MER

Säljare B2B

Vill du jobba självständigt och utveckla lösningar som möter dina kunders behov? Säljare B2B ger dig aktuell kunskap inom sälj/marknad och bred kompetens för att bygga relationer och skapa kundvärde - en kombination som gör dig mycket attraktiv för många arbetsgivare.

Mårten Persson
”Mitt primära mål är att studenterna ska ha jobb när de går ut”
Mårten Persson Lärare/handledare
IntresseanmälanLäs mer om YH på IHMInformationsmöteSe alla YH-starter
Mårten Persson
”Mitt primära mål är att studenterna ska ha jobb när de går ut”
Mårten Persson Lärare/handledare

Fakta

Startdatum

Stockholm

27 aug
Nästa start är hösten 2019. Ansökan öppnar våren 2019*

Malmö

04 feb
Startar februari 2019. Ansökan är stängd*

80

Omfattning

Heltid 80 v inkl. 27 v praktik (LiA).

Kursavgift

Ingen avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

400p

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Yrkeshögskolan

För vem

Antagningskrav:

Grundläggande behörighet
Slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande.

Särskilda förkunskaper 
Godkänt betyg i kurserna:

 • Svenska 1 (Svenska A) eller Svenska som andraspråk 1 (Svenska som andraspråk A)
 • Matematik 1 (Matematik A)
 • Engelska 5 (Engelska A)

Reell kompetens
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs. 

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda dokumentet och de intyg som styrker din reella kompetens laddas sedan direkt upp i din ansökan på yh-antagning.se. 

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall bedömas som komplett: 

- Gymnasiebetyg  

Urvalstest
När du skickat in din ansökan kommer du bli inbjuden till skriftliga urvalstester. Urvalstesterna består av tre prov; ett i matematik, ett i svenska samt ett utbildningsspecifikt prov. Poängen du får på urvalstesterna ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Testerna genomförs på IHM:s lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö.  
 
 
Nytt för i år är att urvalstesten genomförs digitalt med hjälp av provplattformen DigiExam. Inför att du ska skriva ditt urvalstest kan det vara bra om du redan har laddat ned programvaran på din dator eller Ipad. HÄR kan du läsa mer om Digiexam och ladda ner applikationen. 
 

FRÅGOR OCH SVAR
I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande din ansökan och antagningsprocessen. 

Viktiga datum

 • Utbildningsstart Malmö: 4 februari
 • Ansökan öppnar: 15 augusti
 • Ansökan stänger: 22 oktober
 • Sista dag för komplettering: 5 november

Vill du veta mer?
Anmäl dig till ett infomöte eller ring 0200-24 00 24.

Håll dig uppdaterad!
Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad via mail.

 

Innehåll

Vad lär du dig?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.

Digitaliseringen förändrar sättet vi marknadsför och säljer varor och tjänster. För att lyckas och bli framgångsrik inom försäljning B2B  (business-to-business) krävs inte bara en förmåga att förstå kundens behov, bygga relationer och kunna leverera kundvärde. Du behöver också ha inblick i digital marknadsföring och förstå hur du kan nyttja sociala kanaler för att bygga relationer.

Genom utbildningen Säljare B2B får du bred kompetens inom försäljning, marknadsföring och ekonomi. Du får praktisk säljträning och helhetssyn som ger dig kompetens att arbeta som säljare och säljledare i företag och organisationer. Du får förståelse för  hur du kan nyttja digitala verktyg för att bygga relationer och påverka dina leads mot avslut. Du utvecklar din förmåga att arbeta i team, kommunicera samt se och utveckla lösningar. Och sist, men inte minst, får Du träning i att sälja in dig själv och dina idéer på ett inspirerande och förtroendeingivande sätt.

Som YH-studerande på IHM har du också chansen att göra delar av din LIA på Corkscrew Startup School i England. Läs mer här "Intensivträna ditt entreprenörskap i Exeter"

I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande våra YH-utbildningar.

