Tre framgångsrika entreprenörer om framgång

I våras påbörjade vi en artikelserie om framgång och dess föränderliga natur. Vi fortsätter nu på det spåret och har pratat med tre framgångsrika entreprenörer och vilka ingredienser de skriver ner i framgångsreceptet.

Navid Modiri, framgångsrik kreatör, artist, föreläsare och samtalsaktivist

Han har på många sätt lyckats i livet. Han har varit programledare i både Sveriges radio och Sveriges television och lyckats väl som medieentreprenör, bland annat via poddar och föreläsningar. Navid Modiris syn på framgång är direkt kopplad till andra människor, det han kallar flocken.

– För mig innebär framgång att på en livslång resa utforska vilka som är mina gåvor, vad som är mitt sätt att bidra till den större gruppen, till flocken, till samhället. Att skapa värde för andra samtidigt som jag själv mår bra i det, och det betyder inte att det alltid behöver vara kul eller alltid behöver vara självklart, rakt och tydligt, men när man slår ut det på ett helt liv, då ska det vara ett plussummespel. Det ska finnas en balans mellan individens bidragande och värdeskapande och hur individen mår.

– Hur skulle du beskriva framgång för dig personligen?

– För mig är framgång att inte behöva oroa mig så jag får ont i magen över om jag kan betala hyran eller om jag kan sätta mat på bordet för mig och min familj. Framgång för mig innebär trygghet i att veta att det finns saker jag kan bidra med och det kommer finnas möjligheter för uppdrag, och framgång för mig innebär frihet. Frihet att välja vad jag vill jobba med, frihet att fortsätta skapa och utvecklas.

Andra Farhad, framgångsrik börshaj

Utveckling är en framgångsförklaring även för Andra Farhad, vd för Börshajen som liksom Navid Modiri är en välkänd föreläsare. Främst är hon dock beröm som en framgångsrik kapitalinvesterare som tjänat miljoner bara 23 år gammal. Men det är inte hennes starkaste drivkraft.

– Många ser framgång som pengar och materiella ting, kanske köpa en dyr bil eller en dyr lägenhet. Men för mig är framgång att hela tiden bli en bättre version av mig själv, att konstant försöka bli bättre idag än jag var igår. Att våga pusha mig själv, att våga utmana mig själv och framför allt att vara uthållig och kämpa på även när det blir tufft. För mig handlar framgång om att bygga en stark person, och den styrkan kommer inifrån.

– Hur framgångsrik känner du dig själv?

– Jag har nog kommit en bit på vägen, men skulle inte kalla mig själv för framgångsrik eftersom jag tycker jag har så mycket att jobba på. Men och andra sidan blir man ju aldrig fullärd, så jag skulle nog kalla mig tacksam, men inte nöjd.

David Satime Wallin, framgångsrik IT-entreprenör

David är en framgångsrik IT-entreprenör i Skåne och driver nu Ganilla Grace AB. Till skillnad från Andra Farhad väljer han att kalla han sig själv framgångsrik på grund av han nått sina egen personliga framgång.

Läs mer om David Satime Wallins framgångsrika entreprenörsresa.

– För mig är alltid framgång något som är knutet till en viss person och vad den personen vill uppnå. Jag känner mig framgångsrikt därför att jag får jobba med det jag vill jobba med, och på mina villkor. Jag får jobba hemifrån och sitta i solstolen om sommardagarna med min laptop i knät. Jag är framgångsrik eftersom jag har tre barn som kan springa runt ute på gräsmattan och en underbar hustru. Framgång för mig är egentligen målen som finns i magen snarare än dina begär. Man kan inte mäta sin egen framgång mot någon annans eftersom man har helt olika mål i livet.

I nästa avsnitt: Alexander Pärleros

Inom kort kommer ingen mindre än Framgångspoddens Alexander Pärleros tankar om vad framgång är, och hans tips om hur man når dit. Alexander har intervjuat över 200 framgångsrika personer, bland andra Petter Stordalen och Ola Serneke, och hans podd har upp emot två miljoner lyssningar i månaden. Han har ett och annat att säga om framgång.