt digitalt ekosystem.

Digitaliseringen har under flera års tid påverkat handeln och genererat förändrade köpbeteende med nya krav och behov hos kunderna. För att kunna överleva på en alltmer tuffare marknad så krävs att man som butik kan förena och integrera fysiska och digitala butiksformat, och detta utifrån Unified Commerce-modellen, där kundupplevelse är sömlös oavsett vilken kanal kunden rör sig i.

Efter utbildningen kommer du kunna jobba med ansvar och ledning inom affärsutveckling av fysiska och digitala butiksformat enligt unified commerce-modellen.

Ansökan

Ansökan är stängd.

Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande starter.

Skicka intresseanmälan

Ort och startdatum

Distans

 • 4 april 2022
 • 1 november 2021

Omfattning

Distans, halvfart (ca 20 timmar/vecka), 24 veckor.

Utbildningen ger 60 YH-poäng.

Språk

Svenska (engelska förekommer i kurslitteratur och enstaka kursmoment)

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Kurser

 • Digitala butikskoncept (30 poäng)
  • Tekniska lösningar i en butik och hur de förstärker köpupplevelsen
  • Den datadrivna butiken
  • Offline- och online-lösningar i ett digitalt ekosystem
  • Digitala och nya butikskoncept och kanaler
  • Fysisk och digital butik - unified commerce
  • Sömlös kundupplevelse
  • Metodik och verktyg för att engagera och inspirera kunder
  • Framtidstrender
  • Personalisering
  • Data-driven marknadsföring och kommunikation
  • Digital design och form
  • Praktisk tillämpning från sin egen verksamhet
 • Köpbeteende och Omnikanalshandel (30 poäng)
  • Kundresan – olika modeller och dess koppling till digital försäljning, e-commerce och unified commerce.
  • Introduktion till e-handeln
  • Det digitala ekosystemet – affärssystem, digitala mediekanaler, analyssystem, testning och konvertering, prisjämförelse och marketing automation.
  • Omnichannel, Unified Commerce och Purpose Driven Commerce
  • Marknadsplatser nationellt, internationellt och globalt
  • Sales & Marketing Funnels
  • CRM

Kursupplägg

Ca 3 timmar per vecka:

 • Schemabundet diskussionsforum och övningsgenomgång live i Teams

Övrig tid självstudier/grupparbete:

 • Filmer från ansvariga lärare på kursen
 • Videokurser och annat onlinematerial
 • Instuderingsfrågor, övningar och reflektionsuppgifter - individuellt och i grupp

Examinationer sker på distans för respektive delkurs.

Se exempel på IHMs distansupplägg

Med IHM:s nyhetsbrev hamnar du steget före

Nyheter, reportage, specialerbjudanden och mycket mycket annat

Behörighet

 • Grundläggande behörighet – slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande.

 • Minst ett års yrkeserfarenhet på heltid (deltid omräknas till heltid) som Butiksledare/Butikschef, Merchandiser eller motsvarande. Endast tjänstgöring som omfattar halvtid eller mer inräknas som yrkeserfarenhet.
  Alternativt:
 • Examen från minst ettårig eftergymnasial utbildning på heltid (deltid omräknas till heltid) inom butiksledning, merchandising eller motsvarande.


REELL KOMPETENS
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Mer information om reell kompetens.

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN). Kostnad för litteratur tillkommer.

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall bedömas som komplett:

 • Gymnasiebetyg

 • CV med tydlig beskrivning av dina arbetsroller

 • Mer information under Behörighet

Övrig information om antagningsprocessen och hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola hittar du på sidan Ansökan & Antagning. Tips! Ansök tidigt - då har du tid att komplettera din ansökan om något saknas.

Har du frågor?

Fyll i kontaktformuläret eller maila oss på yh@ihm.se

Företag? Samarbeta med oss!

Föreläs - Ta emot LIA-praktikanter - Utveckla utbildningar - Samarbeta i examensarbeten. Som samarbetspartner till IHM Yrkeshögskola utvecklar du ditt företag.

Vanliga frågor & svar

Jag har äldre/utländska betyg från gymnasiet?

Vi använder oss av en bedömningshandbok framtagen av Universitets- och högskolerådet (UHR) och en handbok för tillträde som Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram. Med hjälp av dessa underlag kan vi göra behörighetsbedömningar av de flesta olika betygstyperna som exempelvis avgångsbetyg, mellanårsbetyg, slutbetyg, folkhögskolebetyg och komvux.

På motsvarande sätt granskar och bedömer vi dina utländska gymnasiebetyg, för att avgöra om de möter grundläggande och särskilda förkunskapskrav inom utbildningen. Om du har en översättning eller validering från UHR så bifoga den.

Jag saknar behörighet/hittar inte mina gymnasiebetyg?

Om du till exempel saknar dina gymnasiebetyg kan du bli behörig genom reell kompetens. Det vill säga vi tittar på hela din samlade kompetens inklusive arbetslivserfarenhet, föreningsverksamhet och andra erfarenheter som du har samlat på dig genom livet. Här kan du läsa mer.

Hur mycket tid behöver jag lägga på utbildningen?

Utbildningen går på halvfart, det vill säga du får räkna med att kunna lägga ner 20 timmar på studier per vecka. Utbildningen varvas med inspelade föreläsningar som du kan se när det passar dig, live-föreläsningar där du förväntas aktivt delta i diskussioner och övningar samt grupparbeten och självstudier.

Hur styrker jag min arbetslivserfarenhet?

Arbetslivserfarenhet styrker du genom ett CV med tydlig beskrivning av dina olika yrkesroller. Tänk på att start- och slutdatum, titel och arbetsbeskrivning skall finnas med.

Vad är urvalstest?

Urvalstestet är inte obligatoriskt men ökar dina chanser för att komma in då du får ett högre poängvärde vid sidan av din arbetslivserfarenhet alternativt studier. Resultatet från urvalstestet adderas med poängvärdet du fått genom din arbetslivserfarenhet alternativt studier vilket ger en urvalspoäng. Ju högre urvalspoäng du har desto större chans är det att bli antagen till utbildningen.

Urvalstesterna till våra sju korta YH-utbildningar med start hösten 2021, kommer att genomföras online på distans (hemma vid din egen dator). Urvalstestet består av flervalsfrågor främst inom de särskilda förkunskaper som krävs för att bli behörig till respektive utbildning. Tiden för att genomföra urvalstestet är 45-60 minuter.

Jag har en examen som Marknadsekonom DIHM, är jag behörig att söka?

Det är svårt att svara på. Det beror på när du läste den och vilka kurser den har innehållit. Skicka in dina kurscertifikat så återkopplar vi om det är någonting som saknas.

Relaterade utbildningar

E-commerce Logistiker

80 veckor  |  Heltid

E-commerce Manager

80 veckor  |  Heltid

Visual Merchandiser - Unified Commerce

80 veckor  |  Heltid