SeQF öppnar Europas dörrar

Från och med i höst kvalificeras studenter som genomför en utbildning och examineras inom ramen för IHMs yrkeshögskoleutbildningar till SeQF nivå 5.
 
 
Bild hämtad från www.myh.se
 
SeQF, Swedish qualification framework (Sveriges referensram för kvalifikationer) och EQF, European qualification framework är delar av ett nytt internationellt samarbete samordnat av europakommissionen. Förslaget till EQF godkändes redan 2008 av Europaparlamentet och nu i april, 10 år senare, var allt igång. 
 
Både EQF och SeQF är definitivt något svenska studenter bör lägga på minnet eftersom en SeQF-godkänd examina alltså är accepterad över hela Europa. Från Island till Sverige till Kosovo till Cypern. Pär Sellberg är handläggare vid Myndigheten för Yrkeshögskolan som har uppdraget att kvalificera svenska utbildningar utifrån det nya systemet.
 
– SeQF är en referensram som i sin tur refererar till en europeisk referensram för kvalifikationer (EQF). Den handlar om vilken kvalifikationsnivå en examen ligger på, hur avancerad den är.  
 
– Vad är fördelarna med SeQF?
– Att ha en nivåplacerad kvalifikation har en fördel på det sättet att när man kommunicerar med arbetsgivare utomlands så får de direkt en uppfattning om hur avancerad den sökandes utbildningsnivå är.
 
– Är det en fördel även utanför Europas gränser?
– Sannolikt! Det EQF är en referensram som är känd utanför Europa och det finns utomeuropeiska länder som har valt EQF som en bra referensram för kvalifikationer. Så det här är egentligen en ganska världsomspännande trend, att man mer och mer börjar titta på referensramar.
 
Allt som allt är 39 länder involverade i den europeiska reformen och precis som Pär Sellberg säger så vill fler och fler länder inkluderas, exempelvis Hong Kong och Australien utvecklar nu sina egna referensramar för att motsvara EQF, och därmed också den svenska standarden SeQF. Referensramen är alltså inget litet projekt, vi frågade Mats Engström, utvecklingsansvarig vid IHM Business School, vad det här innebär för IHM.
 
– Det innebär att våra utbildningar kvalitetssäkras via SeQF. För den person som ser framför sig en professionell karriär inom yrkeslivet så är det här en meriterande studiegång vilket SeQF är en garant för. Man kan säga att IHM är en kompetensvaluta som nu noterats i Euro.
 
Läs mer här www.seqf.se 
 
 
Till toppen av sidan Till topp