MER

Ekonomi - och Redovisningskonsult

Vill ha ett ansvarsfullt jobb som kräver noggrannhet? YH-utbildningen Ekonomi och redovisningskonsult ger kompetens att arbeta självständigt och ta ett affärsmässigt helhetsansvar för redovisningsarbetet.

Gunnar Telhammar
”Deltagarna får en mycket bra bas att stå på i sin kommande karriär som redovisningskonsult.”
Gunnar Telhammar Lärare/handledare
IntresseanmälanLäs mer om YH på IHMInformationsmöteSe alla YH-starter
Gunnar Telhammar
”Deltagarna får en mycket bra bas att stå på i sin kommande karriär som redovisningskonsult.”
Gunnar Telhammar Lärare/handledare

Fakta

Startdatum

Göteborg

20 aug
Nästa start är hösten 2019. Ansökan öppnar våren 2019*

Malmö

20 aug
Nästa start är hösten 2019. Ansökan öppnar våren 2019*

Stockholm

14 jan
Startar januari 2019. Ansökan stängd*

80

Omfattning

Heltid 80 v inkl. 20 v praktik (LiA).

Kursavgift

Ingen avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

 

Examen

400p

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Yrkeshögskolan

För vem

Antagningskrav:

Grundläggande behörighet
Slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande.

Särskilda förkunskaper
Godkänt betyg i följande kurser:

 • Matematik 2 (Matematik B)
 • Svenska 1 (Svenska A) eller Svenska som andraspråk 1 (Svenska som andraspråk A)
 • Engelska 5 (Engelska A)
 • Företagsekonomi 1

Reell kompetens
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs. 

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda dokumentet och de intyg som styrker din reella kompetens laddas sedan direkt upp i din ansökan på yh-antagning.se. 

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall bedömas som komplett: 

- Gymnasiebetyg  

Urvalstest
När du skickat in din ansökan kommer du bli inbjuden till skriftliga urvalstester. Urvalstesterna består av tre prov; ett i matematik, ett i svenska samt ett utbildningsspecifikt prov. Poängen du får på urvalstesterna ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Testerna genomförs på IHM:s lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. 
 
 
Nytt för i år är att urvalstesten genomförs digitalt med hjälp av provplattformen DigiExam. Inför att du ska skriva ditt urvalstest kan det vara bra om du redan har laddat ned programvaran på din dator eller Ipad. HÄR kan du läsa mer om Digiexam och ladda ner applikationen. 
 

FRÅGOR OCH SVAR

Läs mer i vår FAQ där du hittar svaren på de vanligaste frågorna gällande din ansökan och antagningsprocessen. 

Viktiga datum

 • Utbildningsstart Stockholm: 14 januari
 • Ansökan öppnar: 15 augusti
 • Ansökan stänger: 22 oktober
 • Sista dag för komplettering: 5 november 

Vill du veta mer om våra YH-utbildningar?
Anmäl dig till ett informationsmöte eller ring 0200-24 00 24.

Håll dig uppdaterad!
Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad via mail.

Innehåll

Vad lär du dig?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.

Under utbildningen varvas teori med praktisk tillämpning och träning som utvecklar dina personliga färdigheter. Du får praktisk yrkeslivserfarenhet genom LiA (lärande i arbete) som förbereder dig för din framtida yrkesroll.

I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande våra YH-utbildningar.

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen:

 • Redovisningskonsult, bokslut, deklaration
 • Redovisningskonsult, bokföring, fakturering
 • Redovisningsekonom
 • Ekonomiansvarig
 • Redovisningsassistent
SEQF
Utbildningen är godkänd för SeQF nivå 5 vilket innebär att en examen är översättningsbar för europeiska lärosäten och europeisk arbetsmarknad enligt europeiska unionens utbildnings ramverk EQF. Läs mer om SeQF här
 

Lästips!

Glada nyheter för våra Ekonomi & Redovisningskonsluter på YH! En intervju med Mikael Nodlycke angående auktorisationen hos SRF.

Framtidens redovisningskonsult - när 95 % kommer att ha sin bokföring i molnet Två klasser hade samlats i aulan och på scen stod Karin Lingsell och Jonas Jolsta från PwC.

Här är framtidens redovisningskonsulter Finago intervjuar två YH-studenter från IHM.

Utbildningens huvudmoment:

 • Årsredovisning 
 • Beskattningsrätt 1
 • Beskattningsrätt 2
 • Bokslut 
 • Ekonomistyrning 
 • Företagsekonomi 
 • Handelsrätt 1
 • Handelsrätt 2
 • Koncernredovisning (endast i Stockholm)
 • Löpande redovisning
 • Lärande i Arbete 1
 • Lärande i Arbete 2
 • Examensarbete - Konsultuppdrag

 

Sagt om

Karin Lingsell

Redovisningskonsult, Aspia (f d PWC)
För oss har LIA varit bra och en viktig rekryteringskanal. Målet för oss när vi tar emot en studerande på LIA är att personen skall få utföra så många olika arbetsuppgifter som möjligt med bra coachning. Det slutgiltiga målet är att det ska bli en anställning om allt fungerat bra.

Lina Höglund

Credité Consulting
Är man intresserad av den här typen av yrke så är IHM en skola med gott rykte och kursplanen är aktuell och välutformad vilket branschen känner till. Skolan har en god kontakt med näringslivet och är måna om att utbildningen ska kunna generera jobb för eleven och direkt nytta för företagen.

Gunnar Telhammar

Lärare, IHM
Många arbetsgivare är väldigt positiva till IHMs utbildning Redovisningsekonom och hur den genomförs, och därför får de allra flesta elever anställning efter avslutad utbildning. På IHM får de en mycket bra bas att stå på i sin kommande karriär som redovisningskonsult. Marknaden för redovisningsekonomer ser ut att fortsatt öka, så har du intresset för redovisning är denna utbildning en god investering.

Nadia Amine Rachdi

konsult Inhouse, fd IHM-student
"Det bästa med IHM är blandningen av teori och praktik, man växlar och lär sig både och. På universitet är det bara teori. Jag har också lärt mig väldigt mycket från praktiken, då jag har fått prova på att jobba på både stora och små företag." Direkt efter utbildningen fick hon ett vikariat på Fritidsresor, och under hösten är hon på Boomerangs ekonomiavdelning där hon sköter den löpande redovisningen. Ett uppdrag som hon fått som konsult via Inhouse.

Mikael Nodlycke

Lärare, IHM
"Arbetsmarknaden ser mycket bra ut. Sedan den avskaffade revisionsplikten har behovet av kvalificerade redovisningskonsulter ökat konstant, och det finns inga tecken på att detta skall minska; snarare tvärtom. Företag väljer i allt högre grad bort revision och trenden ökar. Bland nystartade företag väljer 75 % bort revision, men behovet av kvalificerad hjälp inom ekonomiområdet är fortfarande enormt. Branschens framtidsprognos nämner även en kraftig ökning av efterfrågan på kvalificerade rådgivningstjänster inom ekonomiområdet. Detta medför att yrket definitivt kan ses som ett framtidsyrke och att löneutvecklingen för kvalificerade ekonomi- och redovisningskonsulter är mycket positiv".

Alexander Pärleros

Entreprenör & grundare av Framgångspodden
IHM har gett mig en bred bas att stå på, så att jag känner en säkerhet. En bra utmaning som gav mig den kunskap jag behövde för att bli en starkare affärsman och kunna fatta rätt beslut. Jag fick med mig mycket kunskaper att använda direkt i mitt yrkesliv och det var mycket som kompletterade det jag redan kunde. Jag gick från att vara säljare till att våga bli VD.

Ladda ner

Helhetsansvar i rollen som redovisningskonsult

Utbildningen ger dig kompetens att ta affärsmässigt helhetsansvar i rollen och självständigt kunna utföra de olika arbetsuppgifter som förväntas av dig som redovisningskonsult på en ekonomiavdelning eller en redovisningsbyrå.

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden. Läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet

Till toppen av sidan Till topp