LIA på distans - Kalle affärsutvecklar digitalt på JS Energi

Snart är Kalle von Gertten klar med sin två-åriga E-commerce Manager-utbildning, han ska bara slutföra sin andra LIA-perioden först - en LIA som i sviterna av pandemin genomförs helt på distans. "Vi trycker säkert fem års utveckling i coronatiden med distansarbete och jag ser inget negativt med det."

– Jag är en social kille, 31 år gammal, som kände att jag behövde komplettera med lite studier i livet och går därför på IHM där jag pluggar till E-commerce Manager. Jag har just nu min avslutande LIA-period på distans. Tidigare har jag jobbat inom marknadsföring och försäljning, jag har ett stort intresse för fotboll, vänner och mötet med människor. Något som nu flyttas bakom skärmen.


Som YH-företag formar du framtiden för din bransch!

Vill ditt företag ta emot LIA-studenter eller föreläsa på IHM?


Genomförde du även din första LIA, våren 2020, på distans?

– Vi gav oss ut på den första LIA:n i slutet av januari, så jag var på plats på kontoret större delen av den perioden och det var de flesta då. Det är först nu med LIA 2 som perioden helt blev på distans.

Var genomför du din LIA och hur fick du platsen?

– Jag är på JS Energi, de var på plats på IHM och presenterade sig via en tidigare student som nu jobbar där. Jag tog ett snack med henne efter presentationen och genom henne fick jag ett mycket gott intryck av företaget. Efteråt bestämde vi att vi skulle ses och därefter hade hon pratat med deras vd som också är lärare på IHM, han hörde av sig till mig och sen träffades även vi och på den resan är det.

"Jag har även varit med och startat upp agavarmepump.se och denna LIA så lanserar jag js.energi.no, bolagets norska sida"

Vad har du genomfört för arbetsuppgifter under dina LIA-perioder?

– Jag har varit en digital resurs vilket innebär väldigt blandade uppgifter, lite som rollen E-commerce Manager är i sin utformning. Jag har jobbat med Amazon och vårt utbud där, vi har också öppnat upp i nya länder via Amazon, jag har också suttit en del med deras Adwords, jag har suttit med konkurrensanalys, jag har också arbetat med nya köpbeteenden och trender. Jag har även varit med och startat upp agavarmepump.se och denna LIA så lanserar jag js.energi.no, bolagets norska sida.

Hur skulle du säga att arbetsuppgifterna förändrades när LIA 2 blev distansbaserad?

– Arbetsuppgifterna har egentligen inte förändrats något, däremot så mitt eget initiativtagande förändrats och hur vi väljer att avstämma. Första LIA:n på plats så var det lätt att lära känna hela företaget genom småprat, så det gäller det att inte vara rädd för att börja småprata digitalt nu när LIA:n sker på distans. Här på JS Energi har vi till exempel Slack och där kan man enkelt kommunicera med varandra. Det enklaste sättet att hantera distans är att vara nyfiken och inte blyg.

Hur var det att byta från LIA 1 på plats till LIA 2 på distans?

– Man är van vid att gå till ett jobb och en kontorsstol och så gör man sina arbetsuppgifter och så går man hem. På distans behövs mer disciplin, men också verktyg för att redovisa sitt arbete. Tidigare var man van vi att nästan konstant kommunicera med någon annan i rummet. Här handlar mycket om hur mycket jag själv tar mig för, det är en process man får mogna in i.

Kalle von gerteen bild 2.jpg

Karl von Gerteen ser positivt på utvecklingen mot en mer distansbaserad arbetsmarknad

Vilka fördelar respektive nackdelar finns det med distans?

– Fördelar är att man slipper transportera sig, min LIA var i Helsingborg, det är en och en halvtimme dit och en och en halvtimme hem. Så jag får effektiv arbetstid och kan fokusera på det jag ska göra utan att bli störd. Många andra klasskamrater nämner samma sak, att man får mer lugn och ro och kan köra på. Det man tappar, det negativa, är den sociala biten. Samtidigt som jag ibland saknar ett kontor så ser jag det egentligen inte som en nackdel att jag fått göra LIA på distans, för jag har kommunikation med hela organisationen dagligen och känner att jag utvecklas.

"När jag ska söka jobb kan jag söka jobb var som helst och ta intervjun via Zoom"

Hur skulle du säga att distans förändrar arbetslivet i stort?

– Jag skulle säga att det här en naturlig del av utvecklingen där vi pushar oss själva fort framåt. Vi trycker säkert fem års utveckling i coronatiden med distansarbete och jag ser inget negativt med det. Det öppnar exempelvis upp nya möjligheter för att göra LIA på andra platser än enbart i ditt närområde. Du kan faktiskt göra LIA i Stockholm och ändå bo i Malmö och kanske bara besöka platsen vid något enstaka tillfälle. Det är samma sak med mina arbetsmöjligheter, när jag ska söka jobb kan jag söka jobb var som helst och ta intervjun via Zoom.

Hur ser du på framtiden?

– Tanken är att jag ska vara kvar på JS energi, det finns ett förslag från dem som vi ska diskutera närmare den kommande tiden. Sedan så var ett av mina mål under min studietid att starta upp ett eget företag vid sidan om också och det har jag gjort. Så nu driver jag en E-handel vid sidan om också.

Vad kul att höra, vad heter E-handeln?

– Jag har startat bäddkompaniet.se där vi säljer premiumprodukter inom kuddar, täcken, påslakan, en komplett uppsättning till din säng helt enkelt. Där lyfter vi skandinaviska märken och fokuserar på hållbarhet och premium. Vi har varit i gång sedan i november och har snart omsatt en miljon. Det finns många lärdomar att dra av att prova sina egna vingar.

LÄS MER OM OMVANDLINGEN FRÅN FYSISK TILL DISTANSBASERAD LIA


Vilken yrkesroll skulle passa dig bäst?

IHM yrkeshögskola tar dig raka vägen till arbetsmarknadens framkant. Se våra yrkesguider och läs om vilket yrke som passar dig bäst