 

Utbildningens huvudmoment:

 • Affärsekonomi
 • Affärsjuridik
 • Affärsmannaskap
 • Business English
 • Försäljning 1 - Komplex försäljning
 • Försäljning 2 - Digital & Social selling 
 • Försäljning 3 - B2B
 • Försäljning 4 - Marketing Automation
 • Försäljning 5 - Key Account Management
 • Lärande i Arbete 1
 • Lärande i Arbete 2
 • Examensarbete
SEQF
Utbildningen är godkänd för SeQF nivå 5 vilket innebär att en examen är översättningsbar för europeiska lärosäten och europeisk arbetsmarknad enligt europeiska unionens utbildnings ramverk EQF. Läs mer om SeQF här
 

Mer info om innehållet finner du under fliken LADDA NER.

Sagt om

Jonas Jutbring

Företagssäljare, IKEA Business
Utan den kunskapen jag fick från IHM hade jag aldrig kunnat göra den resa som jag har gjort. Jag hade inte kunnat påvisa och presentera detta i IKEA Business ledningsgrupper och föra diskussioner på en strategisk nivå med varuhuschefer - det som senare resulterade i att jag fick den första företagssäljartjänsten med uppsökande approach på IKEA Business.

Fabian Spennare

Business Developer EasyPark, fd student Säljare B2B
Jag skulle absolut rekommendera, och har redan rekommenderat IHM till många. Anledningarna till det är flera, men huvudsakligen att det är en bra skola som ger de bästa förutsättningarna för att få ett bra jobb.

Linda Sato

Filialchef, Stena Stål
Man växer så otroligt mycket under de två åren på IHM. De idéer och tankar jag hade när jag började utbildningen kändes för små och målen var för lågt ställda när jag avslutade utbildningen. Vid examen känner man att man fixar så mycket mer och kan sikta högre. Från högskolan får man en examen på papper, men genom utbildning på IHM utvecklar man sig som person.

Alexander Pärleros

Entreprenör & grundare av Framgångspodden
IHM har gett mig en bred bas att stå på, så att jag känner en säkerhet. En bra utmaning som gav mig den kunskap jag behövde för att bli en starkare affärsman och kunna fatta rätt beslut. Jag fick med mig mycket kunskaper att använda direkt i mitt yrkesliv och det var mycket som kompletterade det jag redan kunde. Jag gick från att vara säljare till att våga bli VD.

Ulrika Fernlund

Säljare Atlas Copco, fd student Säljare B2B
Ja, skolan har verkligen levt upp till mina förväntningar. Lärarna har varit väldigt bra och väldigt engagerade i undervisningen. Det har varit mer öppna diskussioner under lektionerna än jag trodde, vilket jag tycker är jättebra.

Ricardo Wilsson Mullor

Student på Säljare B2B
IHM är en fantastisk språngbräda in i arbetslivet inom försäljning på många olika sätt. Bilden av vad jag trodde jag skulle få har överträffats många gånger om. Det uppstår ett mervärde när man kopplar ihop det teoretiska och det praktiska på det sättet IHM gör. Praktiskt, teoretiskt och kopplingen till näringslivet, de tre variablerna är spot on!

Caroline Andreasson

Kampanjansvarig, Nelly.com
Utbildningen på IHM har gett mig kunskaper, verktyg och insikter som gjorde det möjligt att gå från en praktikplats till en fast anställning. Jag har haft otroligt stor användning av det helhetstänk, kundperspektiv och affärstänk som vi ständigt vände och vred på under tiden på IHM.

Agneta Larsson

Ekonomichef på System Verification och lärare på IHM
Min tanke är att studenterna ska få många exempel och övningar hämtade från verkligheten både avseende produktförsäljning och tjänsteförsäljning samt affärsekonomin runt detta. Jag kommer även väva in en del från min tid på E.ON. avseende investeringsbedömningar och bolagsanalyser.

Pierre Bellin

Group Manager Business Professional, Experis Sweden
Som säljare är det meriterande att ha läst på IHM som har ett gott renommé i svenskt näringsliv.

Ladda ner

Utveckla lösningar som skapar kundvärde

Många företag söker kvalificerade företagssäljare med aktuell kunskap om hur digitaliseringen förändrat vårt sätt att marknadsföra och sälja varor och tjänster. Säljare B2B är en bred säljutbildning på heltid som ger dig förmåga att självständigt driva affärer och aktuell kunskap inom både försäljning och marknadsföring. Du får praktisk säljträning och helhetssyn som ger dig kompetens att arbeta som säljare, säljledare eller med marknadsföring i företag och organisationer.

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden. Läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet

Från studier på IHM till Business Developer på EasyPark
Till toppen av sidan Till topp