Dagens teknik är så pass användarvänlig att man i princip inte behöver några förhandskunskaper för att gå en distansutbildning, men här följer några tips som kan vara bra att ha med sig inför sin första lektion på distans.
1. Kom förberedd till lektionen
Det här gäller förvisso all undervisning, oavsett format - men eftersom distansutbildningar inte kräver någon tidsplanering för resa etc, är det lätt hänt att man kastar sig ner framför datorn och ämnet precis när lektionen ska starta. Det är inte optimalt, utan se till att förbereda dig för dina studier en bra stund innan lektionen startar.
2. Kom i god tid till lektionen
Inom IHM:s distansutbildningar är gruppkommunikationen en mycket viktig del av pedagogiken eftersom erfarenhetsbytet deltagarna i mellan stärker utvecklingen av hela gruppen. Är man på plats i god tid till lektionerna så skapas ett större tidsutrymme i det virtuella klassrummet för "småsnack" med andra deltagare, småsnack som kan bredda ditt nätverk betydligt.
Framtidens affärsutveckling har aldrig varit närmare
3. Var inte blyg, sätt på kameran
Många som använder sig av digital kommunikation stänger av kameran vid möten med personer man inte känner så väl, det känns tryggare så. Trots det rekommenderar starkt att ha igång kameran redan från början av lektionen, det skapar en mycket starkare gruppförståelse och lärandemiljö om man som lärare och elever kan se varandra - sedan när föreläsningar pågår är det inte lika relevant att ha igång kameran.
4. Stäng av mikrofonen om du inte ska prata
Tekniken utvecklas snabbt och med stor sannolikhet kan vi stryka det här tipset inom kort, men i nuläget har påslagna mikrofoner som inte används en viss tendens att skapa brus eller rundgång för hela det virtuella klassrummet. Därför rekommenderar vi att man stänger av sin mikrofon under lektionsmomentet som du inte talar under.
5. Engagera dig fullt ut
Utbildning kräver alltid engagemang, men inom distansundervisning har deltagarna ett större eget ansvar över det egna engagemanget eftersom det är svårt för läraren att ha full översikt över gruppen hela tiden - så engagera dig fullt ut i undervisningen och visa det, ställ frågor till läraren, ta plats i gruppdiskussionerna, ge dig djupt in undervisningsmaterialet.
6. Lär känna videosamtal
Som sagt är dagens videosamtalsteknik enkelt att sätta sig in i, men det skadar inte den ovana att träna sig på videosamtal innan man inleder sin distansutbildning. Sanningen är att dagens sociala videoplattformar är väldigt lika varandra så videosamtal via Facebook messenger kan absolut vara en bra inledning. Här på IHM använder vi främst Microsoft Teams, samt Zoom - så ett test av de plattformarna rekommenderas.
7. Arrangera den perfekta studiemiljön
Har du någon gång klagat på tråkiga lektionssalar - med distansutbildning har du din chans att skapa ditt drömklassrum eftersom du bestämmer var du utbildar dig. Så se till att du befinner dig i en tyst och lugn miljö, ordna en bekväm och ergonomisk sittplats och pynta ditt studierum som du vill ha det. Fungerade inte köket en lektion? Byt till vardagsrummet nästa gång!
När du distansutbildas väljer du själv var du vill befinna dig under lektionstid