"Jag känner inte någon som inte fick jobb omgående."

Snart är det dags för en ny omgång av utbildningen International Account Manager. Vi fick en pratstund med Andrew Jarder, som sitter i ledningsgruppen för utbildningen, för att höra hans tankar och funderingar inför starten.

Andrew gick själv på IHM för två år sedan och läste till Företagssäljare, numera Account Manager B2B. Han är 31 år och har just tillträtt som VD på företaget Nemo-q International.

- Hej Andrew, berätta lite om dig själv?
- Hej, vad ska jag säga? Jag är en sån där person som har arbetat i hela mitt liv, främst på familjeföretaget. Jag gjorde ett par avstickare i unga år, arbetade på andra ställen, var också till sjöss men kände att jag ville tillbaka till familjeföretaget. Det var också här jag landade till slut.

- Och förutom arbetslivet är du också IHMare. Vad fick dig att börja studera på IHM?
- Jag hade hört mycket gott om IHM. Tanken när jag startade min utbildning 2014 var att ta över som VD på Nemo-q. Många andra i klassen pluggade för att få en grund att stå på, medan jag snarare behövde fördjupa mig i ämnet för att lättare komma in i min nya roll på företaget.

Jag gjorde min tredje praktikperiod här på Nemo-q och tog över som VD nu första september. Jag hade ett tydligt mål att direkt hoppa tillbaka in i verksamheten, och IHM-utbildningen hjälpte mig otroligt mycket i den övergången.

”Jag vill ha en fot kvar på IHM och kommer att ta emot praktikanter framöver”

- Du har ju nyss gått med i ledningsgruppen YH-utbildningen Internationell Säljare B2B (numera International Account Manager, berätta?
- Ja precis, det ska bli jättekul. Det var faktiskt så, att när klassen skulle rösta fram två personer till klassrepresentanter i ledningsgruppen under min utbildningstid, så blev jag en av dem. Jag fungerade som en länk mellan ledningsgruppen och alla elever i klassen.
- Och sedan fick du själv en roll i ledningsgruppen?
- Ja precis. Jag känner att jag kan bidra med väldigt mycket. Jag gick ju på IHM själv och vet vad som var bra och vad jag ville förbättra. Jag fick ju också ta del av alla andras åsikter som klassrepresentant och kan ta med mig det som input till ledningsgruppen.

- Var detta en bidragande orsak till att du tog på dig uppdraget?
- Absolut! Jag gillar att förändra saker och ting till det bättre och säger vad jag tycker. Jag ville också ha en fot kvar i skolan. Det är ingen hemlighet att jag tycker extremt mycket om IHM som skola och tycker att ni gör ett oerhört bra jobb. Därför känns det jättekul att få bidra med det jag kan, och jag kommer också att ta emot praktikanter från skolan framöver.

- Hur viktiga är ni i ledningsgruppen som kravställare för utbildningen?
- Vi är väldigt viktiga. Just nu håller vi på att sammanställa ledningsgruppen, och det känns väldigt bra med en härlig mix av människor. Det jag tar med mig är att jag både har gått utbildningen men också kan se det från arbetsgivarens perspektiv. Jag kan se bristerna från båda hållen.

Utbildade säljare alltid en bristvara

- Vad kan man förvänta sig av utbildningen?
- Framtida studerande kan förvänta sig en riktigt bra och komplett säljutbildning från engagerade och duktiga lärare från näringslivet. Att studera på IHM ger också stora möjligheter till att bredda sitt nätverk genom nya kamrater och praktikplatser. Alla som går här blir som en liten familj, som gärna anställer och hjälper varandra.

- Avslutningsvis, hur ser framtiden ut för de studenter som går Internationell Säljare B2B?
- Spontana reaktionen är, riktigt bra! Jag är ett stort fan av upplägget. Det är en kortare utbildning som verkligen fokuserar på de punkter som krävs för att gå direkt in i arbetslivet. Utbildade och duktiga säljare är alltid en bristvara på marknaden.

Att utbildningen ger ett internationellt perspektiv kommer ge studenterna ytterligare möjligheter i sina karriärsval framöver. Jag känner inte till någon ur min förra klass som inte fick jobb omgående efter sin utbildning, så utsikterna att få jobb efter IHM är riktigt bra!

- Tack så mycket för att du tog dig tid, Andrew! Jag hoppas vi hörs snart igen och lycka till i din nya position och med arbetet i ledningsgruppen.
- Tack så mycket! Det ska bli jättekul att sätta igång!

Utbildningen International Account Manager

-Heltid 80 veckor, inklusive 26 veckors praktik
-Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.
-Utbildningen ger en Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng