Anna: "Nu vill alla ha en konceptutvecklare"

Anna Enger-Sällberg går andra året på Konceptutvecklare Event & Besöksnäring i Stockholm. Med tre månader kvar till examen har hon redan anställningen klar - som Business Opportunity Manager för Ellery Beach House.

Hej Anna, stort grattis till jobbet! Berätta, hur gick det till?

– En vän till mig som gått utbildningen Account Manager B2B på IHM delade tjänsten på LinkedIn och jag kände att jag måste skapa lite möjligheter för mig själv nu när min studietid börjar gå mot sitt slut. Så jag skickade iväg en ansökan.

På ungefär två veckor fick jag fått tjänsten. Det kändes verkligen som att det var meningen – allt bara flöt på! Men det är väl lätt när det är rätt?

Vill du arbeta med event och destinationsutveckling?

Om du studerar Event & Destination Developer får du lära dig att utveckla koncept och produkter för event- och besöksnäringen.

Vad hände sen?

– Jag var halvvägs in i andra LIA-perioden, men avslutade mitt projekt på Visit Stockholm och flyttade därefter över resten av praktikperioden till Ellery Beach House – på så sätt kunde jag börja jobba på en gång. Min chef på Ellery är väldigt stöttande i att jag ska avsluta studierna så nu kvarstår examensarbetet och därefter examen.

Konceptutvecklare Anna Enger-Sällberg - numera Business Opportunity Manager.

Vad gör du på jobbet?

– Som Business Opportunity Manager jobbar jag med utesälj och kundrelationer inom B2B. Jag har hand om våra större möten och events - det är mycket fokus på visningar, kundmöten, hitta nya kunder och bearbeta befintliga kunder som vi till exempel bjuder in till olika event som vi själva planerar.

Vilken nytta har du av utbildningen Konceptutvecklare Event & Besöksnäring i ditt arbete?

– I utbildningen fastnade jag för kurserna som rör destinationsutveckling som även inkluderade marknadsföring och eventplanering. Nu när jag går runt på hotellet märker jag att jag har ett kreativt tänk och en medvetenhet kring koncept- & destinationsutveckling. I utbildningen har vi övat på att se alla delar såsom kommunikationen till och från en destination, hur viktigt det är med olika flöden och att gå igenom de olika planeringsfaserna inför ett event.

Ellery-3.jpg
Foajén på Ellery Beach House.

Är det någon kurs i utbildningen som sticker ut?

– Event- & affärsutvecklingskurserna har jag haft jättestor nytta av. Eftersom vi skapade hittepå-event i skolan har jag nu kunskapen att göra det på riktigt för våra kunder. Jag har tänket med mig från utbildningen och har blivit en ”doer.” Det är viktigt att inte bara tänka luftslott utan att komma vidare till planerings- & genomförandefasen så att eventen faktiskt blir bra.

Varför valde du just utbildningen Konceptutvecklare Event & Besöksnäring?

– När jag letade utbildning ville jag hitta ett sätt att stanna inom hotellbranschen, men att få andra jobb än inom service. Att få jobba lite mer behind – vilket är precis det jag gör idag. Rollen som konceptutvecklare inom event & besöksnäring är väldigt bred och jag märker att jag fått med mig ett helhetsperspektiv från utbildningen.

Vi avslutar vår utbildning under en jättebra period – nu öppnar det upp och behovet är jättestort! Nu vill alla ha en konceptutvecklare!

Anna Enger-Sällberg

Hur har du påverkats av Event- & besöksnäringens utmaningar under pandemin?

– Vi hade nog lite svårare att få praktikplats under senaste pandemi-vågen. Men jag hade fokus på destinationsföretag och lyckades därför få en plats relativt enkelt. När jag gjorde praktik på Visit Stockholm jobbade vi just med att hjälpa besöksnäringen ur krisen.

Hur ser situationen på arbetsmarknaden ut idag?

– Nu har jag flera klasskompisar som har fått jobb på sina praktikplatser eftersom vi kommer ut i arbetslivet när branschen är på väg tillbaka – nu finns det hur mycket tjänster som helst ute, exempelvis som projektledare eller koordinatorer inom event- & besöksnäringen.

Vi avslutar vår utbildning under en jättebra period – nu öppnar det upp och behovet är jättestort! Nu vill alla ha en konceptutvecklare!

Varför valde du IHM Business School?

–När jag blev av med mitt jobb sökte jag massa olika yrkesutbildningar. En 3-5-årig universitetsutbildning passade inte mig. Jag ville ha praktisk erfarenhet under utbildningen och en möjlighet att skapa ett kontaktnät.

Jag är väldigt nöjd att valet föll på IHM. Många känner till IHM och många har en bra och positiv bild av skolan. Min närmsta kollega Simon och min chef har också gått på IHM!

Vilken yrkesroll skulle passa dig bäst?

IHM yrkeshögskola tar dig raka vägen till arbetsmarknadens framkant. Se våra yrkesguider och läs om vilket yrke som passar dig bäst