MER

Säljare B2B

Vill du ha ett marknadsinriktat jobb som en av företagets nyckelpersoner? Säljare B2B ger dig kompetens inom försäljning, marknadsföring, ekonomi och projektledning – en kombination som gör dig mycket attraktiv för många arbetsgivare.

Mårten Persson
”Mitt primära mål är att studenterna ska ha jobb när de går ut”
Mårten Persson Lärare/handledare
IntresseanmälanLäs mer om YH på IHM
Mårten Persson
”Mitt primära mål är att studenterna ska ha jobb när de går ut”
Mårten Persson Lärare/handledare

Fakta

Startdatum

Stockholm

28 aug
Ansökan stängd.

Malmö

Januari 2018 - ansökan öppnar 14 augusti

80

Omfattning

Heltid 80 v inkl. 27 v praktik (LiA).

Kursavgift

Ingen avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

400p

Utbildningen ger en Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng

Yrkeshögskolan

För vem

Antagningskrav:

Grundläggande behörighet
Slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande.

Särskilda förkunskaper 
Godkänt betyg i kurserna:

 • Svenska A (Svenska 1)
 • Matematik A (Matematik 1)
 • Engelska A (Engelska 5)

Utöver det krävs minst ett års eftergymnasial yrkeserfarenhet från en sammanhängande anställning eller flera sammanlagda anställningar inom handel, service, försäljning, ekonomi eller annat kundrelaterat arbete. Yrkeserfarenheten ska ha omfattat - eller motsvara - minst en halvtidstjänst under ett års tid. 

Yrkeserfarenhet upp till fyra år är meriterande vid antagning. Detta måste styrkas med arbetsintyg/betyg vid ansökan.

Reell kompetens
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs. 

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner självskattningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda dokumentet och de intyg som styrker din reella kompetens laddas sedan direkt upp i din ansökan på yh-antagning.se. 

Så här ansöker du

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall bedömas som komplett: 

- Gymnasiebetyg
- Arbetsintyg/betyg

Förtydligande kring arbetsintyg
Upp till fyra års erfarenhet är meriterande beroende på vilken utbildning du söker. Det är därför viktigt att du skickar med samtliga arbetsintyg som du vill ska ingå i bedömningen. 

Intyget ska innehålla uppgifter om anställningen såsom arbetstid, anställningsform och befattning. Start- och slutdatum ska framgå tydligt samt omfattning, d v s hur många timmar eller procent per vecka anställningen har omfattat.  

Urvalstest
När du har skickat in din ansökan kommer du att bli inbjuden till skriftliga urvalstester i matematik och engelska, testerna genomförs i IHM:s lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö.
 

Frågor & svar
I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande din ansökan och antagningsprocessen. 

Viktiga datum

 • Utbildningsstart Stockholm: 29 augusti 2017.
 • Ansökan öppnar den 1 februari
 • Sista ansökan 7 maj
 • Sista kompletteringsdag 21 maj

Se utbildningar öppna för restplatsansökan här.

Vill du veta mer?
Anmäl dig till ett informationsmöte eller ring 0200-24 00 24.

Håll dig uppdaterad!
Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad via mail.

 • Ansökan öppnar den 1 februari

Innehåll

Vad lär du dig?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.

Genom utbildningen Säljare B2B får du kompetens inom försäljning, marknadsföring, ekonomi och projektledning. Du får praktisk säljträning och helhetssyn som ger dig kompetens att arbeta som säljare, säljledare eller med marknadsföring i företag och organisationer. Du utvecklar din förmåga att arbeta i team, kommunicera samt se och utveckla lösningar. Och sist, men inte minst, får Du träning i att sälja in dig själv och dina idéer på ett inspirerande och förtroendeingivande sätt.

I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande våra YH-utbildningar.

Utbildningens huvudmoment:

 • Affärsmannaskap
 • Marknadsföring
 • Försäljning 1 - Komplex försäljning
 • E-commerce Management (Malmö)
 • Digital Marketing & Social selling (Stockholm)
 • Affärsekonomi
 • Business English
 • Affärsjuridik
 • Försäljning 2 - B2B
 • Projektledning
 • Försäljning 3 - Key Account Management
 • Lärande i Arbete I & Lärande i Arbete II 
 • Examensarbete: Tillämpa dina kunskaper praktiskt och professionellt i en given beslutssituation. Arbetet utför i grupp och genomförs för en uppdragsgivare från näringslivet.

Mer info om innehållet finner du under fliken LADDA NER.

Sagt om

Jonas Jutbring

Företagssäljare, IKEA Business
Utan den kunskapen jag fick från IHM hade jag aldrig kunnat göra den resa som jag har gjort. Jag hade inte kunnat påvisa och presentera detta i IKEA Business ledningsgrupper och föra diskussioner på en strategisk nivå med varuhuschefer - det som senare resulterade i att jag fick den första företagssäljartjänsten med uppsökande approach på IKEA Business.

Fabian Spennare

Student Säljare B2B
Jag skulle absolut rekommendera, och har redan rekommenderat IHM till många. Anledningarna till det är flera, men huvudsakligen att det är en bra skola som ger de bästa förutsättningarna för att få ett bra jobb.

Ulrika Fernlund

Student Säljare B2B
Ja, skolan har verkligen levt upp till mina förväntningar. Lärarna har varit väldigt bra och väldigt engagerade i undervisningen. Det har varit mer öppna diskussioner under lektionerna än jag trodde, vilket jag tycker är jättebra.

Caroline Andreasson

Kampanjansvarig, Nelly.com
Utbildningen på IHM har gett mig kunskaper, verktyg och insikter som gjorde det möjligt att gå från en praktikplats till en fast anställning. Jag har haft otroligt stor användning av det helhetstänk, kundperspektiv och affärstänk som vi ständigt vände och vred på under tiden på IHM.

Agneta Larsson

Ekonomichef på System Verification och lärare på IHM
Min tanke är att studenterna ska få många exempel och övningar hämtade från verkligheten både avseende produktförsäljning och tjänsteförsäljning samt affärsekonomin runt detta. Jag kommer även väva in en del från min tid på E.ON. avseende investeringsbedömningar och bolagsanalyser.

Linda Sato

Account Manager, Monster
Man växer så otroligt mycket under de två åren på IHM. De idéer och tankar jag hade när jag började utbildningen kändes för små och målen var för lågt ställda när jag avslutade utbildningen. Vid examen känner man att man fixar så mycket mer och kan sikta högre. Från högskolan får man en examen på papper, men genom utbildning på IHM utvecklar man sig som person.

Pierre Bellin

Group Manager Business Professional, Experis Sweden
Som säljare är det meriterande att ha läst på IHM som har ett gott renommé i svenskt näringsliv.

Ladda ner

Här kan du ladda ner dokument

Utveckla lösningar som skapar kundvärde

Många företag söker kvalificerade företagssäljare med förmågan att självständigt driva affärer och utveckla kundrelationer. Företagssäljare är en bred säljutbildning för dig som vill studera på heltid för att skaffa en gedigen utbildning inom både försäljning och marknadsföring. Du får praktisk säljträning och helhetssyn som ger dig kompetens att arbeta som säljare, säljledare eller med marknadsföring i företag och organisationer.

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden. Läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet

Frågor och svar gällande YH på IHM.
Läs mer
Möt Daniel Evers, partner Zync AB och lärare på IHM. Läs mer!
Michael fick jobb redan under praktiken
Till toppen av sidan Till topp