Vad driver en krögare att ta examen Marknadsekonom DIHM?

Det finns människor som är fantastiskt duktiga på att bara jobba på. Sen finns det dom som skulle bli uttråkade på en vecka, som söker omväxling, förändring, utveckling.

Utan tvekan hör Preben Pedersen till de senare. Trots det har han drivit krogen Tullhuset i Hönö Klåva i 17 år.

Det är bara muren där inne som inte är förändrad, allt annat har vi gjort något med, förklarar Preben.

– Jag hatar ordet rutin, jag tror det påminner mig om pappa som var på Volvo i 34 år. För mig var det ingen ”wow, hur rolig är du?” men nu har jag förvisso varit här i 17 år. Så du ser, det går i arv. Men det har hänt massor på de här åren.

Det unika läget är naturligtvis en orsak till att han är kvar. Det finns många krogar med hamnutsikt, men här har man havsutsikt. Blå, blå himmel och hav, och Vinga vid horisonten.

Preben utanför Tullhuset på Hönö

I dag är en av de där sällsynt varma dagarna då man kan sitta i skuggan och njuta. Och ett vackrare ställe kan man knappast sitta på. Krogen ligger längst ut i Klåva hamn, vid den gamla ångbåtsbryggan.

En stilla dag i väntan på lunchgästerna

- I sommar kommer båten Walona att köra dagsturer från Göteborg och lägga till här vid vår gamla brygga, berättar Preben. Det jag ser framför mig är att vi bygger en uteservering vid piren. Jag läste verksamhetsstyrning tillsammans med Håkan Mild, som driver Lejonet och björnen, och vi har tänkt oss ett samarbete. Tanken är att det ska heta Preben på Piren. Sen skulle jag gärna vilja ha en boulebana.

- Du har just tagit examen Marknadsekonom DIHM – berätta!

- Redan 1992 tänkte jag gå IHM, då var jag precis färdig idrottskonsulent. Jag var där på informationsmöte, men så åkte jag ut och reste och började jobba i Stockholm, och det blev inte riktigt av. Först 2012 slog jag till, 20 år tog det. Sen har inte jag läst fyra terminer i rad, utan jag har reflekterat emellan, vilket IHM vill. Jag tror att det är rätt koncept, för jag tror man missar en hel del på vägen när man inte hinner reflektera och testa det man lärt sig.

- Två av fyra terminer är ju fritt val. Vad valde du?

- För mig var valet ganska givet. Business Management ingår ju, sen blev det projektledning. Jag har alltid varit intresserad av att driva projekt, och här på Tullhuset är det som ett projekt varje dag, ingen dag är den andra lik. Det är gäster, det är väder, det är mat och det är det ena med det femte, så projektledning var ganska givet. Jag hade också en föraning om en riktigt bra lärare där.

- Sedan valde du Verksamhetsstyrning, varför det?

– Det valde jag för att jag helt enkelt vill jobba med styrning av en verksamhet. I princip har jag jobbat som ledare sen jag var 13 år, och det är min grej. Sen borde jag nog läst marknadsföring, men det skulle jag kunna tänka mig så här i efterhand av rent intresse, eftersom jag vet att det är bra kvalité på grejerna.

- Vad har du tagit med dig från IHM?

- Jag har gjort väldigt mycket i mitt liv utan att ibland veta vad jag gjort. Här har man på många sätt ramat in det, förstått bakgrunden till varför man gör som man gör. En del saker har gått väldigt bra, och då får man bekräftelse när man läser, men när det gäller andra saker så tänker man, just det ja, så skulle man ha gjort. Jag har fått med mig framför allt struktur, hur man kan strukturera upp genom teorier och modeller, som man sedan kan luta sig mot.

- Har du något exempel?

- Om man har en verksamhet där man har fler än sig själv att ta hänsyn till, kan jag känna att rutiner och standardiseringar kan vara bra. Det var mycket jag visste innan, t ex att det finns inget som varar för evigt, att man hela tiden måste förnyas, men nu har jag fått modeller så att jag kan förstå och förklara varför det blir som det blir. Det är anställningar, det är schemaläggningar, det är rutiner på jobbet, så när man sitter i olika beslutsfattningar så har man beslutsunderlag, lite mer att luta sig på. efter att Innan gick det mest på feeling och magkänsla. Det ska man bibehålla, men man kan styrka sin feeling och magkänsla med modeller, teorier och verktyg.

- Vad driver dig och hur hamnade du på denna underbara plats?

- Det hela bottnar nog i att jag ville bli egen, jag hade stött på allt för många dåliga chefer om jag ska vara helt ärlig. Jag tänkte: Hur svårt kan det vara? Det har varit en drivkraft plus att jag tycker det är roligt och intressant att utveckla andra människor och jag gillar möten mellan människor överlag, mötet mellan människor är helt centralt i mitt liv. Det är nog en kombo av de tre som tog mig hit. Människor och personal, det är det som driver mig.

- Tack för intervjun, Preben, och för en sagolikt god fisklunch!