MER

E-Commerce Manager

Vill du ha ett kvalificerat jobb med att driva och utveckla e-handel och digital marknadsföring? E-commerce Manager ger dig strategisk och operativ kompetens och förmågan att ta ett affärsmässigt helhetsansvar.

Jacob Bernhardtz
”E-handeln växer idag globalt så otroligt snabbt. Det gör att marknaden behöver hitta bra kompetens för sina satsningar, helst igår snarare än imorgon.”
Jacob Bernhardtz lärare och E-commerce manager på Maecom
IntresseanmälanLäs mer om YH på IHMInformationsmöteSe alla YH-starter
Jacob Bernhardtz
”E-handeln växer idag globalt så otroligt snabbt. Det gör att marknaden behöver hitta bra kompetens för sina satsningar, helst igår snarare än imorgon.”
Jacob Bernhardtz lärare och E-commerce manager på Maecom

Fakta

Startdatum

Stockholm

27 aug
Nästa start är hösten 2019. Ansökan öppnar våren 2019*

Göteborg

27 aug
Nästa start är hösten 2019. Ansökan öppnar våren 2019*

Malmö

27 aug
Nästa start är hösten 2019. Ansökan öppnar våren 2019*

80

Omfattning

Heltid 80 v inkl. 26 v praktik (LiA).

Kursavgift

Ingen avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

400p

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Yrkeshögskolan

För vem

Antagningskrav

Grundläggande behörighet: slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande.

Reell kompetens
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs. 

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda dokumentet och de intyg som styrker din reella kompetens laddas sedan direkt upp i din ansökan på yh-antagning.se

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall bedömas som komplett: 

- Gymnasiebetyg  

Urvalstest
När du skickat in din ansökan kommer du bli inbjuden till skriftliga urvalstester. Urvalstesterna består av tre prov; ett i matematik, ett i svenska samt ett utbildningsspecifikt prov. Poängen du får på urvalstesterna ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Testerna genomförs på IHM:s lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. 
 
 
Nytt för i år är att urvalstesten genomförs digitalt med hjälp av provplattformen DigiExam. Inför att du ska skriva ditt urvalstest kan det vara bra om du redan har laddat ned programvaran på din dator eller Ipad. HÄR kan du läsa mer om Digiexam och ladda ner applikationen. 
 

FRÅGOR OCH SVAR
I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande din ansökan och antagningsprocessen. 

Viktiga datum

 • Utbildningsstart Stockholm: Hösten 2019
 • Utbildningsstart Göteborg: Hösten 2019
 • Utbildningsstart Malmö: Hösten 2019
 • Ansökan öppnar: Våren 2019 

Vill du veta mer?
Anmäl dig till ett informationsmöte eller ring 0200-24 00 24.

Håll dig uppdaterad!
Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad via mail.

 

Innehåll

Vad lär du dig?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.

I vår FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna gällande våra YH-utbildningar.

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen:

 • Online Business Manager/E-commerce Manager
 • Onlinemarknadsförare - digitala kanaler och sociala medier
 • Marknadskoordinator - digitala kanaler, sociala medier, e-handel
 • Digital Strategy Manager
 • Digital Affärsutvecklare/Digital Business Developer
 • Omnichannel Manager
 • Konsult e-handelsutveckling/digital marknadsföring B2B/B2C
SEQF
Utbildningen är godkänd för SeQF nivå 5 vilket innebär att en examen är översättningsbar för europeiska lärosäten och europeisk arbetsmarknad enligt europeiska unionens utbildnings ramverk EQF. Läs mer om SeQF här
 

Läs även artikeln "I huvudet på en E-commerce Manager" 

Läs intervjun med Jacob Bernhardtz, en av lärarna på utbildningen

Tips! Titta även på vår nya YH-utbildning Digital Marketing & Sales Analytics

Utbildningens huvudmoment:

 • Affärsmannaskap
 • Affärsekonomi
 • Affärsjuridik - e-handel och digital marknadsföring
 • Digital transformation, innovation och affärsutveckling
 • Digital marknadsföring och kommunikation
 • E-handel 1 - konvertering och webbutveckling
 • E-handel 2 - logistik, IT och inköp
 • Projektledning och projektmetodik
 • Examensarbete
 • Lärande i Arbete 1
 • Lärande i Arbete 2

 

 

Sagt om

Louise Isaksson

Student E-commerce Manager
Det bästa med att vara YH-student på IHM är att man får möjlighet att träffa så många personer som är riktigt bra på vad de gör. Man blir inspirerad och får dagligen tips och verktyg till att bli bättre. Jag gillar lärosättet IHM har eftersom man får jobba mycket med Case och faktiskt få en överblick över hur det ser ut i det riktiga arbetslivet.

Joanna Dalén

Student E-commerce Manager
Att få vara en del av en historisk utveckling är något som är spännande och lockande, det faktum att konsumenten har anammat den nya digitala kulturen snabbare än vad företagen gjort gör att jag ser stora möjligheter att redan som nyutbildad snabbt ta plats på arbetsmarknaden. Det är ny teknologi, nya affärsmodeller och ett nytt sätt att tänka inom business vilket i sig ger oss som utbildas nu stora möjligheter att fortsatt utvecklas också efter utbildningen inom vårt kommande yrke.

Christer Pettersson

E-commerce Manager, Apollo
Att vara E-Commerce Manager är ett väldigt mångfacetterat jobb som kräver kunskaper inom ganska många områden; Webbanalys, Försäljning, Marknadsföring, Teknik och Content. Om man dessutom lägger till ett brinnande intresse för omvärldanalys och människor så börjar vi närma oss någon form av idealperson.

Caroline Andreasson

Kampanjansvarig, Nelly.com
Utbildningen på IHM har gett mig kunskaper, verktyg och insikter som gjorde det möjligt att gå från en praktikplats till en fast anställning. Jag har haft otroligt stor användning av det helhetstänk, kundperspektiv och affärstänk som vi ständigt vände och vred på under tiden på IHM.

Tommy Persson

Affärsområdeschef IHM Yrkeshögskola
Efter att ha suttit med företagsrepresentanter i våra advisory board och diskuterat framtidens behov av nya kompetenser så kom det ganska snart fram ett behov av att kunna planera, genomföra och utvärdera digitala sälj-/marknadsaktiviteter. Detta tog vi fasta på och började skissa på det vi nu kallar E-commerce Manager.

Jonas Ogvall

vd för Svensk Digital Handel
Personer med stark kompetens inom e-commerce, digital research och digitala marknadsföringsspecialister är något som branscherna skriker efter. Jag vill gärna framhålla just YH-utbildningar eftersom näringslivet är med och specar exakt vilka kompetenser och färdigheter som ska utvecklas. Generellt vill jag också betona vikten av att alla specialistutbildningar har en koppling till affären och helheten.

Ladda ner

Här kan du ladda ner dokument

Helhetsansvar för drift, utveckling och kundnytta

På tre år har e-handeln i Sverige ökat med 28 procent. Genom E-commerce Manager får du kompetens att driva och utveckla e-handel och digital marknadsföring. Du rustas för att kunna utveckla affärerna och ta ett affärsmässigt helhetsansvar för att skapa kundvärde, kundupplevelse och lönsamhet.

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden. Läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet

Till toppen av sidan Till topp