Yrkesguide: Projektledare inom event

Vill du arbeta med mänskliga möten, minnesvärda upplevelser och samtidigt få leda andra? Som projektledare inom event får du göra just det. Men vilka arbetsuppgifter har du inom upplevelseindustrin och hur ser framtiden ut?

Roll och arbetsbeskrivning

I rollen som projektledare inom event kan du arbeta med både små och stora evenemang, digital och fysiska, nationella och internationella. Det kan handla om allt från ett bröllopsarrangemang eller en mindre företagsfest till en kongress eller branschmässa med flera tusen deltagare. Din uppgift som projektledare är att se till att evenemanget går enligt plan - från minsta detalj till de stora upplevelserna. Det är ditt ansvar att eventet lever upp till din uppdragsgivares förväntningar.

Som projektledare inom event har du många bollar i luften. Planering, genomförande och utvärdering av evenemanget ligger i dina händer. För att säkerställa att evenemanget håller den kvalité som utlovats är det du som säkrar att projektgruppen har det de behöver för att utföra sina uppgifter enligt projektplanen. Du gör också riskbedömningar med syfte att förbereda inför eventuella problem som kan uppstå under projektets gång.

Efter ett avslutat evenemang gör du en noggrann utvärdering tillsammans med din projektgrupp och uppdragsgivare. I utvärderingen får ni chans att analysera vad som gått bra, vad som kunde göras bättre och vad som kan göras bättre i framtiden.

URA-sv-killeglasögon-900x600.jpg

Vad tjänar en projektledare inom event i lön?

En projektledare inom event, festival, konsert och utställning tjänar i snitt 35 000 kr/mån. Vad en projektledare inom event tjänar kan variera mycket mellan olika arbetsplatser. Lönen baseras bland annat på vad du har för tidigare erfarenhet, vilken kompetens du besitter och vad för typ av eventprojekt du ska leda.

Utbildning för dig som vill projektleda event

Vill du utveckla ditt affärsmannaskap och bli en vass projektledare inom event? På IHM har du ett urval av kurser och utbildningar som tar dig närmare det målet.

Vår Diplomutbildning inom projektledning ger den komplexa och heltäckande kunskap som krävs för dig har, eller är på väg in i, projektledaransvar. Utbildningen bygger på metodik där du tillämpar idéer via praktikfall, antingen genom den egna verksamheten eller affärssimuleringar.

När du läser till Event & Destination Developer på IHM får du kompetens för att förvandla idéer och koncept till nya affärsmöjligheter. Utbildningen gör dig även till expert inom viktiga områden som affärsutveckling, hållbar utveckling, marknadsarbete och försäljning, som alla spelar en betydande roll i ett väl genomfört evenemang.

Utbildningen Konceptutveckling digitala & hållbara event är framtagen för dig som vill arbeta med konceptutveckling och projektledning av digitala event. Detta är en kort YH-utbildning där du kommer att bygga på din kompetens inom bland annat projektledning av event. Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta med koncept- och produktutvecklingsarbete för digitala event med syftet att skapa ökad kundnytta och lönsamhet.

Vill du arbeta med event och destinationsutveckling?

Om du studerar Event & Destination Developer får du lära dig att utveckla koncept och produkter för event- och besöksnäringen.

Personliga egenskaper hos en projektledare inom event

För att skapa väl genomförda och minnesvärda event krävs det en ambitiös och målmedveten projektledare som vågar tänka utanför boxen. I kombination med ett starkt driv måste du också ha ett strukturerat arbetssätt med god planeringsförmåga för att hantera alla bollar du jonglerar med samtidigt.

För att driva ett lyckat projekt måste du också få alla inblandade att röra sig framåt och vara samspelta med varandra. Det är viktigt att du har en god ledarskapsförmåga och är bra på att kommunicera med andra människor. Sociala kompetens är en mycket värdefull egenskap, för att arbeta med människor krävs det att du tycker om att träffa och knyta kontakt med nya människor, som kan vara viktiga spelpjäser inför kommande event.

För att arrangera ett event som tilltalar din målgrupp är det viktigt att du som projektledare har stor förståelse för vem din besökare faktiskt är. Du behöver ha förmågan att sätta dig in i andra människors perspektiv för att förstå vad din besökare vill ha.

Vill du vara en ledare som står stark och trygg i alla situationer?

Karriär och framtidsutsikter

Då eventbranschen behövs av flera olika branscher och verksamhetstyper har en projektledare inom event stora möjligheter framöver.

Du kan dels arbeta på en byrå eller en eventavdelning, men du kan också välja att starta en egen eventverksamhet där bara din fantasi sätter gränserna.

Utbildningar inom projektledning, ledarskap och management

Tycker du att projektledning och management är intressant? På IHM kan du välja och vraka bland utbildningar inom projektledning, ledarskapsutbildningar och managementutbildningar som gör dig till en del av morgondagens näringsliv. Våra utbildningar är uppdaterade efter arbetsmarknadens behov och innehåller gedigen praktik som gör dig mycket attraktiv på arbetsmarknaden.

Utbilda dig inom ledarskap på IHM

Framgångsrik förändring kräver uppdaterade ledare. Med IHM kan du utveckla ett ledarskap som kan möta varje situation, individ och grupp.

Kompetensutveckling för projektledare

Är du redan yrkesverksam som projektledare? För att kompetensutvecklas och hålla dina kunskaper uppdaterade erbjuder IHM många reskill/upskill kurser som du genomför parallellt med ditt befintliga jobb.

FAQ

Vad gör en projektledare inom event?

Planerar, genomför och utvärderar evenemang, stora som små. Du hjälper olika slags verksamheter från olika branscher att arrangera uppseendeväckande evenamang, både nationellt och internationellt.

Vad gör man som Event Manager?

Som Event Manager planerar, genomför och utvärderar du evenemang, för olika företag i olika branscher. Yrkesrollerna är med andra ord mycket snarlika men ansvarsfördelningen kan skilja sig åt i vissa sammanhang.

Har du rätt till omställningsstöd?