Heminredare, egenföretagare och bandyproffs

Bakom Inredningsföretaget Nudå Design i Västerås står Lovisa Odén - en egenföretagare med ambition så det räcker och blir över. Förutom att driva eget bolag så är hon också bandystjärna med två färska SM-guld på CV:t. Vi tog ett snack med Lovisa om hennes imponerande bedrifter inom företagande och bandy.

Lovisa porträtt 600x.jpg

Lovisa Odén FOTO: Linda Lohiniva

– Jag heter Lovisa Odén, jag är 25 år och född och uppvuxen i Västerås. Jag är en idrottsmänniska i grund och botten, och spelar bandy på elitnivå här i Västerås. Jag har också alltid intresserat mig för företagande. Jag pluggade på IHM i Stockholm från 2017 till 2019 och sedan min examen driver jag ett eget företag inom inredning som heter Nudå Design.

Det låter som du gillar utmaningar?

– Ja utmaningar är det som driver mig. Jag gillar egentligen rutiner, men jag märker samtidigt att jag måste hitta på något nytt när rutinerna blir för många - det måste alltid hända någonting. Sedan är jag också lite av en perfektionist i grund och botten, och ställer ganska höga krav på mig själv. Jag vill alltid göra allting lite bättre hela tiden. Sedan är de så klart viktigt att det jag gör är roligt.


Ta nästa stora steg inom försäljning och affärsutveckling

Bli Account Manager B2B via IHM Yrkeshögskola


Hur inledde du din professionella bana?

– Jag läste ekonomi på gymnasiet där jag fick driva UF-företag vilket gick ganska bra, min grupp kom tvåa i SM. Då fick jag mersmak för att själv driva företag vilket också kan ha göra med att mina föräldrar är egenföretagare. Efter gymnasiet ville jag fortsätta lite åt det ekonomiska hållet och läste då marknadsföring på Högskolan här i Västerås, därefter sökte jag en mer komplett utbildning och hittade då säljare B2B på IHM i Stockholm (numera heter utbildningen Account Manager B2B).

"Sedan är det viktigt att man satsar på en idé som man tycker är rolig, det tar mycket tid att driva företag och då är det jätteviktigt att man sysslar med något man tycker är väldigt kul."

Hur skulle du beskriva utbildningen Account Manager B2B?

– Jag tycker att det var väldigt hög kompetens inom allt. Lärarna och handledarna visste vad de pratade om, det var inte bara teoretisk forskning utan de har faktiskt upplevt och gjort det som de undervisade. De kunde komma med sina egna erfarenheter vilket gjorde det hela trovärdigt.

Hur upplevde du LIA-perioderna?

– Jag hade två väldigt lärorika perioder, den ena på Ikea och den andra på Happy home, och har fortfarande kontakt med båda platserna. Jag fick jobberbjudande från båda, men hade lite andrar tankar om var jag ville vidare, vilket ledde till mitt eget företag.

inredningsjobb 600x.jpg

Nudå Design jobbar bland annat med homestyling inför husförsäljning. FOTO: Ralph Welin för Skandiamäklarna Västerås

Vilka tips skulle du ge till någon som funderar på att starta upp ett företag?

– ­Jag tänker att det är bra om man är någorlunda insatt i vad det betyder att driva företag, man kanske inte behöver kunna allt om precis allt, men det är viktigt att exempelvis ha med sig en övergripande bild av ekonomi och marknadsföring. Ett annat tips är att man tar hjälp med de delar som man kanske inte känner sig helt hundra på eller inte är intresserad av att lägga tid på. Sedan är det viktigt att man satsar på en idé som man tycker är rolig, det tar mycket tid att driva företag och då är det jätteviktigt att man sysslar med något man tycker är väldigt kul.

Hur kom du på namnet Nudå Design?

