Peter Imhäuser - Därför lär jag ut på IHM

Peter Imhäuser kan sitt Malmö. Han var med och tog Malmö Redhawks till elitserien i början av 90-talet, han har varit marknadschef för Pågen och arbetar nu som strateg vid av stadens ledande kommunikationsbyråer, Navigator. Det var också i centrala Malmö, vid IHM, som han examinerades till marknadsekonom för 20 år sedan och nu är han tillbaka som föreläsare och handledare på skolan.

– Det är en stor tillfredsställelse att se de här människorna växa så mycket på den korta tiden utbildningen varar, det är oerhört inspirerande. När de kommer in från början har de ingen koll på begreppen, efter fyra veckor börjar de använda dem på riktigt och efter sex veckor är de fullfjädrade estradörer. Jag har också fördelen att få vara handledare till de jag undervisar i deras examensarbete.

Hur skulle du säga att det går för dina studenter?

– Vi hade ett gäng som examineras nu i våras och det var helt underbart att se dem, 95 procent av dem har jobb idag, många via LIA-platserna.

Vad för typer av studenter har du?

– Det är blandat. I den första klassen jag undervisade så var det en del äldre som ville få en nystart, sedan finns det även yngre och alla är väldigt målmedvetna från första början. Vissa är något osäkra, men ganska snabbt kommer de underfund med att de själva har vad som krävs, och att de kan ta för sig - dessutom är alla hjälpsamma och stöttar varandra.

Vilka utmaningar står de inför efter examen?

– En sak vi lär ut här inne på IHM är att verkligheten kanske inte alltid är så enkel, exempelvis kan man hamna på en konfliktfylld arbetsplats - så det gäller att vara förberedd på olika scenarion. Dessutom går allt så ruskigt snabbt idag, det är ständigt pågående omorganisationer och nya teknologier utvecklas vilket gör att de alltid måste vara på tårna.

Vad får studenterna med sig från IHM?

– All utbildning är värdefull. Det som är bra med IHM är det effektiva upplägget att lärarna kommer direkt från näringslivet, vi kan exemplifiera teorin eftersom vi jobbar med den dagligen. Från IHM får man också med sig att utbildningsresan aldrig slutar, utan lärandet måste fortsätta även i arbetslivet. Sist men inte minst får de vänner för livet, framtida affärskontakter och med IHM:s varumärke, ett bra kvitto att visa upp.