Hoppa till innehåll
hero1
Utbildningar/

Lönekonsult

Om utbildningen

Vill du jobba strategiskt och operativt inom HR och löneadministration? Utbildningen lönekonsult ger dig eftertraktad kompetens till en kvalificerad roll.

Att arbeta med lön handlar inte längre om att knappa in siffror i en maskin. Digitaliseringen gör att enklare arbetsuppgifter försvinner och fokus hamnar på kvalificerade uppgifter såsom rådgivning och analys. Det gör att efterfrågan på lönekonsulter är stor och ger goda chanser till jobb efter utbildningen.

Utbildningen passar dig som är analytisk och utåtriktad. Du lär dig att självständigt arbeta med strategiska och operativa frågor inom HR, löneadministration, och personaladministration. Du får specialiserade kunskaper inom bland annat HR-arbete, personalekonomi, lönehantering och lönesystem.

lon-960x480.jpg

Varför välja YH på IHM?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.


Utbildningsmål

Utbildningen Lönekonsult ger dig kompetens att självständigt arbeta med såväl strategiska som operativa frågor inom löne-, HR- och personaladministration. I utbildningen ingår moment som HR-arbete, lönehantering och lönesystem, pensioner och försäkringar, förmånsrätt och resereglemente samt personalekonomi och personalredovisning.

Efter utbildningen ska du ha kunskaper om/i:

 • Specialiserade kunskaper inom teoretisk och praktisk löne-, HR- och personaladministration i yrkesrollen som lönekonsult
 • Kunskaper om och överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden såsom företagsekonomi och redovisning
 • Kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom teoretisk och praktisk löne-, HR och personaladministration i yrkesrollen som lönekonsult

Efter avslutad utbildning ska du har färdigheter i att:

 • Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra, specialiserade arbetsuppgifter inom löne-, HR- och personaladministrationsarbete med stöd av digitala verktyg i yrkesrollen som lönekonsult
 • Lösa sammansatta problem inom löne-, HR och personaladministration i yrkesrollen som lönekonsult
 • Kommunicera åtaganden och lösningar på engelska inom löne-, HR och personaladministration i yrkesrollen som lönekonsult

Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser för att:

 • Självständigt behandla teoretisk och praktisk löne-, HR och personaladministration på ett sådant sätt att det leder vidare till lärande och professionell utveckling i yrkesrollen som lönekonsult
 • Övervaka löne-, HR och personaladministrationsarbete samt slutföra förelagda projekt i yrkesrollen som lönekonsult

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen:

 • Lönekonsult
 • Lönespecialist
 • Lönehandläggare
 • Löneadministratör
 • Personaladministratör, personalhandläggare

Ansökan

Ansökan är stängd.

Vi har just nu inga planerade starter av utbildningen. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Skicka intresseanmälan

Omfattning

Heltid 60 v inkl. 14 v praktik (LiA)

Språk

Svenska (engelska förekommer i kurslitteratur och enstaka kursmoment)

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 300 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Kurser

 • Arbetsrätt (30 poäng)
 • HR-arbete – Personalarbetets innehåll och processer (30 poäng)
 • Lönehantering och lönesystem 1 (40 poäng)
 • Lönehantering och lönesystem 2 (40 poäng)
 • Pensioner och försäkringar, förmånsrätt och resereglemente (30 poäng)
 • Personalekonomi och personalredovisning (30 poäng)
 • Lärande i Arbete – Praktisk löne-, HR och personaladministration (70 poäng)
 • Examensarbete-Konsultativ arbetssätt (30 poäng)

Ladda ner Utbildning- och kursinformation

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till både lån och stöd från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Kostnad för litteratur tillkommer.

Behörighet

Grundläggande behörighet: lägst godkänt betyg i minst 2 250 gymnasiepoäng inklusive kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.

Betyg E/Godkänt betyg i:

 • Svenska 2 (Svenska B) eller Svenska som andraspråk 2 (Svenska som andraspråk B)
 • Matematik 2 (Matematik B)


REELL KOMPETENS
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Mer information om reell kompetens.

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall kunna bedömas:

 • Fullständigt gymnasiebetyg

Övrig information om antagningsprocessen och hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola hittar du på sidan Ansökan & Antagning. Tips! Ansök tidigt - då har du tid att komplettera din ansökan om något saknas.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med erbjudanden, lästips, seminarier, webinars och mycket mer.

Vanliga frågor & svar

Är utbildningen csn-berättigad?

Samtliga YH-utbildningar på IHM Business School är CSN-berättigade.

Vad innebär grundläggande behörighet?

Det är ett fullständigt betyg från gymnasiet oavsett vilket år du studerade. Beroende på när du gick gymnasiet är det lite olika regler för vad som ska ingå men du behöver alltid ha ett godkänt betyg i kurserna svenska 1, matematik 1 och engelska 5, eller motsvarande. Samma regler gäller om du har en utländsk gymnasieexamen. Om du saknar en eller flera kurser för ett fullständigt betyg från gymnasiet kan du läsa mer om reell kompetens.

När skickas antagningsbeskedet ut?

Antagningsbesked inför höstterminen skickas ut i mitten av juni och antagningsbesked för vårterminen kommer andra veckan i december. Då får du besked om du blivit antagen till utbildningen, tilldelats en reservplats eller har bedömts som inte behörig till utbildningen. Antagningsbeskedet skickas via ditt ansökningskonto på yh-antagning.se.