– Det står för nu och då i tid, det ska symbolisera en blandning av gammalt och nytt. Något som jag personligen tycker om och försöker ta med i alla mina projekt är återvinning och hållbarhet, och att få in det personliga i inredningen genom att blanda både gammalt och nytt. Namnet kom till mig över en natt, det är inte lätt att hitta på ett namn så det fick bli Nudå Design – och jag får säga att jag är ganska nöjd med det.

Hemma hos Lovisa 600x.jpg

Lovisa Odéns egen inredning i sitt egna hem FOTO: Lovisa Odén

Varför är hållbarhet viktigt inom inredning?

– För det första så har vi bara en planet som vi ska leva på så jag har svårt för slit och släng och överkonsumtion. Jag är inte emot att man ska köpa nya saker, men jag försöker alltid uppmana till att köpa saker man vill ha en lång period och att man tar vara på det som redan finns, för mycket av det gamla håller väldigt hög kvalité som dessutom skapar personlighet som man inte kan få till med bara nya saker.

Nudå jobbar med både inredning och homestylning, vad innebär homestyling?

– Det innebär att styla en bostad som ska säljas inför visning och fotografering för att få ut så mycket som möjligt av bostaden. I början var homestyling den största delen för mig, nu gör jag mer inredningsuppdrag åt företag och privatpersoner. Vissa vill bara ha konsultation med tips och idéer och andra söker en projektledare som tar hand om allt från idé till inköp till leverans till att lägga sista kudden på plats.

"Men när jag sedan stod där med SM-bucklan så visste jag varför – det var absolut en av de häftigaste upplevelserna jag varit med om"

Vilka är fördelarna med att driva eget?

– ­Framförallt flexibiliteten, man kanske jobbar mer än om man hade haft en fast anställning men samtidigt kan jag styra mina dagar helt utefter mig själv vilket är något som jag värdesätter högt.

Vilka är utmaningarna?

– Det tar väldigt mycket tid att driva eget. Jag försöker också kombinera företagandet med en elitsatsning inom bandy vilket också tar väldigt mycket tid. Utmaningen är att hitta en balans, jag hade en period för några år sedan då jag körde slut på mig själv, så jag har varit där och vänt. Men jag lärde mig väldigt mycket av det också och därför är jag mer mån om att lyssna på mig själv och känna efter när jag behöver ta pauser. Ska man hålla i längden så är det jätteviktigt att tänka på de frågorna.

Bandybild 600x.jpg

Lovisa Odén för Västerås SK, FOTO: STEFAN BORG

Hur kommer det sig att bandy blivit en så stor del av ditt liv?

– Jag har stapplat fram på isen sedan jag var liten och har nu spelat i nitton år. Sedan en herrans massor år spelar jag i Västerås damlag och jag tycker verkligen det är jättekul. Det ger väldigt mycket energi att spela och att ha ett helt lag som en extra familj.

Vilket är det största ögonblicket i din bandykarriär?

– De senaste två säsongerna har vi vunnit SM-guld och det första SM-guldet är väl egentligen höjdpunkten, att få spela inför massor av publik och äntligen få vinna alltihop. Vi hade varit i final tidigare, men inte vunnit. Det är många gånger under en säsong som man undrat vad man håller på med, varför lägger jag ner så mycket tid på det här. Men när jag sedan stod där med SM-bucklan så visste jag varför – det var absolut en av de häftigaste upplevelserna jag varit med om.

Bandyvinst 600x.jpg

Det låter helt magiskt, avslutningsvis, hur ser du på framtiden?

– i framtiden hoppas jag mitt företag ska växa vidare, att jag kanske kommer ha någon anställd. Jag skulle också tycka det var jätteroligt att satsa mer på design och inte bara arbeta med inredning, så det är också en förhoppning inför framtiden. Det viktiga är väl att få fortsätta utvecklas och kunna kombinera företagande och idrottande.


Vilken yrkesroll skulle passa dig bäst?

IHM yrkeshögskola tar dig raka vägen till arbetsmarknadens framkant. Se våra yrkesguider och läs om vilket yrke som passar dig bäst