MER

Lönekonsult

Vill du kunna ta ett helhetsansvar för ett företags löneavdelning? Utbildningen Lönekonsult ger dig kompetens att självständigt arbeta med såväl strategiska som operativa frågor inom löne-, HR- och personaladministration.

”Utbildningen omfattar den kunskap och kompetens som efterfrågas inom löneområdet och svarar på ett bra sätt till marknadens krav.”
Eva Brämming Financial Manager, ESCO Marginalen AB
IntresseanmälanLäs mer om YH på IHMInformationsmöteSe alla YH-starter
”Utbildningen omfattar den kunskap och kompetens som efterfrågas inom löneområdet och svarar på ett bra sätt till marknadens krav.”
Eva Brämming Financial Manager, ESCO Marginalen AB

Fakta

Startdatum

Stockholm

21 jan
Startar januari 2019. Ansökan stängd*

Malmö

28 jan
Startar januari 2019. Ansökan stängd*

*Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad via mail.

60

Omfattning

Heltid 60 veckor, inklusive 14 veckor praktik (LiA).

Kursavgift

Ingen avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

300p

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 300 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Yrkeshögskolan

För vem

Antagningskrav:

Grundläggande behörighet
Slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande.

Särskilda förkunskaper
Betyg E/Godkänt betyg i följande kurser:

 • Svenska 1 / Svenska A / eller Svenska som andraspråk 1 /Svenska som andraspråk A
 • Engelska 5 / Engelska A
 • Matematik 2a / 2b / 2c  / Matematik B
 • Företagsekonomi 1 

Vad gör jag om jag inte är behörig till den utbildning som jag vill söka?

Reell kompetens
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs. 

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda dokumentet och de intyg som styrker din reella kompetens laddas sedan direkt upp i din ansökan på yh-antagning.se. 

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall bedömas som komplett: 

- Gymnasiebetyg  

Urvalstest
När du skickat in din ansökan kommer du bli inbjuden till skriftliga urvalstester. Urvalstesterna består av tre prov; ett i matematik, ett i svenska samt ett utbildningsspecifikt prov. Poängen du får på urvalstesterna ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Testerna genomförs på IHM:s lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. 
 
 
Nytt för i år är att urvalstesten genomförs digitalt med hjälp av provplattformen DigiExam. Inför att du ska skriva ditt urvalstest kan det vara bra om du redan har laddat ned programvaran på din dator eller Ipad. HÄR kan du läsa mer om Digiexam och ladda ner applikationen. 
 

Frågor & svar

I vår FAQ  hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande din ansökan och antagningsprocessen. 

Viktiga datum

 • Utbildningsstart Stockholm: 21 januari 2019 
 • Utbildningsstart Malmö: 28 januari 2019.
 • Ansökan öppnar: 15 augusti
 • Ansökan stänger: 22 oktober
 • Sista dag för komplettering: 5 november

Vill du veta mer?
Anmäl dig till ett informationsmöte eller ring 0200-24 00 24.

Håll dig uppdaterad!
Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad via mail.

Innehåll

Vad lär du dig?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.

Under utbildningen varvas teori med praktisk tillämpning och träning som utvecklar dina personliga färdigheter. Du får praktisk yrkeslivserfarenhet genom LiA (lärande i arbete) som förbereder dig för din framtida yrkesroll.

I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande våra YH-utbildningar.

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen:

 • Lönekonsult
 • Lönespecialist
 • Lönehandläggare
 • Löneadministratör
 • Personaladministratör
 • Personalhandläggare
SEQF
Utbildningen är godkänd för SeQF nivå 5 vilket innebär att en examen är översättningsbar för europeiska lärosäten och europeisk arbetsmarknad enligt europeiska unionens utbildnings ramverk EQF. Läs mer om SeQF här

Utbildningens huvudmoment:

 • Arbetsrätt
 • HR-arbete; personalarbetets innehåll och HR-processer
 • Lönehantering och lönesystem 1 & 2
 • Pensioner och försäkringar, förmånsrätt och resereglemente
 • Personalekonomi och personalredovisning
 • Lärande i Arbete 1
 • Lärande i Arbete 2
 • Examensarbete - Konsultativt arbetssätt

Mer info om innehåll hittar du under fliken "Ladda ner".

Sagt om

Karin Lingsell

Redovisningskonsult, Aspia (f d PWC)
För oss har LIA varit bra och en viktig rekryteringskanal. Målet för oss när vi tar emot en studerande på LIA är att personen skall få utföra så många olika arbetsuppgifter som möjligt med bra coachning. Det slutgiltiga målet är att det ska bli en anställning om allt fungerat bra.

Pia Norling

VD, Solid Redovisning
Jag vill kasta ljus på att yrkeshögskoleutbildningar, på grund av praktiken, gör att studenterna kommer närmare sanningen än vad universitets- och högskoleutbildningar inom liknande områden gör. Det gör att vi hellre anställer personer som har en bakgrund från yrkeshögskolor än de som kommer från andra utbildningsformer. Sedan framhåller vi även IHM som ett känt namn, samt en aktör som innehar en god kvalitetsstämpel som vi gärna samarbetar med.

Jenny Bohm

Affärsområdeschef, Prime Professional
”När det kommer till att specifikt jobba inom lönebranschen så väger inte en universitetsutbildning särskilt tungt, utan då är en examen från yrkeshögskolan mer värdefull. Det är betydligt mycket bättre med en examen från till exempel IHMs lönekonsultutbildning när man ska jobba som löneadministratör och tillverka 1000 löner, än om man har en universitetsexamen utan någon erfarenhet av lönearbete.”

Gunnar Telhammar

Redovisningskonsult, Pragati
Det finns också många anledningar till varför jag vill jobba med IHM. De är professionella på alla områden och jag tycker att det är roligt att jobba med dem på grund av att eleverna som kommer därifrån har en annan inställning. De kommer från en proffsig skola, atmosfären är och blir kreativ och lärande. Jag personligen har dessutom lärt mig mycket genom att ha jobbat med IHM och det är ett fruktbart samarbete, vi har lärt oss av varandra. På något sätt känner man sig lite stolt över att samarbeta med IHM, och jag har mycket kontakt med gamla elever från skolan där vi har mycket utbyte med varandra.

Eva Brämming

Financial Manager, ESCO Marginalen AB
IHM har ett starkt varumärke och är erkända för att utbilda duktiga medarbetare. Utbildningen är bred och omfattar både praktik och teori vilket leder till att det går att erbjuda anställning direkt efter utbildningens slut.

Ladda ner

Här kan du ladda ner dokument

Enorm efterfrågan i bransch som förändras

Att arbeta med lön handlar inte längre om att knappa in siffror i en maskin. Rollen förändras hela tiden, blir alltmer komplex och liknar i stort en controller-roll idag. Det är stor efterfrågan på utbildade lönekonsulter och chanserna till jobb är stora.

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden. Läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet

Frågor och svar gällande YH på IHM.
Möt Lina Höglund på Credité Consulting.
Till toppen av sidan Till topp